Ανατιμήσεις με αυτόματο πιλότο στα τιμολόγια της ΔΕΗ- και άλλων ΔΕΚΟ-, καθώς και νέο ενιαίο φόρο στα ακίνητα που θα πληρώνουν όλοι οι ιδιοκτήτες ετοιμάζει η κυβέρνηση.


Μ προστά στο οικονομικό ναυάγιο που έχει προκαλέσει η πολιτική της στη ΔΕΗ, όπως δείχνει και η κατακόρυφη πτώση της κερδοφορίας της, η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο για αυτόματες ανατιμήσεις στα τιμολόγια της επιχείρησης, που αναμένεται να εφαρμοσθεί και σε άλλες ΔΕΚΟ. Επί της

ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ

Μεγάλο δώρο στους 50.000 μεγαλοϊδιοκτήτες, το οποίο όμως θα κληθούν να πληρώσουν όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων

ουσίας, με τον τρόπο αυτό, επιχειρεί να φορτώσει στις πλάτες των καταναλωτών τις ευθύνες και το κόστος των λανθασμένων της επιλογών στην επιχείρηση αλλά και στον τομέα της ενέργειας.

Δώρο στους μεγάλους

«Ηλεκτροσόκ» επιφυλάσσει όμως η κυβέρνηση και σε όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Στο υπουργείο Οικονομίας έχει ήδη ληφθεί η απόφαση για την επιβολή ενιαίου φόρου στα ακίνητα που θα πληρώσουν όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων, παράλληλα με την κατάργηση του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας που επιβάλλεται σήμερα στους μεγαλοϊδιοκτήτες. Το μέτρο αυτό θα εφαρμοσθεί αν η κυβέρνηση εκλεγεί για δεύτερη τετραετία και θα αποτελεί μεγάλο δώρο στους 50.000 μεγαλοϊδιοκτήτες, το οποίο όμως θα κληθούν να πληρώσουν όλοι ανεξαιρέτως οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

Αυτόματος μηχανισμός

Τα κυβερνητικά σχέδια για τα τιμολόγια και την ενιαία φορολογία των ακινήτων προανήγγειλε το Σαββατοκύριακο ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης. Αναφερόμενος στην ανάγκη εξοικονόμησης πόρων για τη ΔΕΗ, μίλησε ευθέως για αλλαγές που σχεδιάζονται στην τιμολογιακή της πολιτική, καθώς και άλλων ΔΕΚΟ, μέσω της αυτοματοποίησης των αυξήσεων. Δηλαδή, της θέσπισης ενός μηχανισμού που θα οδηγεί σε αυτόματες αυξήσεις στα τιμολόγια ανάλογα με την εξέλιξη κάποιων παραμέτρων όπως π.χ. η διεθνής τιμή του πετρελαίου. Παράλληλα, μιλώντας στο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), εξήγγειλε την κατάργηση του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, ο οποίος θα αντικατασταθεί από νέο φόρο ευρείας επιβάρυνσης όλων των ιδιοκτητών.

Δικαιολογούν τις νέες αυξήσεις με την έκρηξη του κόστους των καυσίμων


ΤΙΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ στα τιμολόγια του ρεύματος προανήγγειλε ο κ. Αλογοσκούφης, μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Dow Jones (djnewswires) κάνοντας λόγο για επανεξέταση της τιμολογιακής πολιτικής στη ΔΕΗ.

«Η Ελλάδα επανεξετάζει τον τρόπο με τον οποίο ρυθμίζει τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, σε μια προσπάθεια να βελτιώσει το μέλλον της εταιρείας κοινής ωφέλειας ΔΕΗ, ύστερα από δύο χρόνια πτωτικών κερδών, αλλά και μετά την παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου αυτή την εβδομάδα», είπε ο υπουργός Οικονομίας.

«Από την πλευρά της κυβέρνησης», συνέχισε ο υπουργός, «θα πρέπει να επανεξετάσουμε, όχι μόνο για τη ΔΕΗ, αλλά και για αρκετούς ακόμα κλάδους την τιμολογιακή πολιτική, την οποία πρέπει να κάνουμε περισσότερο αυτοματοποιημένη». Για να συμπληρώσει: «Και αυτό είναι κάτι το οποίο συζητάμε, ενώ κάποια στιγμή θα προχωρήσουμε σε περαιτέρω ανακοινώσεις».

Δικαιολογίες

Ας σημειωθεί ότι τα σενάρια που έχουν κατά καιρούς πέσει στο τραπέζι, προβλέπουν: είτε την επιβολή «ρήτρας καυσίμου» (όσο αυξάνονται οι διεθνείς τιμές να αυξάνονται και τα τιμολόγια), είτε τιμολόγια «πολλαπλών ταχυτήτων» (υψηλότερες χρεώσεις για όσους καταναλώνουν ρεύμα σε ώρες αιχμής, χαμηλότερες τις υπόλοιπες ώρες κοκ), είτε την επιβάρυνση με τέλος ρύπων. Η κυβέρνηση επιχειρεί να δικαιολογήσει τις νέες αυξήσεις που ετοιμάζει στα τιμολόγια επικαλούμενη την έκρηξη του κόστους των καυσίμων.

Περιορισμένη

Τα ίδια τα στοιχεία όμως διαψεύδουν τους ισχυρισμούς της. Η συμμετοχή των καυσίμων στην ελληνική ηλεκτροπαραγωγή είναι περιορισμένη, αφού το 65% προσφέρεται από τις λιγνιτικές μονάδες, περίπου 15% καλύπτεται από τις υδατοπτώσεις και μόλις ένα 20% απαιτεί καύση αερίου και μαζούτ υψηλού θείου. Ακόμη και οι τιμές του μαζούτ που καίνε κάποιες μονάδες δεν είναι ευθέως συνδεδεμένες με τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

Υπέρ ανταγωνιστών της ΔΕΗ

Το «τις πταίει» για την εικόνα της ΔΕΗ, λένε όσοι παρακολουθούν τις εξελίξεις, πρέπει να αναζητηθεί τόσο στην κακή διαχείριση όσο και στο γεγονός ότι ακόμη η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να βρει λύση στο πρόβλημα “ΔΕΗ και απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού”: Κανέναν στην κυβέρνηση δεν φαίνεται να απασχολεί σοβαρά για πόσα χρόνια ακόμη η ΔΕΗ θα πληρώνει υψηλότερες τιμές χονδρικής στο σύστημα και θα πουλά στη λιανική φθηνότερα, προκειμένου να μπορούν να δραστηριοποιούνται οι ανταγωνιστές της, παραγωγοί και εισαγωγείς ρεύματος. Ο νέος τρόπος υπολογισμού της οριακής τιμής του συστήματος, της χονδρεμπορικής αγοράς δηλαδή, υπολογίζεται ότι επιβάρυνε τη ΔΕΗ το 2006 με πολλά εκατ. ευρώ.

Ηλεκτροσόκ για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων


ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ, για τους φόρους στα ακίνητα, προβλέπει την κατάργηση του ΦΜΑΠ και τη θέσπιση του ενιαίου φόρου κατοχής ακινήτων, στον οποίο θα συγχωνευθούν και άλλοι φόροι που επιβάλλονται σήμερα.

Συγχώνευση φόρων

Ειδικότερα, εξετάζεται να συγχωνευθούν στο τέλος ακίνητης περιουσίας, όπως το είπε ο κ. Αλογοσκούφης, υφιστάμενοι φόροι όπως το ΤΑΠ (επιβάλλεται επί της αντικειμενικής αξίας και εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ), ο συμπληρωματικός φόρος εισοδήματος από μισθώματα ακινήτων (1,5% έως 3% επί των μισθωμάτων), το Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων (το ύψος του καθορίζεται ελεύθερα από τους δήμους) και το Τέλος Παρεπιδημούντων που επιβάλλεται στα τουριστικά καταλύματα.

Ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο

Ο νέος φόρος θα είναι ετήσιος και το ύψος του θα υπολογίζεται με συντελεστή επί της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων που θα διαθέτει ο ιδιοκτήτης. Σημειώνεται ότι ήδη στο υπουργείο Οικονομικών έχει ξεκινήσει η διαδικασία για τη δημιουργία του ηλεκτρονικού περιουσιολόγιου, στο οποίο καταγράφονται όλα τα ακίνητα που διαθέτει κάθε φορολογούμενος. Αυτό γίνεται μέσω της καταχώρησης σε ειδικό ηλεκτρονικό αρχείο των στοιχείων από τις δηλώσεις ακίνητης περιουσίας Ε9 που υπέβαλαν όλοι οι φορολογούμενοι το 2005.

Ο ΦΜΑΠ ο οποίος θα καταργηθεί πιάνει σήμερα περίπου 50.000 μεγαλοϊδιοκτήτες και ειδικότερα όσους έχουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 243.600 ευρώ, εφόσον είναι άγαμοι ή 487.200 εφόσον είναι έγγαμοι. ΦΜΑΠ πληρώνουν σήμερα περίπου 50.000

μεγαλοϊδιοκτήτες.

Τι προβλέπουν


● Ρήτρα καυσίμου: Πρόκειται για τη σύνδεση της τιμής των διεθνών τιμών του πετρελαίου με τα τιμολόγια του ρεύματος. Δηλαδή κάθε φορά που θα ανεβαίνουν οι διεθνείς τιμές, να αυξάνεται και το τιμολόγιο της ΔΕΗ και το αντίστροφο. Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει επεξεργαστεί μια φόρμουλα αυτόματης αναπροσαρμογής (με βάση τη μέση τιμή πετρελαίου του προηγούμενου 12μήνου).

● Τιμολόγια πολλαπλών ταχυτήτων: Υψηλότερες χρεώσεις για όσους καταναλώνουν ρεύμα στις ώρες αιχμής (π.χ. μεσημέρια Ιουλίου, όπου δουλεύουν στο φουλ τα κλιματιστικά) και χαμηλότερες τιμές για όσους μειώνουν τη χρήση ηλεκτρικού στις ίδιες ώρες. Για να εφαρμοσθούν τα τιμολόγια πολλαπλών ταχυτήτων στην πράξη, χρειάζεται να τοποθετηθούν σε κάθε νοικοκυριό ειδικοί ηλεκτρονικοί τηλεμετρητές, δηλαδή συσκευές που παρακολουθούν την κατανάλωση στη διάρκεια της ημέρας. Έτσι, η ΔΕΗ μπορεί να χρεώνει τον καταναλωτή ανάλογα με το πόσο ρεύμα καταναλώνει. Πιλοτικά έχουν ήδη τοποθετηθεί τέτοιες συσκευές σε ορισμένες περιοχές της Αττικής, προκειμένου να δουν οι αρμόδιοι πώς λειτουργεί το σύστημα.

● Επιβολή τέλους ρύπων: Πρόκειται για την επιβάρυνση του τιμολογίου με το λεγόμενο «τέλος ρύπων», ως αντιστάθμισμα για τις δαπάνες που καταβάλλει η ΔΕΗ για την αγορά πιστοποιητικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, στο πλαίσιο εφαρμογής της σχετικής κοινοτικής οδηγίας. Να σημειωθεί ότι για το 2006 η ΔΕΗ δεν αγόρασε τέτοια δικαιώματα, καθώς είχε συγκεντρώσει δικαιώματα από το 2005.