ΑΝΩΤΕΡΟΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ της Αστυνομίας με γαλάζια συνδικαλιστικά γαλόνια προφυλακίστηκε χθες, κατηγορούμενος για συμμετοχή στο σκάνδαλο των παράνομων ελληνοποιήσεων στο «αμαρτωλό» τμήμα της Άνω Πόλης Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για τον αστυνομικό υποδιευθυντή και γ΄ αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ.

Κωνσταντίνο Αναγνώστου, ο οποίος κατηγορείται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, ψευδή βεβαίωση και παθητική δωροδοκία, και συγκατηγορούμενοί του είναι τουλάχιστον άλλοι εννέα συνάδελφοί του, πολλοί εκ των οποίων έχουν ήδη απολογηθεί στον β΄ ειδικό ανακριτή και όλοι τους είχαν συνυπηρετήσει στο Τμήμα Άνω Πόλης: ο Κ. Αναγνώστου εκείνη την περίοδο ήταν επικεφαλής Ασφαλείας στοτότε- Πολυδύναμο Τμήμα Άνω Πόλης. Στη συνέχεια, όμως, και έως χθες υπηρετούσε και δίδασκε στη Σχολή Επιμόρφωσης της ΕΛ.ΑΣ. στη Θεσσαλονίκη, με τον βαθμό του αστυνομικού υποδιευθυντή.

Σύμβουλος μεταθέσεων- τοποθετήσεων

Χθες όμως, προφυλακίσθηκε μετά την απολογία του με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα. Ο Κωνσταντίνος Αναγνώστου ανήκει στην «ηγεσία» των γαλάζιων αστυνομικών της συμπρωτεύουσας και εκλεγόταν πρόεδρος της τοπικής Ένωσης Αξιωματικών, ενώ μετά τον θόρυβο για το σκάνδαλο με τις παράνομες ελληνοποιήσεις κατήλθε στις εκλογές της Ομοσπονδίας Αξιωματικών και όχι της τοπικής ένωσης. Μάλιστα, συνδικαλιστές αστυνομικοί έλεγαν ότι μετά τις εκλογές του 2004, όταν άλλαξε η κυβέρνηση, έπαιξε ρόλο «συμβούλου» για τις μεταθέσεις και τις τοποθετήσεις συναδέλφων του.

Το σκάνδαλο των παράνομων ελληνοποιήσεων από το Αστυνομικό Τμήμα της Άνω Πόλης Θεσσαλονίκης αποκαλύφτηκε από την υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., ύστερα από καταγγελίες Αλβανών ότι την τετραετία 2001- 2005 έδιναν σε ομοεθνείς τους μέχρι και 1.500 ευρώ, προκειμένου να πάρουν στα χέρια τους από το Αστυνομικό Τμήμα βεβαίωση κατάθεσης δικαιολογητικών για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας. Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι αλλοδαποί παρέδιδαν τόσο ελλιπή όσο και πλαστά πιστοποιητικά, αλλά έπαιρναν τις βεβαιώσεις με την παρέμβαση τριών Αλβανών, οι οποίοι κατηγορούνται πως μεσολαβούσαν στους αστυνομικούς.