Μόλις το περασμένο καλοκαίρι, το γραφείο στοιχημάτων Ladbrokes έδινε στη Μόνα Σάλιν πιθανότητες 1.000/1 να διαδεχθεί τον Γκόραν Πέρσον, επικεφαλής των Σουηδών Σοσιαλδημοκρατών.


Όποιος έβαλε τότε το στοίχημα, είδε χθες τα χρήματά του να γίνονται χιλιαπλάσια: η αρμόδια επιτροπή του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος επέλεξε ομόφωνα τη Μόνα Σάλιν ως την πρώτη γυναίκα που θα ηγηθεί των Σουηδών Σοσιαλδημοκρατών- η εκλογή της θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο, στο συνέδριο του κόμματος.

Η αλήθεια είναι πως η Σάλιν δεν ήταν μεταξύ των επικρατέστερων υποψηφίων, αν και το κόμμα έλεγε από καιρό ότι ήθελε να διαδεχθεί τον Πέρσον μια γυναίκα. Ωστόσο η προφανής διάδοχός του, η υπουργός Εξωτερικών Άννα Λιντ, δολοφονήθηκε το 2003 στη Στοκχόλμη, η επίτροπος της Ε.Ε. Μαργκότ Βάλστρομ αρνήθηκε να είναι υποψήφια, ενώ οι πρώην υπουργοί Κάριν Γιάμτιν και Ούλρικα Μέσινγκ είπαν επίσης πως δεν ενδιαφέρονται. «Αισθάνομαι τεράστια υπερηφάνεια για το γεγονός ότι πιθανότατα θα γίνω η πρώτη γυναίκα που θα ηγηθεί του κόμματος, αλλά αισθάνομαι και κάποια θλίψη για το γεγονός ότι δεν βρίσκεται σήμερα στη θέση αυτή η Άννα», δήλωσε χθες η Σάλιν.

Μητέρα τριών παιδιών, η 49χρονη Μόνα Σάλιν είναι από τους εμπειρότερους πολιτικούς των Σουηδών Σοσιαλδημοκρατών, καθώς έχει υπηρετήσει επί 12 χρόνια σε υπουργικές θέσεις. Το 1982, έγινε το νεώτερο μέλος που είχε ποτέ το σουηδικό Κοινοβούλιο και το 1990 τής ανατέθηκε το υπουργείο Εργασίας από τον πρωθυπουργό Ίνγκβαρ Κάρλσον. Δύο χρόνια μετά έγινε γραμματέας του κόμματος και το 1994 επέστρεψε στην κυβέρνηση ως υπουργός Ισότητας. Ήταν τότε φαβορί για τη διαδοχή του Κάρλσον, αλλά τον Οκτώβριο του 1995 ξέσπασε το «σκάνδαλο Τομπλερόν»: η Σάλιν είχε αγοράσει προϊόντα και υπηρεσίες για προσωπική της χρήση με την υπουργική πιστωτική κάρτα της- μεταξύ αυτών και μια σοκολάτα Τομπλερόν, που έγινε το σύμβολο του σκανδάλου. Αμέσως μετά αποκαλύφθηκε επίσης πως είχε προσλάβει μια γκουβερνάντα για τα παιδιά της χωρίς να το δηλώσει στην Εφορία και πως είχε αμελήσει να πληρώσει τα τηλεοπτικά τέλη της, αδικήματα που κόστισαν τις σταδιοδρομίες δύο υπουργών στην αρχή της θητείας της σημερινής, δεξιάς κυβέρνησης. Ο Πέρσον όμως την επανέφερε το 1998 στην κυβέρνηση όπου παρέμεινε έως την εκλογική ήττα των Σοσιαλδημοκρατών, το 2006.

Ένδεκα χρόνια μετά το «σκάνδαλο Τομπλερόν», ενώ πολλοί πίστεψαν ότι σήμανε το πολιτικό τέλος της, η Σάλιν πήρε τη ρεβάνς. Και καθώς στη Σουηδία ισχύει η αρχή της δεδηλωμένης και ο αρχηγός του κόμματος που κερδίζει τις εκλογές γίνεται πρωθυπουργός, η Σάλιν μπορεί να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Σουηδίας, αν το κόμμα της επιστρέψει στην εξουσία. Οι επόμενες βουλευτικές εκλογές πρόκειται να διεξαχθούν το 2010.