ΓΙΑΝΝΙΝΑ O ΠΑΣ Γιάννινα δίδαξε μαθήματα ποδοσφαίρου στον Ολυμπιακό, πήρε με το σπαθί του τη νίκη με 20 χθες στο κατάμεστο Εθνικό Στάδιο «Ζωσιμάδες» και απέκτησε προβάδισμα πρόκρισης στην ημιτελική φάση του Κυπέλλου. Οι «ερυθρόλευκοι» απογοήτευσαν με την απόδοσή τους. Μόνο οι φανέλες θύμιζαν τον «Θρύλο» και η ρεβάνς στο Καραϊσκάκη στις 31 του μήνα θα έχει- αν μη τι άλλο- μεγάλο ενδιαφέρον.

Ο κακός αγωνιστικός χώρος και η «άλλη ομάδα» που παρέταξε ο Τάκης Λεμονής δεν αποτελούν δικαιολογία για την ήττα που δέχτηκε η πειραϊκή ομάδα.

Οι γηπεδούχοι έπαιξαν σαν ίσοι προς ίσους τους νταμπλούχους και έχασαν σπουδαίες ευκαιρίες για να ανεβάσουν και άλλο τον δείκτη του σκορ! Ομάδα για λύπηση ο Ολυμπιακός που δεν είχε αρχή ούτε τέλος. Το ντεμπούτο του Γιάννη Παπακώστα στον πάγκο

ΤΟΡΟΣΙΔΗΣ

Το νέο απόκτημα του Ολυμπιακού διόρθωσε κάπως την κατάσταση στο κέντρο, ήταν μέσα σε τρεις φάσεις αλλά η μπάλα δεν του έκανε το χατίρι για να χριστεί σκόρερ

του ΠΑΣ ήταν ιδανικό. Ασφαλώς αυτή η ομάδα είναι δουλεμένη από τον πρώην τεχνικό Νίκο Αναστόπουλο, όμως ο Παπακώστας άλλαξε την ψυχολογία των παικτών του, οι οποίοι μπήκαν δυνατά στο παιχνίδι, ανέλαβαν την πρωτοβουλία των κινήσεων και δημιούργησαν τις περισσότερες ευκαιρίες.

Στο α΄ ημίχρονο η πειραϊκή ομάδα είχε μόνο μία καλή προσπάθεια με τον Μπόρχα στο 12΄ (αστόχησε από καλή θέση) και τίποτε άλλο. Οι «ερυθρόλευκοι» έδειχναν επηρεασμένοι από την αγωνιστική απραξία. Ο Ολυμπιακός παρουσιάστηκε με εννιά αλλαγές σε σχέση με τον προηγούμενο αγώνα πρωταθλήματος με τον Πανιώνιο. Με εξαίρεση τους Ζεβλάκοφ και Μπουλούτ οι υπόλοιποι επανήλθαν στην ενδεκάδα χωρίς να έχουν πολλά παιχνίδια στα πόδια τους. Το σύστημα του πρώτου ημιχρόνου 4-5-1 και 4-3-3 δεν λειτούργησε σωστά. Όμως δεν φταίει το σύστημα αλλά τα πρόσωπα. Οι μέσοι Ταραλίδης, Καφές και Μάριτς ήταν εκτός τόπου και χρόνου. Οι επιθετικοί Παππάς και Μπόρχα δεν μπόρεσαν να βρουν τον ρυθμό τους και ήταν καλά μπλοκαρισμένοι από τους γηπεδούχους. Μόνο ο Μπαμπαγκίντα ήταν δραστήριος, αλλά δεν μπορούσε να τα κάνει όλα μόνος του. Στην άμυνα οι Καψής και Σέζαρ δεν είχαν καλή συνεργασία και υπήρχαν κενά στο κέντρο της άμυνας, ενώ η απόδοση των πλάγιων Ζεβλάκοφ και Μπουλούτ κυμάνθηκε σε μέτρια επίπεδα. Το αποτέλεσμα ήταν να «μπάζει» από παντού η «ερυθρόλευκη» άμυνα. Στο 13΄ ο Ντάσιος απέφυγε τον Σέζαρ και πραγματοποίησε σέντρα. Ο Μιχαλόπουλος βρέθηκε μέσα στη φάση αλλά δεν μπόρεσε να πιάσει την κεφαλιά. Ο Μπούτινα σταμάτησε δυνατό σουτ του Κοντογουλίδη στο 21΄ και στο 26΄ ο Σέζαρ έκλεψε την… μπουκιά από το στόμα του Μιχαλόπουλου.

Οι Κασναφέρης και Μιχαλόπουλος δεν βρήκαν στόχο με κεφαλιά (28΄) και σουτ (30΄) αντίστοιχα. Στο 32΄ οι εξέδρες πήραν… φωτιά. Οι οπαδοί των γηπεδούχων πανηγύρισαν έξαλλα το πρώτο γκολ. Ο Κατερίνης έβγαλε σέντρα και ο Κοντογουλίδης με κεφαλιά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. Οι στόπερ Σέζαρ, Καψής και ο Μπούτινα δεν μπόρεσαν να αντιδράσουν. Η μπάλα πέρασε κάτω από τα πόδια του γκολκίπερ του Ολυμπιακού (1-0).

Στο β΄ ημίχρονο ο Λεμονής πραγματοποίησε δύο αλλαγές και άλλαξε το σύστημα σε 4-4-2. Οι Τοροσίδης και Κωνσταντίνου πήραν τις θέσεις των Καφέ και Παππά. Οι δύο τελευταίοι ήταν αρνητικοί και δικαιολογημένα αντικαταστάθηκαν από τον προπονητή τους. Πάντως δεν ήταν μόνο αυτοί.

Ο ΠΑΣ Γιάννινα με τον αέρα του 1-0 πατούσε καλά στον αγωνιστικό και στο 46΄ ο Γήτας σημάδεψε το οριζόντιο δοκάρι της εστίας του Μπούτινα. Ο Τοροσίδης αγωνίστηκε στη μεσαία γραμμή και διόρθωσε κάπως την κατάσταση. Το νέο απόκτημα του Ολυμπιακού ήταν μέσα σε τρεις φάσεις αλλά η μπάλα δεν του έκανε το χατίρι για να χριστεί σκόρερ. Στο 56΄ ο Τοροσίδης έπιασε πλασέ αλλά η μπάλα πέρασε πολύ κοντά από το κάθετο δοκάρι της εστίας του Τόλιου.

Οι Γιαννιώτες σημείωσαν δεύτερο γκολ στο 77΄ μέσα σε ξέφρενους πανηγυρισμούς. Η φάση καρμπόν με το πρώτο γκολ. Ο Ντάσιος πραγματοποίησε σέντρα και ο Ντομορό (πήρε τη θέση του Μπελά στο 60΄) βρήκε στον ύπνο την «ερυθρόλευκη» άμυνα και με κεφαλιά σημείωσε το 2-0.

Ο Ολυμπιακός προσπάθησε να μειώσει το σκορ με τον Κωνσταντίνου (80΄), όμως αστόχησε με κεφαλιά. Στις καθυστερήσεις του αγώνα ο Τοροσίδης δύο φορές προσπάθησε να παραβιάσει την εστία του ΠΑΣ με κεφαλιά αλλά δεν βρήκε στόχο.

Ο Λεμονής προσπάθησε να δώσει βοήθειες στην επίθεση με την είσοδο του Οκκά (αντί του Ταραλίδη) στο 74΄, όμως ο Ολυμπιακός έμεινε μακριά από το γκολ. Στον αντίποδα, ο νέος τεχνικός του ΠΑΣ Γιάννινα Γιάννης Παπακώστας βοήθησε με τις αλλαγές την ομάδα του. Οι Ντομορό, Γεωργιάδης και Κάσερες αγωνίστηκαν στις θέσεις των Μπελά (60΄), Μιχαλόπουλου (68΄) και Ντάσιου (84΄).

Στο 78΄ οι γηπεδούχοι ζήτησαν πέναλτι σε μαρκάρισμα του Καψή στον Κοντογιαννίδη. Ο διαιτητής Πολατιάν ήταν κοντά στη φάση, δεν είδε παράβαση και έδειξε «παίζετε». Ήταν δύσκολη φάση, στην οποία φαίνεται ότι ο Καψής έχει επαφή με τον σέντερ φορ του ΠΑΣ.

Ο ρέφερι από την Πέλλα έδειξε κίτρινη κάρτα στους Κοντογουλίδη, Μιχαλόπουλος, Κατερίνη, Αντάντο, Μπαμπαγκίντα.

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ: Τόλιος, Ντάσιος (84΄ Κάσερες), Κούσας, Ρεπερνέ, Κατερίνης, Κασναφέρης, Μιχαλόπουλος (68΄ Γεωργιάδης), Μπελά (60΄ Ντομορό), Κοντογουλίδης, Γήτας, Αντάντο.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Μπούτινα, Ζεβλάκοφ, Σέζαρ, Καψής, Μπουλούτ, Ταραλίδης (74΄ Οκκάς), Καφές (46΄ Τοροσίδης), Μάριτς, Μπόρχα, Παππάς (46΄ Κωνσταντίνου), Μπαμπαγκίντα.

Τα ματς στην προημιτελική του Κυπέλλου


1. ΠΑΟΚ- Παναθηναϊκός 2-1

2. ΠΑΣ Γιάννινα- Ολυμπιακός 2-0

3. Ηλυσιακός- Ξάνθη 0-2

4. Κέρκυρα- Λάρισα (24/1)

Οι επαναληπτικοί έχουν προγραμματιστεί για τις 31 Ιανουαρίου ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ

1. Νικητής 1- Νικητής 3

2. Νικητής 2- Νικητής 4

Είναι εύκολο να βρω δικαιολογίες


«Δεν χρειάζεται πανικός. Αυτή η ήττα πρέπει να μας γίνει μάθημα», είπε ο Τάκης Λεμονής στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου. Ο προπονητής των «ερυθρολεύκων» δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ήταν ένα κακό παιχνίδι και είχαμε άσχημο αποτέλεσμα. Αν η πρόκριση κρινόταν σε έναν αγώνα, τότε θα είχαμε να λέμε για τον κακό αγωνιστικό χώρο. Είμαστε υποχρεωμένοι να ξεπερνάμε τις κακές στιγμές. Είναι εύκολο να ρίξω τις ευθύνες στους παίκτες, αλλά δεν θα το κάνω. Όσο άσχημος και να είναι ο αγωνιστικός χώρος, πρέπει να βλέπουν τα ματς διαφορετικά. Έχουμε ανάγκη από τέτοιες έδρες, αλλά όχι από τέτοιους αγωνιστικούς χώρους. Οι Ριβάλντο, Στολτίδης ήταν τραυματίες. Οι Τζόρτζεβιτς, Νε χρειάζονται ειδική μεταχείριση. Όμως, όταν είσαι στον Ολυμπιακό, πρέπει να δείχνεις ότι αξίζεις να είσαι. Το σκεπτικό μας ήταν να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και να δώσουμε χρόνο συμμετοχής σε κάποιους παίκτες, για να δούμε αν πρέπει να μείνουν στον Ολυμπιακό. Πρέπει να γίνει καλός σχεδιασμός για το καλοκαίρι».

«ΠΡΟΣΓΕΙΩΜΕΝΟΙ»

Από την πλευρά του, ο προπονητής του ΠΑΣ Γιάννινα Γιάννης Παπακώστας υποστήριξε: «Μερίδιο της επιτυχίας έχουν οι παίκτες, ο κόσμος και ο Αναστόπουλος. Είμαι συγκινημένος από το χειροκρότημα του κόσμου. Ύστερα από τόσο μεγάλες επιτυχίες έρχονται και ολικές καταστροφές. Πρέπει να διαχειριστούμε καλά αυτή τη νίκη και να μείνουμε προσγειωμένοι, γιατί στο ποδόσφαιρο σε καταξιώνει η διάρκεια. Ακόμα δεν έχω συνειδητοποιήσει

Είμαστε υποχρεωμένοι να ξεπερνάμε τις κακές στιγμές. Αυτή η ήττα πρέπει να μας γίνει μάθημα

ότι είμαι στον ΠΑΣ και ότι νικήσαμε τον Ολυμπιακό».

Ο σκόρερ του πρώτου γκολ Βαγγέλης Κοντογουλίδης υπογράμμισε: «Ευχαριστούμε τον κόσμο που είχε κατακλύσει το γήπεδο. Είναι ένα ιστορικό ματς για την ομάδα μας».

Ο ΠΑΣ Γιάννινα είχε νικήσει τελευταία φορά τον Ολυμπιακό στις 26 Ιανουαρίου 1986 (3-1 για το πρωτάθλημα).

Ο πρόεδρος του ΠΑΣ Αλέξης Κούγιας τόνισε: «Πρέπει να μπει φρένο στη διαιτησία. Να μη σταματούν το όνειρο. Γιατί το σκορ να μην ήταν 4-0. Καλούμε τον κόσμο να συμπαρασταθεί στην προσπάθεια του νέου προπονητή και στην ομάδα».

Δεν είμαι μάνατζερ κανενός!


O Ρίβαλντο με χθεσινή δήλωση στην ιστοσελίδα του ξεκαθαρίζει ότι δεν είναι μάνατζερ παικτών και προπονητών. Ο Βραζιλιάνος άσος τόνισε μεταξύ των άλλων: «Μοναδική δουλειά μου στην ομάδα είναι να παίζω ποδόσφαιρο. Ουδέποτε ασχολήθηκα ως μάνατζερ παικτών, ούτε προπονητών. Σε συνέντευξη που παραχώρησα τον Οκτώβριο, έκανα λόγο για τον ποδοσφαιριστή Λεοζίνιο, ο οποίος είναι ένας νεαρός σε ηλικία παίκτης και για το γεγονός ότι είναι ελεύθερος από ομάδες τον θεωρούσα μια καλή πρόταση για να δοκιμαστεί στον Ολυμπιακό. Ό,τι γράφεται λοιπόν για τον Λεοζίνιο είτε και για τον κύριο Λουξεμβούργκο είναι ψέματα. Ξεκαθαρίζω και πάλι πως ο Βίκτορ Μπόρμπα Φερέιρα Ριβάλντο είναι μόνο ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού». Ο Νέρι Καστίγιο περιμένει την πρόσκληση του ομοσπονδιακού τεχνικού του Μεξικού Ούγκο Σάντσεζ για το φιλικό με τις ΗΠΑ στις 17 Φεβρουαρίου. Ο Σάντσεζ έχει δηλώσει ότι θα καλέσει τον Νέρι Καστίγιο για το συγκεκριμένο φιλικό ματς.

Στο μεταξύ, επιχείρηση τόνωσης ηθικού στους «ερυθρολεύκους» θα αρχίσει από σήμερα ο Λεμονής εν όψει του ντέρμπι της Κυριακής με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα. Το ματς θεωρείται κλειδί στην υπόθεση του τίτλου και ο 47χρονος τεχνικός θα επαναφέρει στην ενδεκάδα τους Ριβάλντο, Τζόρτζεβιτς, Στολτίδη, Κωνσταντίνου, Καστίγιο, Νε, Τοροσίδη, Νικοπολίδη.