Όταν επέστρεψε από τη ζούγκλα της Καμπότζης, πριν από 9 ημέρες, τα μάτια της ήταν κόκκινα όπως της τίγρης, το γυμνό της κορμί έτρεμε, περπατούσε στα τέσσερα και πηδούσε σαν πίθηκος. «Μισή άνθρωπος- μισή ζώο», είπαν.


Μέχρι σήμερα η γλώσσα της δεν έχει λυθεί. Δεν λέει κουβέντα. Αν μπορούσε να πει την ιστορία της, θα λυνόταν και το μυστήριο που την περιβάλλει. Προς το παρόν, οι φήμες οργιάζουν. Ο 45χρονος αστυνομικός Σαρ Λου, δεν έχει καμία αμφιβολία. Η γυναίκα που έχει απέναντί του, είναι η 27χρονη κόρη του, εκείνη που εξαφανίστηκε πριν από 18 χρόνια, σε ηλικία περίπου 9 χρόνων. Δείχνει τον καρπό της και το βαθύ σημάδι: «Όταν την είδα, της έριξα μερικά ρούχα. Της είπα, “κόρη μου, σε έψαχνα τόσον καιρό, μήνες, χρόνια. Ας πάμε σπίτι, είμαι ο πατέρας σου”. Αφού την καθαρίσα- με και της κόψαμε τα μακριά μαλλιά της, είδαμε το σημάδι στο δεξί της χέρι. Το είχε από τότε που ήταν μικρή κι έπαιζε με ένα μαχαίρι με τ΄ αδέρφια της».

Σύμφωνα με την εκδοχή του Λου, η κοπέλα είχε χαθεί μαζί με την άλλη του κόρη και αδερφή της το 1989. Κανείς δεν τις είχε δει μέχρι σήμερα, μέχρι τις 13 Ιανουαρίου οπότε η Ρόχαμ Φόινγκ έκανε την εμφάνισή της: οι κάτοικοι ενός γειτονικού χωριού διαμαρτύρονταν εδώ και καιρό για κάποιον μυστηριώδη κλέφτη, ο οποίος έκλεβε το φαγητό που άφηναν οι εργάτες στο δάσος. Γι΄ αυτό το λόγο, εκείνο το Σάββατο, έστησαν καρτέρι για να δουν ποιος κλέβει το φαγητό. Προς μεγάλη τους έκπληξη, είδαν μια γυμνή, βρώμικη γυναίκα, να πλησιάζει τα τρόφιμα μπουσουλώντας. Την ακολουθούσε ένας ψηλός άνδρας, επίσης γυμνός, ο οποίος κρατούσε ξίφος. Τα μάτια του, λένε οι χωρικοί, πετούσαν σπίθες. Οι άνδρες βγήκαν από την κρυψώνα τους και άρχισαν να κυνηγούν τον άνδρα και τη γυναίκα. Ο άνδρας εξαφανίστηκε. Έτσι, έπιασαν μόνο την κοπέλα. Ο πιο κοντινός οικισμός ήταν ο Ο΄Γιαντάου. Το χωριό της…

Ο άνδρας «πνεύμα»

Ποιος ήταν όμως ο άνδρας που τη συνόδευε; Κατά μία εκδοχή θα μπορούσε να είναι ο απαγωγέας της, αν πράγματι το κορίτσι απήχθη μαζί με την αδερφή του, το 1989, κατά μία άλλη ένας συνοδός, αν το κορίτσι ανήκει σε κάποια από τις φυλές της ζούγκλας και δεν είναι πράγματι η κόρη του αστυνομικού. Σύμφωνα με μια τρίτη, όμως που ταιριάζει με τις δοξασίες των χωρικών- ο άνδρας που τη συνόδευε- θα μπορούσε να είναι ένα από τα πνεύματα της ζούγκλας, που πλέον την έχει εγκαταλείψει. Ορισμένοι είπαν πως ίσως να την είχαν κλέψει οι θεότητες της ζούγκλας για να τη θυσιάσουν και τώρα την επέστρεψαν «για τους δικούς τους λόγους».

Οι χωρικοί και η οικογένειά της, κλείνουν περισσότερο προς τις τελευταίες εκδοχές. Γι΄ αυτό και, για καλό και για κακό- αν και οι ίδιοι δεν πιστεύουν στον Βουδισμό- πήγαν το κορίτσι σε ένα βουδιστικό ναό για να το… διαβάσουν οι ιερείς.

© Τhe Τimes, 2007

Τρομάζει με το ζεστό νερό


ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ, σχεδόν 10 μέρες μετά την επιστροφή της, η κοπέλα κρατά σφραγισμένο το μυστικό που τη συνοδεύει. Οι γονείς της δέχτηκαν να υποβληθούν σε εξέταση DΝΑ για να επιβεβαιωθεί ότι η «γυναίκα από το δάσος» είναι η κόρη τους και ελπίζουν με τον καιρό να μπορέσει να θυμηθεί ξανά τη γλώσσα τους. Κάποια δημοσιεύματα αναφέρουν μάλιστα πως κατάφερε να θυμηθεί τις λέξεις «μαμά» και «μπαμπά». Μέχρι εκεί όμως. Γιατί κατά τα άλλα οι αντιδράσεις της θυμίζουν ζώο που εξημερώνεται. Ο θηλυκός Μόγλης τρομάζει με το ζεστό νερό και, όταν πεινάει, χτυπάει το χέρι στο στομάχι του. Με τη σύγχρονη τεχνολογία πάντως, τα πηγαίνει περίφημα: πολλές ώρες στη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας βλέπει… DVD- οι χωρικοί στη Βορειοανατολική Καμπότζη διαθέτουν και ηλεκτρικές γεννήτριες και DVD players. Μόνο τα βλέμματα των περίεργων γειτόνων δεν αντέχει.

Καρφώνει και η ίδια το βλέμμα της πάνω τους μέχρι που φεύγουν…

Παιδιά- αγρίμια


● Ο ΡΑΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΝΔΙΑ έμεινε γνωστός με το όνομα «Παιδί Λύκος». Βρέθηκε το 1954 σε ηλικία έξι ετών. Οι γονείς του είχαν πει πως τον είχε κλέψει ένας λύκος όταν ήταν μωρό. Όταν τον ξαναβρήκαν έπινε γάλα με τη γλώσσα, μασούσε τα κόκαλα και το ενδιαφέρον του κέντριζαν περισσότερο οι λύκοι στον ζωολογικό κήπο. Πέθανε το 1968.

● ΣΤΑ ΔΑΣΗ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΓΑΛΛΙΑΣ, στο τέλος του 18ου αιώνα, βρέθηκε ο 12χρονος Βίκτορ.

Η ιστορία του έγινε αντικείμενο μελέτης μεταξύ των ειδικών επιστημόνων για τις διαφορές μεταξύ ανθρώπων και ζώων. Κάθε προσπάθεια να εκπολιτιστεί και να μιλήσει, έπεσε στο κενό. Η ιστορία του έγινε ταινία από τον Φρανσουά Τριφό. ● Ο ΒΑΝΙΑ ΜΙΣΟΥΚΟΦ εγκαταλείφθηκε το 1998 από τους γονείς του κοντά σε κάδο σκουπιδιών σε ηλικία τριών ετών. Τον μεγάλωσε μια αγέλη σκύλων. Αυτοί ήταν οι μοναδικοί φίλοι του επί δύο χρόνια.

Αστυνομικοί τον βρήκαν και τον έστειλαν σε ορφανοτροφείο, όπου έμαθε με μεγάλη δυσκολία να μιλά και να διαβάζει.