gangel@dolnet.gr
Χριστιανός και μέλος της σιιτικής Χεζμπολάχ; «Όσοι εκπλήσσονται, δεν γνωρίζουν πραγματικά τη Χεζμπολάχ», ισχυρίζεται ο Λιβανέζος Ντε Γκωλ Αμπού Τας. «Είναι βεβαίως βασισμένη στις θρησκευτικές πεποιθήσεις, αλλά είναι παράλληλα κι ένα ανοικτό κόμμα». Όσο γι΄ αυτούς που εκπλήσσονται από το ασυνήθιστο όνομά του, τους εξηγεί πως το οφείλει σε μια παλιά οικογενειακή ιστορία. Στη δεκαετία του 1940, λέει στον απεσταλμένο της γαλλικής «Λε Φιγκαρό», στη διάρκεια της εκστρατείας στη Συρία, ο στρατηγός Ντε Γκωλ είχε κάνει μια στάση στο σπίτι του παππού του, ο οποίος του είχε προσφέρει καφέ.

Έτσι, εις ανάμνησιν της ημέρας εκείνης, ο μεγαλύτερος των αδελφών Αμπού Τας, κάτοικος σήμερα της Ρμέις, μιας μικρής χριστιανικής κωμόπολης στον Νότιο Λίβανο, φέρει ως όνομα το επίθετο του στρατηγού.

Ο Ντε Γκωλ δεν έχει κανέναν ενδοιασμό για τη στράτευσή του στη Χεζμπολάχ. Η φωτογραφία του αρχηγού της, του Χάσαν Νασράλα, είναι κρεμασμένη στο διαμέρισμά του. «Είναι ένας άνθρωπος που έγινε σύμβολο της αντίστασης σ΄ ολόκληρο τον κόσμο και όχι μόνο μεταξύ των μουσουλμάνων», τονίζει. «Για να το διαπιστώσει κανείς, αρκεί να δει τη δημοτικότητα που έχει στη Λατινική Αμερική». Λέει πως εντάχθηκε στη Χεζμπολάχ ως μαρξιστής και εθνικιστής: «Οι γονείς μου και οι παππούδες μου ήταν φτωχοί χωρικοί... Μεγάλωσα μέσα σε αντικαπιταλιστικό πνεύμα». Οι Χριστιανοί στον Λίβανο ήταν διχασμένοι. Ενώ οι Φαλαγγίτες πολεμούσαν τις παλαιστινιακές οργανώσεις που εγκαταστάθηκαν στη χώρα, πολλοί άλλοι Χριστιανοί στρατεύθηκαν στο πλευρό των Παλαιστινίων. Το 1976, όταν το Ισραήλ κατέλαβε τον Νότιο Λίβανο, ο 17χρονος τότε Ντε Γκωλ συνελήφθη, ξυλοκοπήθηκε, φυλακίστηκε και, όταν αφέθηκε ελεύθερος, πήγε να βρει τον πατέρα του που εργαζόταν στις κατασκευές στον Κόλπο. Το 1990 που επέστρεψε οριστικά στον Λίβανο, επένδυσε τις οικονομίες του σε μια βιοτεχνία εσωρούχων. Και θεώρησε απολύτως φυσικό να ενταχθεί στη Χεζμπολάχ, την οποία περιγράφει ως ένα πατριωτικό κίνημα που υπερασπίστηκε τη χώρα εναντίον μιας ξένης κατοχής. «Δεν μπορούσα να καταλάβω γιατί, επειδή ήμουν Χριστιανός, δεν θα έπρεπε να θέλω να υπερασπιστώ τη χώρα μου», λέει στη «Λε Φιγκαρό». Σχετικά με τη δράση του, δεν μιλάει πολύ. Ούτε για το τι έκανε το καλοκαίρι, κατά τους δύο μήνες του πολέμου. Όταν του υπενθυμίζουν πως η Χεζμπολάχ θεωρείται από την Ουάσιγκτον τρομοκρατική οργάνωση, σηκώνει τους ώμους λέγοντας πως το θέμα είναι «να πέσει η διεφθαρμένη κυβέρνηση που χρέωσε τον Λίβανο με 40 δισεκατομμύρια δολάρια». Για τον Ντε Γκωλ Αμπού Τας, η σύγκρουση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης δεν είναι θρησκευτική. «Οι Χριστιανοί τού Μισέλ Αούν είναι μαζί μας», λέει. «Ο Νασράλα υποσχέθηκε πως δεν θα ιδρυθεί ισλαμικό κράτος στον Λίβανο, γιατί θα σεβαστεί την ιδιαιτερότητα της χώρας».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από