Έξω από την πόλη της Νάουσας αξίζει να κάνετε μια επίσκεψη στους γύρω αμπελώνες. Στο Γ ιαννακοχώρι, τη Στράντζα, το κτήμα κυρ Γ ιάννη, αλλά και όλες τις οινοποιητικές και αμπελουργικές επιχειρήσεις που συμμετέχουν
στο πρόγραμμα «Δρόμοι του κρασιού της Βόρειας Ελλάδας».
Oι πινακίδες δείχνουν τον δρόμο για τους αμπελώνες και τα οινοποιεία, όπου οι επισκέπτες ξεναγούνται στον κόσμο του κρασιού. Η περιοχή της Νάουσας περιλαμβάνει αρκετές επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο πρωτοποριακό πρόγραμμα «Δρόμοι του κρασιού της Βόρειας Ελλάδας» που δημιουργήθηκε για να γνωρίσει ο κόσμος τους αμπελουργούς και οινοποιούς της περιοχής.

Ένα από τα γνωστότερα κτήματα είναι του Χρυσοχόου (4 χιλιόμετρα έξω από τη Νάουσα, στην περιοχή της Στράντζας).

Σε ήπιους λόφους καλλιεργούνται αμπέλια ποικιλιών όπως το ξινόμαυρο, το merlot, το υπό εξαφάνιση λευκό Πρικνάδι και άλλα. Τα κλήματα χάρη στο ιδανικό μικροκλίμα της περιοχής παράγουν επώνυμα κρασιά, όπως το ΟΠΑΠ (ονομασία προέλευσης «Νάουσα» ανωτέρας ποιότητας) «Κτήμα Χρυσοχόου» με βάση το ξινόμαυρο και το «Μαύρο Χρυσοχόου», με την έντονη γεύση καραμέλας, που ωριμάζει σε δρύινα βαρέλια για 12 μήνες. Ο Κείμης και η Μπέτυ Χρυσοχόου, δεύτερη γενιά στο κρασί, μαζί με τα τρία παιδιά τους, δραστηριοποιούνται στην επιχείρηση. Για το 2007 ετοιμάζονται να διαμορφώσουν διαφορετικά τον χώρο ώστε να περιλαμβάνει υπόγειο κελάρι φύλαξης βαρελιών και φιαλών κρασιού παλαίωσης, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων με θέα στα αμπέλια, χώρο δοκιμής κρασιών VΙΡ κι ένα αίθριο.