Ποιος θυμάται…

… τον Ντόναλντ Ράμσφελντ; Τον θυμηθήκαμε τις προάλλες, όταν ο διάδοχός του μας έφερε στον νου έναν από τους γνωστούς αφορισμούς του: Αν δεν μπορείς να λύσεις ένα πρόβλημα, διόγκωσέ το. «Αρχίζουμε να κινούμαστε επιθετικά για να βρούμε και να ξεριζώσουμε τα δίκτυα που προμηθεύουν τους αντάρτες του Ιράκ με ιρανικές βόμβες», είπε ο νέος υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς. Αν δεν μπορείς να λύσεις το Ιράκ, διόγκωσέ το. Όσο εμείς κοιμόμαστε τον ύπνο του δικαίου, λοιπόν, ο πόλεμος κατά του Ιράν ίσως να έχει ήδη αρχίσει.

Στο Ιράν…

… τα πράγματα κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Μετά την επίθεση αμερικανικών στρατευμάτων σε ιρανικούς στόχους και τη σύλληψη πέντε Ιρανών αξιωματούχων, ο πρόεδρος Μπους στέλνει και δεύτερο αεροπλανοφόρο στην περιοχή του Περσικού Κόλπου. «Η επιτυχία στο Ιράκ απαιτεί επίσης την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητάς του», είπε. «Και αυτό αρχίζει με την αντιμετώπιση της Συρίας και του Ιράν». Όπως σχολιάζει η εφημερίδα «Ιντιπέντεντ», αυτή η δήλωση του προέδρου Μπους θα μπορούσε να ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου κατά του Ιράν. Συγκρίσεις από τα παλιά μας έρχονται στον νου: Αν ο Μπους ήταν ο Λίντον Τζόνσον και το Ιράκ ήταν το Βιετνάμ, τώρα ο Αμερικανός πρόεδρος θα γίνει ο Ρίτσαρντ Νίξον και το Ιράν θα γίνει η Καμπότζη. Οι αμερικανικές αντιπροσωπείες που επισκέπτονται τη Μέση Ανατολή, όταν επιστρέφουν δηλώνουν ότι το σημαντικότερο πρόσωπο εκεί είναι αυτό τον καιρό ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο αρχηγός της ισραηλινής αντιπολίτευσης.

Ο Νετανιάχου…

… είναι ο πιο κινδυνολόγος πολιτικός σχετικά με το Ιράν. Στις συναντήσεις του με τους Αμερικανούς, αλλά και στις δημόσιες δηλώσεις του, δεν κάνει παραλληλισμούς με το Βιετνάμ ή με την Καμπότζη, αλλά με τη ναζιστική Γερμανία. «Βρισκόμαστε στο 1938», λέει. «Το Ιράν είναι η Γερμανία και ετοιμάζεται να αποκτήσει πυρηνικά όπλα». Τον ίδιο ακριβώς φόβο εκφράζει και ο Σαουδάραβας μονάρχης, αν και με διαφορετικά λόγια (αποφεύγοντας έτσι να υπενθυμίσει στους Δυτικούς συμμάχους του τη συνεργασία των Σαουδαράβων με τον Χίτλερ). Επιστρέφοντας στην Αμερική από το Ισραήλ, ένας γερουσιαστής διατύπωσε αυτή τη σκέψη: Μήπως στην πραγματικότητα το Ιράκ δεν είναι παρά ένας δευτερεύων στόχος; Μήπως το Ιράν είναι αυτό που έχουν στο μυαλό τους εκείνοι που σχεδιάζουν την αμερικανική πολιτική;

Η Αμερικανίδα…

… υπουργός Εξωτερικών δήλωσε: «Οι Ιρανοί και οι Σύροι πρέπει να καταλάβουν ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να ανεχθούν τις προσπάθειές τους να βλάψουν τις δυνάμεις μας ή να αποσταθεροποιήσουν το Ιράκ». Για άλλη μια φορά- σχολιάζει ο ανταποκριτής της εφημερίδας «Χααρέτζ», Σμουέλ Ρόσνερ- η Κοντολίζα Ράις πετάει το μπαλάκι στο ιρανικό γήπεδο. Αν το Ιράν συνεχίσει απτόητο και αν η Ράις τηρήσει την υπόσχεσή της, θα μπορούσαμε βάσιμα να υποθέσουμε πως δεν θα είναι δύσκολο να βρεθεί κάποιος (ίσως Ισραηλινός), κάπου (ίσως στο Ισραήλ), να πατήσει τη σκανδάλη.