Ακόμη και το επίθετο της Χίλαρι Κλίντον είναι για ένα μεγάλο μέρος των Αμερικανών προβληματικό. Είναι εκείνοι οι Αμερικανοί που πιστεύουν στις «ηθικές αξίες» του προέδρου Μπους και που θεωρούν τον σύζυγό της γνήσιο τέκνο των Σοδόμων και των Γομόρρων. Άλλωστε και η ίδια η Χίλαρι ομολογεί πως αποφάσισε να

ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Για πρώτη φορά από το 1928 δεν θα λάβουν μέρος σε αυτές ούτε ο νυν πρόεδρος ούτε ο νυν αντιπρόεδρος

γίνει πρόεδρος της χώρας, όταν ο Μπιλ την απάτησε με τη Μόνικα. Η Χίλαρι Κλίντον είναι μια διανοούμενη, μια κοσμοπολίτισσα που προέρχεται από τον αμερικανικό βορρά. Αυτό μπορεί να αρέσει στη Νέα Υόρκη, τη Βοστώνη και το Σαν Φρανσίσκο, αλλά δεν αρέσει καθόλου στην αμερικανική επαρχία.

Κοντά στα άλλα, είναι γυναίκα. Να διεκδικεί μια γυναίκα την προεδρία των ΗΠΑ είναι μια ιστορική πρωτοτυπία, αν εξαιρέσουμε τη συμβολική υποψηφιότητα της κομμουνίστριας Άντζελα Ντέιβις. Στις προεδρικές εκλογές, παρατηρεί ο αρθρογράφος Βιτόριο Τσουκόνι στην εφημερίδα «Ρεπούμπλικα», το γυναικείο φύλο ήταν πάντα ένα σοβαρό μειονέκτημα. Επίσης, η επιλογή της να τοποθετηθεί στον κεντρώο χώρο φαίνεται να της προκαλεί προβλήματα και στα δύο άκρα του πολιτικού φάσματος: οι δεξιοί τη θεωρούν πολύ αριστερή, επειδή στην αρχή είχε ψηφίσει υπέρ και κατόπιν κατά του πολέμου στο Ιράκ και οι αριστεροί πολύ δεξιά, για τον ίδιο ακριβώς λόγο.

Τετρακόσιες ημέρες απομένουν ακόμη μέχρι να αποφασιστεί ποιος θα πάρει το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος για την προεδρία των ΗΠΑ και τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης έχουν αρχίσει από τώρα τις αντιπαραθέσεις των δύο κυριότερων αντιπάλων, της Χίλαρι Κλίντον και του Μπάρακ Ομπάμα, συγκρίνοντας τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους.

Ξαφνικός πυρετός

Γιατί όμως όλος αυτός ο ξαφνικός πυρετός στην Αμερική, αφού οι προεδρικές εκλογές απέχουν ακόμη σχεδόν δύο χρόνια από τώρα; Επειδή προμηνύονται οι πιο συναρπαστικές εκλογές εδώ και πολλές δεκαετίες.

Για πρώτη φορά από το 1928 δεν θα λάβουν μέρος σε αυτές ούτε ο νυν πρόεδρος ούτε ο νυν αντιπρόεδρος της χώρας. Οι προκριματικές εκλογές του Δημοκρατικού Κόμματος θα αρχίσουν τον Ιανουάριο του 2008, αλλά οι πολιτικοί που θα διεκδικήσουν το χρίσμα ξεκινούν την εκστρατεία τους για να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση από τώρα. Το εκλογικό ταμείο της Χίλαρι Κλίντον έχει ήδη συγκεντρώσει 14 εκατομμύρια δολάρια. Για να έχει αξιώσεις ένας υποψήφιος, πιστεύεται ότι πρέπει να έχει συγκεντρώσει τουλάχιστον 100 εκατομμύρια δολάρια έως το τέλος του έτους.

Ένας από αυτούς που δεν πρόκειται να απειλήσουν ούτε τη Χίλαρι ούτε τον Ομπάμα στις προκριματικές εκλογές του Δημοκρατικού Κόμματος είναι ο Τζορτζ Κλούνι.

Αν και Δημοκρατικός, διαψεύδει φήμες που κυκλοφόρησαν: «Να κατέβω στην πολιτική; Όχι, έχω πλαγιάσει με πάρα πολλές γυναίκες για να μπορέσω να κάνω κάτι τέτοιο». Θα είναι όμως στο πλευρό των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του 2008.

Νεκροί 90 άμαχοι


ΕΝΕΝΗΝΤΑ ΑΜΑΧΟΙ σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 160 τραυματίστηκαν χθες σε διπλή επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένα οχήματα που έγινε στην πολυσύχναστη αγορά της Βαγδάτης, Μπαμπ αλ Σάρτζι. Περίπου την ίδια ώρα με τη διπλή επίθεση αυτοκτονίας, τέσσερις πολίτες σκοτώθηκαν στο προάστιο Αμπού Ντόχιρ στο νότιο τμήμα της Βαγδάτης. Η νέα έκρηξη βίας στο Ιράκ συμπίπτει με την ανάπτυξη στην ιρακινή πρωτεύουσα και νέων αμερικανικών δυνάμεων, στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής που ακολουθεί ο πρόεδρος Μπους για το Ιράκ. Περίπου 3.200 Αμερικανοί στρατιώτες που εστάλησαν στη Βαγδάτη αποτελούν την εμπροσθοφυλακή δύναμης 21.500 ανδρών η οποία θα αναπτυχθεί στο Ιράκ.