ΑΚΟΜΗ και σήμερα, τρία χρόνια μετά την απομάκρυνση του ΠΑΣΟΚ από την εξουσία, στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η Νέα Δημοκρατία πήρε το παιχνίδι της εκλογικής αναμέτρησης από τη στιγμή που ο Κ. Καραμανλής αποκάλεσε τον Κ. Σημίτη «αρχιερέα της διαπλοκής».

Αν έχουν δίκιο ή άδικο θα το δείξει η ιστορία. Αυτό που δείχνει να έχει σημασία είναι το γεγονός ότι η γαλάζια παράταξητώρα πια που οι ρόλοι έχουν έρθει τούμπα και έχει αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας- θεωρεί πως το στοίχημα των εκλογών μπορεί να κριθεί στον λαϊκισμό και στη δημιουργία εντυπώσεων με μέσο την πολυχρησιμοποιημένη και ξεθωριασμένη σημαία της κατά της διαφθοράς.

Εν προκειμένω, ωστόσο, η κυβερνητική παράταξη μάλλον αντιμετωπίζει πρόβλημα πολιτικής πρεσβυωπίας. Ενώ ανασύρει με άνεση τα «σκάνδαλα» του ΠΑΣΟΚ βλέποντας σε βάθος χρόνου, αδυνατεί να δει σε κοντινή απόσταση τα μικρά και μεγαλύτερα σκάνδαλα τύπου «κουμπάρων» και «νονών» που έχουν απασχολήσει την επικαιρότητα.

Βεβαίως, τον ρόλο του τιμητή των διεφθαρμένων και διαπλεκομένων αυτήν την φορά έχουν αναλάβει τα πρωτοπαλίκαρα της λαϊκής Δεξιάς. Ο κ. Γεράσιμος Γιακουμάτος, παίζοντας στην έδρα του πολιτικού του προϊσταμένου, βρήκε την ευκαιρία και τον κ. Τσιτουρίδη να «χτυπήσει» για τις ευθύνες που του φορτώνει στο υπουργείο- π.χ. Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων- και το ακροατήριο της λαϊκίζουσας Δεξιάς να συγκινήσει, για να μην παίρνει και πολύ αέρα ο συνυποψήφιός του στη Β΄ Αθηνών, Βύρων Πολύδωρας. Εξέπληξε η φρασεολογία του κ. Γιακουμάτου για τα «λαμόγια του ΠΑΣΟΚ»; Μάλλον όχι. Το χειρότερο όμως είναι ότι δεν ενόχλησε κιόλας. Ουδείς αισθάνθηκε την ανάγκη να υποδείξει στον υφυπουργό να είναι πιο προσεκτικός στις διατυπώσεις του, με εξαίρεση ίσως τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης που εμμέσως κατέθεσε τη διαφωνία του με το ύφος Γιακουμάτου. Η αιδήμων σιγή του νεοδημοκρατικού συνόλου μεθερμηνεύεται από τους γνωρίζοντες ότι όσο θα πλησιάζει η ώρα των εκλογών η Ν.Δ. και τα στελέχη της θα φρεσκάρουν το πολιτικό και κυρίως δημόσιο λεξιλόγιό τους με φράσεις γηπεδικές κι ενίοτε του λιμανιού. Άλλωστε, μπροστά στο «νταβατζήδες» ή το πιο πρόσφατο «μη μασάτε» του κ. Καραμανλή και τους «φραπεδόμαγκες» του εκλεκτού του στη Θεσσαλονίκη κ. Ψωμιάδη, τα «λαμόγια» του κ. Γιακουμάτου είναι απλώς πταίσμα…