Η σάμπα του Μαρίνου…


Αξιοθαύμαστος! Ο Γιώργος Μαρίνος . Που, ύστερα από αρκετά χρόνια, ξαναγύρισε την περασμένη σεζόν στην πίστα. Στον «Μικρό Κεραμεικό». Με την πολυτάλαντη Ηρώ πλάι του. Το αντίκρυσμα ήταν τέτοιο ώστε φέτος επανέλαβε το «Μαρίνος Αcademy», το πρόγραμμά του σε κείμενα- σκηνοθεσία Θανάση Παπαθανασίου- Μιχάλη Ρέππα, με επιμέλεια Δήμητρας Γαλάνη, χορογραφίες Φωκά Ευαγγελινού και ενορχηστρώσεις Γ ιώργου Ζαχαρίου. Είδα- ευτυχώς- την παράσταση, λίγοδυστυχώς- πριν λήξει- κατεβάζει αυλαία την Κυριακή.

Και έμεινα ενεός με την ενέργεια του ανθρώπου αυτού. Ο Γ ιώργος Μαρίνος , ο καλλιτέχνης που από την πίστα όπου νιώθει σαν το ψάρι στο νερό απενοχοποίησε – πρώτος- την ομοφυλοφιλία και έκανε τον αυτοσαρκασμό παντιέρα του, δεν έχει αλλάξει. Έλεγα κάποτε, όταν τον άκουγα όλο για την ηλικία της Βουγιουκλάκη και τη «συντήρησή» της να μας λέει και η Αλίκη δήλωνε κάτι σαν «ο Μαρίνος και ο Λαζόπουλος ασελγούν πάνω στο όνομά μου»: «Τι θα λέει για τον εαυτό του ύστερα από κάποια χρόνια;». Ε, λοιπόν, ο Μαρίνος έχει το σθένος να σαρκάζει την ηλικία και τη φυσική του κατάσταση όσο δεν το έχει κάνει για κανέναν.

Αφοπλιστικός!

«Στραβογέρασα και δεν ξέρω τι λέω» κραυγάζει, έχει βγάλει υποβολέα επί σκηνής που τη συμβουλεύεται με τρόπο σπαρταριστό, πέφτει στο δάπεδο για να… διδάξει «Αντιγόνη» και βογκάει εξηγώντας «χτυπάω στο γοφό γιατί ο κώλος έχει σουρώσει»και τι δεν λέει το στόμα του.

…και η αφαίρεση


Αλλά, πέρα από τα σπαρταριστά νούμερα, πέρα από το τραγούδι του- ολόκληρο αφιέρωμα στον Χατζιδάκι κάνει, με μεγάλο απόσπασμα από τους «Όρνιθές» του-, είναι η αύρα που κομίζει: η αύρα ενός Κυρίου της σκηνής. Που και το πιο χοντρό βρωμόλογο να πει, ποτέ δεν έγινε και δεν γίνεται χυδαίος και ποτέ δεν γεννάει χυδαία συναισθήματα. Ένα μάθημα για όλους τους νεώτερους ομοτέχνους του. Ο Μαρίνος στον «Μικρό Κεραμεικό» τα δίνει όλα. Μέχρι ξεγοφιάζεται χορεύοντας σάμπα- κι ας σταματάει κάποια στιγμή λέγοντας: «Μέχρι εδώ, δεν πάει άλλο, δεν θέλω να πεθάνω απόψε!». Και από την πρώτη στιγμή μάς προειδοποιεί: «Είμαι σαράντα οκτώ. Έχω μείνει στα σαράντα οκτώ εδώ και δεκαεννιά χρόνια. Ε, κάντε την πρόσθεση και θα καταλάβετε». Εμείς όμως, Κύριε Μαρίνο, κάναμε αφαίρεση. Τη σωστή πράξη. Και σας βγάζουμε είκοσι εννιά. Και δεν αλλάζουμε γνώμη. Καλά να είστε!

Στα σύννεφα για λάιβ


Στο Βιβλίο Γ κίνες των παγκόσμιων ρεκόρ, μέσω Ελλάδος, ο φάνκι σούπερ σταρ Τ ζαμιροκουάι. Σπεύδω να εξηγήσω. Ο Βρετανός και πάντα ανήσυχος καλλιτέχνης είπε να ανεβάσει τον συναυλιακό πήχυ ακόμη πιο ψηλά.

Ίσαμε τα 3.500 πόδια. Και θα το πετύχει με τη συναυλία του στις 27 Φεβρουαρίου, το gig in the sky, που διοργανώνει η Sony Εricsson, την οποία μάλιστα θα παρακολουθήσουν διακόσιοι φαν που κέρδισαν το εισιτήριό τους σε διαγωνισμό. Η πτήση της συναυλίας είναι Μόναχο- Αθήνα και ο Τ ζαμιροκουάι με τους μουσικούς του θα βγει στον αέρα λίγο μετά την απογείωση. Μετά θα μπορεί να υπερηφανεύεται πως τραγούδησε ψηλότερα από οποιονδήποτε άλλον. Σ το «Ελευθέριος Βενιζέλος» θα δώσει ακόμη ένα λάιβ. Έτσι για να να πατήσει χορεύοντας έδαφος, προσγειώνοντας μαζί με το Ηigh Τimes άλμπουμ του και τους φαν, που μάλλον μέχρι εκείνη τη στιγμή θα πετάνε στα σύννεφα. Με το καλό λοιπόν και για την πρώτη συναυλία στο Διάστημα… Ποιος θα το πετύχει πρώτος; Ποντάρω σε έναν 50 Cent (που θέλει να έχει κάνει τα πάντα) και μια διαφημιστική καμπάνια που θα «τρέχει» πρόθυμα εκείνη τη στιγμή.