«Μόνον το ρεμπέτικο περιγράφει τόσο καλά τα ανθρώπινα συναισθήματα» λένε οι εννέα μαθητές από την Καλαμάτα που έγραψαν την ιστορία των ρεμπετισσών του ΄30- ΄40
«Στα διαλείμματα μαζευόμαστε γύρω από το πιάνο και τραγουδάμε ρεμπέτικα. Το να μπορείς να εκφράζεσαι μέσα από τη μουσική, και μάλιστα το παλιό λαϊκό τραγούδι, είναι δείγμα ψυχικής υγείας». Ο Νίκος, η Ελίνα, η Νάντια, η Ιακωβίνα, ο Βασίλης, η Δήμητρα, η Νίνα, ο Αντώνης και η Βαγγελίτσα είναι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας ή απλώς... οι εννέα ρεμπέτες της πόλης. Οι μαθητές πάνε κόντρα στην εποχή- όπως λένε - καθώς ασχολήθηκαν την περσινή σχολική χρονιά με το ρεμπέτικο και έφτασαν ύστερα από έρευνα μηνών να γράψουν βιβλίο με θέμα τις ρεμπέτισσες του ΄30 και του ΄40 (Ρόζα Εσκενάζυ, Μαρίκα Νίνου, Ιωάννα Γ εωργακοπούλου...).

«Το 2005 έπεσε στο τραπέζι η ιδέα να ασχοληθούμε λίγο πιο σοβαρά με αυτό το είδος και να κάνουμε κάποιες παραστάσεις αφιερωμένες στη ρεμπέτικη παράδοση», λένε στα «ΝΕΑ» οι μαθητές, οι οποίοι τονίζουν πως έχουν λαϊκά και ρεμπέτικα ακούσματα από το σπίτι και

Στα 16 τους εκφράζονται μέσα από τα ρεμπέτικα, αφού «εκείνα μπορούν να περιγράψουν καλύτερα από οτιδήποτε άλλο τα ανθρώπινα συναισθήματα»

πως αυτή η ενασχόλησή τους ενθουσίασε τους γονείς τους.

Με την καθοδήγηση της φιλολόγου Εύης Ντινοπούλου, τα παιδιά, τα περισσότερα μαθητές της Γ΄ Λυκείου, κατάφεραν τον περασμένο Μάιο να παρουσιάσουν στο κοινό της Καλαμάτας τη μουσικοχορευτική παράσταση «Στων Αγγέλων τα μπουζούκια», στην οποία μάλιστα δόθηκε έμφαση στις ερμηνεύτριες του ρεμπέτικου. «Τα παιδιά υποδύθηκαν τις ρεμπέτισσες, οι οποίες λόγω των κοινωνικών συνθηκών είχαν δυστυχώς κακή φήμη», λέει η κ. Ντινοπούλου.

Με αφορμή την παράσταση και στο πλαίσιο προγράμματος του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ), τα παιδιά μετέφεραν τη... ρεμπέτικη εμπειρία τους και στο χαρτί. Το βιβλίο τους «Εμείς οι ρεμπέτισσες...» περιλαμβάνει βιογραφίες και γνωστά ρεμπέτικα, ενώ τα προλογικά σημειώματα έγραψαν ο συγγραφέας και στιχουργός Μάνος Ελευθερίου και ο συνθέτης Γ ιώργος Α νδρέου.

«Το βιβλίο ήταν ένα εγχείρημα λίγο ριψοκίνδυνο καθώς δεν ξέραμε πόση δουλειά χρειαζόταν και αν θα έβγαινε καλό. Παρ΄ όλα αυτά το ξεκινήσαμε, γιατί τα παιδιά ήταν πολύ ενθουσιασμένα με την ιδέα», αναφέρει η κ. Ντινοπούλου. Κάθε παιδί έγραψε τη βιογραφία της ρεμπέτισσας, την οποία υποδύθηκε στην παράσταση. Όπως λένε οι ρεμπέτες μαθητές, δυσκολεύτηκαν πολύ να βρουν πληροφορίες και στοιχεία για τη ζωή και το έργο των 14 ρεμπετισσών, αφού δεν υπάρχουν συγκεντρωμένα.

Το Σάββατο, οι εννέα μαθητές του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας παρουσίασαν σε αθηναϊκό βιβλιοπωλείο της Αθήνας το πόνημά τους «Εμείς οι ρεμπέτισσες...». Διάβασαν αποσπάσματα από τις βιογραφίες των ρεμπετισσών που υπάρχουν στο βιβλίο, ενώ τραγούδησαν με τη συνοδεία μπουζουκιού, πιάνου και μπαγλαμά παλιά ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια.


Έγραφαν στα διαλείμματα

«Δεν είμαστε ούτε συγγραφείς ούτε ερευνητές. Ψάχναμε πληροφορίες μέσω Διαδικτύου, σε μουσικά περιοδικά και παλιά βιβλία πάντοτε με την καθοδήγηση της καθηγήτριάς μας, η οποία συγκέντρωσε και το περισσότερο υλικό», λένε οι ρεμπέτες-μαθητές. Το γεγονός πάντως ότι τα περισσότερα παιδιά είναι μαθητές Λυκείου και το πρόγραμμά τους είναι πολύ φορτωμένο, δυσκόλεψε αρκετά τη συγγραφή του βιβλίου, το οποίο έπρεπε να είναι έτοιμο σε ορισμένο χρόνο. Όπως λέει μάλιστα η υπεύθυνη του προγράμματος, τα παιδιά, πέρα από τις ελάχιστες συναντήσεις εκτός σχολείου, έγραφαν στα διαλείμματα!

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από