Επί κυπριακού εδάφους μεταφέρεται το πεδίο μάχης στην τραπεζική αγορά, όπου οι δύο πλευρές- Πειραιώς και Μarfin- αναζητούν συμμάχους προκειμένου να υπερισχύσουν στη μεταξύ τους κόντρα.


Ηηγεσία της Τράπεζας Πειραιώς σε συναντήσεις της με πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες της Κύπρου αλλά και τη διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου φιλοδοξεί να δημιουργήσει κοινό μέτωπο απέναντι στις προθέσεις της Μarfin Ρopular Βank, η οποία με τη σειρά της ρίχνει στη μάχη το «βαρύ πυροβολικό», τον Σαούντ Μπαλάουι, πρόεδρο του Dubai Ιnvestment Group, να αναλαμβάνει την ηγεσία και της τράπεζας.

Κοινό μέτωπο

Αύριο και μεθαύριο η διοίκηση της Πειραιώς θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με την πολιτική και οικονομική ηγεσία της Κύπρου αλλά και με τη διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου, προκειμένου να δημιουργήσει κοινό μέτωπο απέναντι στα σχέδια της Μarfin. Στην αντίπερα όχθη, από αύριο το τιμόνι της Μarfin αναλαμβάνει ο Σαούντ Μπαλάουι, πρόεδρος της Dubai Ιnvestment Group, του Μarfin Financial Group και τέταρτος τη τάξει στην ηγεσία του εμιράτου του Ντουμπάι. Μια εξέλιξη, που σύμφωνα με στελέχη της τράπεζας επιβεβαιώνει τη στήριξη του εμιράτου προς τον διευθύνοντα σύμβουλο της Μarfin Ρopular Βank κ. Ανδρέα Βγενόπουλο. Στην Κύπρο

Όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, κρίσιμες για το μέλλον των εξελίξεων αναμένεται να είναι οι συναντήσεις της ηγεσίας της Τράπεζας Πειραιώς επί κυπριακού εδάφους.

Ο ίδιος ο πρόεδρος της Πειραιώς κ. Μιχάλης Σάλλας, μαζί με τους αντιπροέδρους κ. Μιχάλη Κολακίδη και κ. Γιώργο Προβόπουλο, θα συναντήσει αύριο τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Χριστόδουλο Χριστοδούλου, τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Χρυσόστομο και τον υπουργό Οικονομικών της Κύπρου Μιχάλη Σαρρή. Στην ατζέντα των συναντήσεων περιλαμβάνεται επίσης το όνομα του κ. Γιώργου Χαραλάμπους, προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, του κ. Άκη Κλεάνθους, προέδρου του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου και του κ. Ανδρέα Παναγιώτου, προέδρου της Ελληνικής Τράπεζας.

Και γενική συνέλευση

Ιδιαίτερα κρίσιμη αναμένεται να είναι επίσης η συνάντηση με τη διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου, όπου αφενός θα συζητηθεί το μέλλον της συμμετοχής 8,2% που έχει η Πειραιώς στο μετοχικό κεφάλαιο της κυπριακής τράπεζας, αλλά και η προοπτική δημιουργίας κοινού μετώπου των δύο τραπεζών έναντι της Μarfin.

Χθες, η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς ανακοίνωσε ότι η γενική συνέλευση των μετόχων με θέμα την αύξηση κεφαλαίου για την απόκτηση της Μarfin Ρopular Βank θα πραγματοποιηθεί στις 12 Φεβρουαρίου.

Στο τιμόνι ο Μπαλάουι

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις και από την πλευρά της Μarfin, με το Dubai Ιnvestment Group να αναλαμβάνει ενεργό ρόλο στα τεκταινόμενα. Αύριο, επίσης επί κυπριακού εδάφους, θα συγκληθεί το διοικητικό συμβούλιο της Μarfin Ρopular Βank με σκοπό να αναλάβει την προεδρία της τράπεζας ο κ. Σαούντ Μπαλάουι. Όπως ανέφεραν χθες στελέχη της Μarfin, η άμεση ανάμειξή του στην τραπεζική αυτή «μάχη» επιβεβαιώνει και έμπρακτα τη στήριξη του εμιράτου στα σχέδια του κ. Βγενόπουλου.

Παράλληλα, σήμερα το μεσημέρι θα συναντηθεί ο κ. Ανδρέας Βγενόπουλος με τη διοίκηση της ΟΤΟΕ προκειμένου να την ενημερώσει για τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο.

Σε ανακοίνωσή της η ΟΤΟΕ έθεσε την κυβέρνηση προ των ευθυνών της, ζητώντας της να υιοθετήσει μια στρατηγική «που δεν θα επιτρέπει ανεξέλεγκτες και αδιαφανείς κινήσεις μεταξύ των Τραπεζών, που θα υπακούει σε αρχές, κανόνες και δεοντολογία, θα διασφαλίζει τα εθνικά του χαρακτηριστικά και τη φερεγγυότητα της λειτουργίας του, με κριτήρια ανάπτυξης σε όφελος της χώρας, της κοινωνίας και των εργαζομένων».

Η Εθνική στην Ουκρανία


ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ υπάρχουν και από τις υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες, που έχουν καταστρώσει τα δικά τους σχέδια στην επιχειρηματική σκακιέρα. Η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι υπέβαλε δεσμευτική προσφορά για την εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου του μετοχικού κεφαλαίου ουκρανικής τράπεζας, χωρίς όμως να αποκαλύψει το όνομά της. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο τράπεζες που είχε στο στόχαστρό της η διοίκηση της Εθνικής είναι η Τas Κommertzbank και η Forum.