Αλλαγή κλίματος στην Έκθεση του Ντιτρόιτ. Οι Αμερικανοί βρίσκονται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, καθώς τα ογκώδη οχήματα made in USΑ φαίνεται ότι βρίσκονται στη δύση τους, ενώ αυξάνει ραγδαία ο αριθμός των μοντέλων με οικολογικές προδιαγραφές
Το Detroit Αuto Show συμπλήρωσε εφέτος 100 χρόνια και οι Αμερικανοί γιόρτασαν τη σημαδιακή επέτειο με μία εντυπωσιακή στροφή από τα ογκώδη οχήματα σε νέα μοντέλα, τα οποία σέβονται το περιβάλλον. Έτσι βρέθηκαν για παράδειγμα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος το ηλεκτροκίνητο Chevrolet VΟLΤ, η γρήγορη λιμουζίνα Ford Ιnterceptor, που γεμίζει το ρεζερβουάρ της- όπως εξάλλου και η Lincoln ΜΚR- με αιθανόλη από φυτικά προϊόντα, ενώ το φουτουριστικό βαν Ford Αirstream χρησιμοποιεί ενεργειακές κυψέλες. Οικολογική ευαισθησία επιδεικνύουν βεβαίως και οι υπόλοιποι αυτοκινητοκατασκευαστές, όπως η Τoyota με το υβριδικό κουπέ FΤ-ΗS, η Νissan με το μοντέλο ελεύθερου χρόνου Βevel, που φέρει ηλιακές κυψέλες στην οροφή του, η Μercedes με τον αντιρρυπαντικό ντιζελοκινητήρα Βluetec κ.λπ.

Βεβαίως στο Ντιτρόιτ παρήλασαν επίσης και πανίσχυρα μοντέλα, πολυμορφικά με εξαιρετικά μεταβλητό σαλόνι, συμβατικά τετρακίνητα και εντυπωσιακές μελέτες, πολλές από τις οποίες υπολογίζεται ότι θα μετεξελιχθούν σε μοντέλα παραγωγής. Την ιδιαίτερη νότα την έδωσαν πάντως για μια ακόμη φορά οι μάρκες υψηλού γοήτρου με τετράτροχα κοσμήματα, όπως η δωδεκακύλινδρη RollsRoyce Drophead Coupe και η πισωκίνητη Jaguar C-ΧF, που προβλέπεται να διαδεχθεί στο μέλλον την SΤype.