Η πρώτη απόφαση που προκάλεσε αίσθηση ήταν ότι ο βιασμός μιας ανήλικης είναι λιγότερο σοβαρός στην περίπτωση που το θύμα είχε ήδη σεξουαλικές σχέσεις. Η δεύτερη, ότι μια εξύβριση- όπως, για παράδειγμα, ο χαρακτηρισμός «βρωμονέγρος» – είναι θεμιτή όταν συνιστά χρήσιμη κοινωνική κριτική. Και αυτή την εβδομάδα, ήλθε μια νέα επίμαχη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ιταλίας: στην περίπτωση που ένας λαθρομετανάστης διαπράττει ένα έγκλημα, ακόμη κι αν το έγκλημα αυτό είναι άγριο, η ποινή του μπορεί να μειωθεί «δεδομένης της κοινωνικής περιθωριοποίησης και της πολιτισμικής καθυστέρησης που συνεπάγεται η κατάστασή του».

Με βάση αυτό το σκεπτικό, απορρίφθηκε η έφεση του εισαγγελέα κατά της αναγνώρισης ελαφρυντικών για τον Ρουμάνο λαθρομετανάστη Μαριάν Νεάγκου, ο οποίος δολοφόνησε το 2003 με ιδιαίτερα ειδεχθή τρόπο τον ομοφυλόφιλο σύντροφό του. Μετά τον φόνο, ο Νεάγκου αφαίρεσε από το σπίτι του θύματος μια τηλεόραση πλάσματος, ένα δακτυλίδι, ένα ΡC και ένα organizer. Όπως ανέφερε ο εισαγγελέας στην έφεσή του, ο δολοφόνος κατάφερε συντριπτικά πλήγματα στο κρανίο του θύματος, ο οποίος ήταν δεμένος χειροπόδαρα, και στη συνέχεια τον παρατηρούσε επί μία ώρα ενώ ψυχορραγούσε. Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο έκρινε ότι η αγριότητα του εγκλήματος μπορεί να δικαιολογηθεί από τη σκληρή ζωή που έκανε ο δολοφόνος λόγω της κατάστασής του. Και το εφετείο συμφώνησε.

Οι αντιδράσεις ήταν άμεσες, και οι περισσότερες αρνητικές. «Μόνο αυτό μας έλειπε: στο εξής, ένας κοινωνικά περιθωριοποιημένος μετανάστης μπορεί να σκοτώνει ελεύθερα», δήλωσε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Ρομπέρτο Καστέλλι, που ανήκει στη Λέγκα του Βορρά. Αλλά και ο Αλί Μπάμπα Φαγέ, υπεύθυνος των Δημοκρατών της Αριστεράς για θέματα μετανάστευσης, μίλησε για «σκανδαλώδες παράδειγμα εσκεμμένου ρατσισμού». Αυτό που καθιστά την απόφαση σκανδαλώδη, είπε στη Στάμπα , είναι ότι εξισώνει τον λαθρομετανάστη με τον εγκληματία. Πράσινο φως για τη δολοφονία ομοφυλοφίλων χαρακτηρίζει την ετυμηγορία του δικαστηρίου ο Βλαντίμιρ Λουξούρια, ο trasgender βουλευτής της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης. Θετικά, «στο όνομα της ευσπλαχνίας προς τέτοιους ανθρώπους», αντέδρασε μονάχα το Βατικανό.

Η απόφαση έχει χωρίς αμφιβολία ενδιαφέρον (το έδειξε και ένα πρόχειρο γκάλοπ στα γραφεία αυτής εδώ της εφημερίδας). Οι «φιλελεύθεροι», με την ευρεία σημασία της λέξης, την καταδικάζουν απερίφραστα. Θα πρέπει βέβαια να απαντήσουν στο εξής ερώτημα: το παρελθόν ενός δολοφόνου, όπως και οι συνθήκες διαβίωσής του, δεν πρέπει να λαμβάνεται υπόψη από το δικαστήριο; Οι «πολιτικά ευπρεπείς» και οι κατ΄ επάγγελμα υποστηρικτές των μεταναστών βλέπουν θετικά σημεία. Θα πρέπει βέβαια να απαντήσουν στο εξής ερώτημα: ένας Έλληνας που σκοτώνει έναν Αλβανό πρέπει να καταδικάζεται πιο αυστηρά από έναν Αλβανό που σκοτώνει έναν Έλληνα;