Πρέπει να πω ότι τα διάφορα αντικείμενα – θησαυροί- που πήρε ο Κοκός από το Τατόι, πριν από 16 χρόνια, δεν είναι στενό παπούτσι στο πόδι μου. Δεν θα ζήσω λιγότερο ωραία ξέροντας ότι δεν θα ξαναδώ τα χρυσά μανικετόκουμπα, τα ρολόγια, τις ταμπακέρες και τα τασάκια του Γεωργίου του Α΄! Το μόνο πράγμα που με ενοχλεί είναι η συσκότιση που δημιουργούν ορισμένοι γύρω απ΄ αυτά τα αντικείμενα και τον ακριβή αριθμό τους. Κι ακόμη, η πρεμούρα διαφόρων εφοπλιστάδων- Ελλήνων- του Λονδίνου που πλημμύρισαν τον οίκο Κρίστις, για να θαυμάσουν και- ίσως- να αγοράσουν κάποια απ΄ αυτά τα αντικείμενα.

Σε όλη αυτή την ιστορία υπάρχει ένα «ανφέρ».

Το «ανφέρ» του Μητσοτάκη απέναντι στο ελληνικό κράτος: επέτρεψε ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ., ως πρωθυπουργός, να κάνουν ντου στο παλάτι ένα σωρό νταλίκες και να μεταφέρουν στην Αγγλία όλη την κινητή περιουσία του Κοκού, που δεν ήταν δική του. Και η επιχείρηση αυτή έγινε νύχτα και χωρίς να ΄χει πάρει κανείς χαμπάρι. Με αποτέλεσμα, την άλλη μέρα να γίνει χαλασμός κόσμου.

Τώρα, μιλάμε για λίστες που δεν είναι ακριβείς, για χαμένες λίστες, για πρόσωπα που τις παρέλαβαν, αλλά τις έχουν χάσει ή τις έχουν ξεχάσει, για λίστες που δεν γίνανε ποτέ. Κι απάνω εκεί, έρχεται και το «εξώδικο» του Βουλγαράκη, που ζητάει να μη γίνει η δημοπρασία και θέτει ενώπιον των ευθυνών τους εκείνους που θ΄ αγοράσουν τα εν λόγω αντικείμενα.

Τα αντικείμενα πουλήθηκαν και αγοράστηκαν. Και κανείς δεν πρόκειται να δώσει λόγο. Ο Κοκός παριστάνει τον Γερμανό, αφού μας δούλευε συνεχώς. (Είχε ζητήσει διάφορα αντικείμενα, πίνακες, ρολόγια κ.λπ. που βρίσκονταν ήδη στην κατοχή του!) Ο Βουλγαράκης αισθάνεται πως έκανε το καθήκον του, αφού, διά της νομίμου οδού, ζήτησε πίσω τους θησαυρούς των Γλύξμπουργκ, υποστηρίζοντας ότι ανήκουν στον ελληνικό λαό και βγήκαν από την Ελλάδα, χωρίς άδεια.

Ο μόνος που μένει απαθής, σαν να μην τρέχει τίποτα, είναι ο Μητσοτάκης., Βέβαια, ο άνθρωπος είναι 88 χρόνων και μόλις βγήκε από το Ωνάσειο, όπου υποβλήθηκε σε σκληρές εγχειρήσεις μπαϊπάς. Μια κουβέντα, όμως, θα μπορούσε να έχει πει. Όπως και ο Τζαννετάκης που τότε ήταν υπουργός Πολιτισμού και χειρίσθηκε υπευθύνως την υπόθεση. Αλλά κι αυτός τηρεί σιγήν. Η Ελλάδα είναι κράτος της πλάκας. Το καταλαβαίνουμε, το ξέρουμε, το έχουμε εμπεδώσει. Ακόμη κι ένας απλός χωροφύλακας μπορεί να κάνει την- όποια- ζημιά. Κανείς δεν δίνει σημασία, κανείς δεν ενδιαφέρεται και όλη αυτή η ιστορία θα ξεφουσκώσει μ΄ ένα πλαφ, μόλις το θέμα πάψει να ενδιαφέρει τα τηλεοπτικά κανάλια. Που, μεταξύ μας, ελάχιστα τα ενδιαφέρει.

Σωστά τα λέει ο Τριάντης στην «Ε»: «Καλά λένε ότι ο πολύπλαγκτος Μητσοτάκης δεν ξεχνάει τους φίλους του. Μια χαρά τον “προίκισε” τον τέως. Εξαίρετη όμως ήταν και η συμπεριφορά της Ελληνίδας πολιτείας. Ούτε για τη λίστα της νύχτας και της ντροπής ενδιαφέρθηκε, ούτε γι΄ αυτά που σκουριάζουν παρατημένα στο Τατόι. Συνεπής η αβέλτερη. Διαχρονικώς».

Κατά τα άλλα, «Ενθουσιασμός στον Christie΄s, την πρώτη μέρα της δημοπρασίας («Η Καθημερινή» 25/1). Οι τιμές κινήθηκαν θεαματικά πάνω από τις τιμές εκκίνησης και αυτό αφορά όλα τα αντικείμενα. Η τάση είναι όλα τα αντικείμενα όχι μόνο να ξεπερνούν κατά πολύ την τιμή εκκίνησης, αλλά να τη συντρίβουν!».