O λόγος στους αναγνώστες. Ο Μιχ. Βασιλείου, Κερκύρας 16, Κυψέλη, γράφει:

«“Δεν πρόκειται να κάνω δώρο στον Παπαδόπουλο την Αμμόχωστο” (“ΤΑ ΝΕΑ”, 16-1106) δήλωσε ο ηγέτης του ψευδοκράτους των Τουρκοκυπρίων, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στους πανηγυρισμούς για την ανακήρυξη του ψευδοκράτους του. Δηλαδή, εκεί μου μας χρώσταγαν, μας πήρανε και το βόδι.

Αυτή είναι η λογική των Τούρκων “συμμάχων”: το 20% να έχει τα ίδια δικαιώματα με το 80%. Κι αυτό, εξαιτίας της εισβολής του Αττίλα και της παραμονής των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο, για τα οποία κανείς δεν μιλάει για το πότε και εάν ποτέ αποχωρήσουν.

Κατά τα άλλα, οι ελληνικές κυβερνήσεις είναι πάντα πρόθυμες να χαϊδεύουν τα αυτιά των Τούρκων ιθυνόντων, για να μη δυσαρεστήσουν και τους μεγάλους μας συμμάχους, που τους βολεύει το σημερινό status quo στην Κύπρο. Ξεχνούν όμως ένα πράγμα: το τουρκικό κατεστημένο και το παρακράτος της χούντας έχουν επενδύσει πολλά στην κατοχή της Κύπρου, ειδικά όταν έχουν και την αβάντα των Αγγλοαμερικάνων ότι θα τους βάλουν στην Ε.Ε.

χωρίς να αλλάξουν τη δομή του αυταρχικού κράτους τους.

Τα έχουν αυτά υπόψη τους οι διάφοροι καλοθελητές μας, που υποστηρίζουν ανεπιφύλακτα τις πολλές φιλίες και αγάπες και τα νερόβραστα σίριαλ με τους Τούρκους “συμμάχους”; Οι παλιοί Μυτιληνιοί όταν έβλεπαν Τούρκο να πλησιάζει στους ελληνικούς μαχαλάδες έλεγαν “Τούρκος έρχεται, λεφτά θέλει”. Ας μην έχουμε λοιπόν ψευδαισθήσεις, η χούντα έχει μακρόχρονα σχέδια- μετά την Κύπρο, Θράκη, νησιά, υφαλοκρηπίδα κ.τ.λ.- γι΄ αυτό και υποδαυλίζουν μίση, και ανθελληνικές επετείους, και φιέστες με λάβαρα και σημαίες, έτσι δικαιολογούν και τον ρόλο τους στην Τουρκία, “οι γκιαούρηδες που απειλούν το Δοβλέτι”. Κι ένα τελευταίο: κατά την ταπεινή μου γνώμη, λάθος μέγα η ατολμία να μην απαιτούν οι ελληνικές κυβερνήσεις αντάλλαγμα, για τη θετική ψήφο μας στην είσοδο της Τουρκίας στην Ε.Ε. Ή απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο ή βέτο.

ΥΓ: Ξέρω τους Τούρκους, λόγω καταγωγής. Καμιά αλαζονεία ή σωβινισμός. Είμαστε από το Σκουτάρο της Πέτρας- αφού έχεις σπίτι στον Μόλυβο, θα το ξέρεις- αλλά η οικογένεια είχε εγκατασταθεί στην περιοχή του Αϊβαλί. Έτσι, έζησαν τον πρώτο διωγμό του 1914. Τους φίλους σου τους διαλέγεις, δυστυχώς όμως όχι τους γειτόνους σου.

Αυτή ήταν η μοίρα της Ελλάδας».