Το «ναυάγιο» της ΔΕΗ οδήγησε χθες στην παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας, Δημήτρη Μανιατάκη, τη δεύτερη μέσα σε δύο χρόνια, μετά την απομάκρυνση Παλαιοκρασσά.


Το νέο βραχυκύκλωμα στα διοικητικά της ΔΕΗ έρχεται λίγες μόλις ημέρες πριν από την ανακοίνωση για νέα μεγάλη μείωση της κερδοφορίας της εταιρείας το 2006, γεγονός που πιστοποιεί- όπως έλεγαν παράγοντες της αγοράςτην αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής στη μεγαλύτερη βιομηχανική επιχείρηση της χώρας. Αν κρίνει κανείς από το δημοσιευμένο εννεάμηνο του περασμένου έτους, τα κέρδη της εταιρείας υποχωρούν με ρυθμό άνω του 50%. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι η εταιρεία «τρέχει» με ζημίες πολλά εκατομμύρια ευρώ κάθε μήνα.

Τόσο η κυβέρνηση όσο και ο ίδιος ο κ. Μανιατάκης επιχειρούσαν χθες να εμφανίσουν την αιφνίδια παραίτησή του ως αποτέλεσμα δικής του

«ΥΠΟΔΕΙΞΗ»

Στελέχη δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο η παραίτηση Μανιατάκη να έγινε έπειτα από κυβερνητική «υπόδειξη»- Σενάρια για «ανάμειξη» Αλογοσκούφη

απόφασης, «προκειμένου να ασχοληθεί με τις θυγατρικές του ομίλου στον χώρο των διεθνών δραστηριοτήτων» (τις επενδύσεις της ΔΕΗ στα Βαλκάνια, από κοινού με την αμερικανική Contur). Ωστόσο, όπως υποστήριζαν στελέχη της ΔΕΗ, «είναι αδόκιμο στην επιχειρηματική πρακτική να αφήνει κανείς τη θέση του επικεφαλής μιας εταιρείας, για να αναλάβει τις θυγατρικές της» και συνέδεαν την αποχώρηση με την κακή πορεία της επιχείρησης.

Τα ίδια στελέχη δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο, η παραίτηση Μανιατάκη να έγινε έπειτα από κυβερνητική «υπόδειξη». Οι κύκλοι αυτοί αφήνουν να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση- ειδικά οι συναρμόδιοι υπουργοί Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γ. Αλογοσκούφης και Δ. Σιούφας- δεν ήταν ικανοποιημένη από το μάνατζμεντ της ΔΕΗ, στο οποίο χρεώνει τη συνεχιζόμενη μείωση της κερδοφορίας της, αλλά και τους αργούς ρυθμούς, με τους οποίους προωθεί το επενδυτικό της πρόγραμμα.

Σενάρια μάλιστα που κυκλοφόρησαν χθες το απόγευμα έκαναν λόγο για παραίτηση, έπειτα από «υπόδειξη» Αλογοσκούφη, κάτι που το περιβάλλον του υπουργού διέψευδε κατηγορηματικά, λέγοντας ότι ο ίδιος δεν είχε την παραμικρή ανάμειξη. Πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο υπουργός Οικονομίας γνώριζε ήδη από το βράδυ της Δευτέρας, την πρόθεση του κ. Μανιατάκη να παραιτηθεί, καθώς τον είχε ενημερώσει σχετικά ο υπ. Ανάπτυξης Δ. Σιούφας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μία μόλις εβδομάδα πριν, είχαν δημιουργηθεί τριβές με την κυβέρνηση, όταν ο επικεφαλής της ΔΕΗ έθεσε το θέμα της πλήρους και πραγματικής απελευθέρωσης των εργασιακών σχέσεων της επιχείρησης ως κύριο στόχο της διοίκησης για το 2007.

Οι δηλώσεις του στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας τής εταιρείας, την περασμένη Τετάρτη, είχαν οδηγήσει στο άδειασμά του από την κυβέρνηση, καθώς η πολιτική συγκυρία δεν κρίθηκε κατάλληλη για να ανοίξει τώρα θέμα «ΔΕΗ» κατά το πρότυπο του ΟΤΕ. Ενόχληση προκαλούσαν και οι κατά καιρούς δηλώσεις του κ. Μανιατάκη για την ανάγκη αυξήσεων στις τιμές του ρεύματος, με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης να κρατάει αποστάσεις και να δηλώνει σε κάθε ευκαιρία ότι «τις αναπροσαρμογές στα τιμολόγια τις αποφασίζει μόνο η κυβέρνηση».

Διαμάχη με Παλαιοκρασσά

Όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στη ΔΕΗ, υποστηρίζουν ότι ο κ. Μανιατάκηςκουμπάρος του γενικού γραμματέα του υπ. Ανάπτυξης Ν. Στεφάνου- δεν είναι παρά ένας κρίκος στην κυβερνητική πολιτική αναφορικά με τη ΔΕΗ, τα τελευταία δύο χρόνια. Τα ίδια στελέχη αναφέρονται στην ιδιότυπη διαμάχη του πρώην προέδρου της εταιρείας κ. Παλαιοκρασσά με τον κ. Μανιατάκη, η οποία θεωρείται από πολλούς υπεύθυνη για τις καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν την τελευταία διετία. Ουκ ολίγες φορές, ο τότε πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας είχαν συγκρουστεί για κρίσιμες αποφάσεις, με αποτέλεσμα ένα πλήρες διοικητικό μπλακ-άουτ στην επιχείρηση.

Ωστόσο, η απομάκρυνση του κ. Παλαιοκρασσά από την προεδρία της ΔΕΗ δεν έλυσε το πρόβλημα του μάνατζμεντ. Οι γνωρίζοντες κατηγορούν τη διοίκηση της ΔΕΗ ότι «έτρεχε» την εταιρεία για περισσότερο από δύο χρόνια, χωρίς κανέναν συγκεκριμένο στόχο. Λένε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι το διάστημα αυτό, οι αρχές εταιρικής διακυβέρνησης έχουν εγκαταλειφθεί, ενώ οι διευθυντές της περιόδου 20002004 απομακρύνθηκαν και τοποθετήθηκαν καινούργιοι, με επιλογές όχι πάντα αξιοκρατικές. Ψάχνουν για τον διάδοχο

Προσωρινά τα καθήκοντα του διευθύνοντος συμβούλου, σύμφωνα με το καταστατικό της εταιρείας, θα ασκεί ο πρόεδρός της Κ. Κυριακόπουλος. Ο νέος διευθύνων σύμβουλος θα επιλεγεί τις επόμενες ημέρες από τους υπουργούς Οικονομίας και Ανάπτυξης, που ήδη αναζητούν στέλεχος από την αγορά. Σενάρια που ακούστηκαν χθες ότι τη θέση Μανιατάκη αναλαμβάνει να καλύψει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης Νίκος Στεφάνου, διαψεύδονταν από τον ίδιο.

Από την πορεία ανάπτυξης στον μεγάλο «κατήφορο»


ΑΔΙΑΚΟΠΕΣ ΗΤΑΝ οι κερδοφόρες επιδόσεις της ΔΕΗ, από το 2001 οπότε και εισήλθε στο Χρηματιστήριο μέχρι και το 2004, παρά τις επενδύσεις που χρειάστηκε να κάνει λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων. Μέσα σε τέσσερα χρόνια τα κέρδη της τετραπλασιάστηκαν, φτάνοντας τα 502 εκατ. ευρώ από μόλις 133 εκατ. το 2001, η αξία της μετοχής της αυξήθηκε κατά 85%, το λειτουργικό της κόστος περιορίστηκε και γενικότερα μπήκε σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης. Το 2005 όμως η πορεία αυτή ανακόπηκε απότομα, και άρχισε ο κατήφορος της επιχείρησης, με τα κέρδη προ φόρων να καταγράφουν πτώση 60%.

Η εικόνα αυτή επιδεινώθηκε πέρυσι, με αποκορύφωμα το τρίτο τρίμηνο του έτους, όταν για πρώτη φορά εδώ και πάρα πολλά χρόνια η εταιρεία πέρασε σε ζημίες. Τα κέρδη προ φόρων ύψους 141 εκατ. ευρώ του πρώτου εξαμήνου, μειώθηκαν σε 106 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο, γεγονός που σημαίνει ότι το τρίτο τρίμηνο η επιχείρηση κατέγραψε ζημίες 35 εκατ. ευρώ!

Η διοίκηση επικαλείται το κόστος των καυσίμων, ωστόσο τα ίδια τα στοιχεία τη διαψεύδουν. Η συμμετοχή των καυσίμων στην ελληνική ηλεκτροπαραγωγή είναι περιορισμένη, αφού το 65% προσφέρεται από τις λιγνιτικές μονάδες, περίπου 15% καλύπτεται από τις υδατοπτώσεις και μόλις ένα 20% απαιτεί καύση αερίου και μαζούτ υψηλού θείου.

«Έχει χαθεί ο έλεγχος»

Το «τις πταίει», λένε όσοι παρακολουθούν τις εξελίξεις, πρέπει να αναζητηθεί στο ότι «έχει χαθεί ο έλεγχος στην εταιρεία». Πηγές μέσα από την ΔΕΗ επισημαίνουν ότι το κόστος παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από λιγνίτη έχει ξεφύγει από τον έλεγχο της διοίκησης. Και κάνουν λόγο για κακές επιλογές της εταιρείας που εμποδίζουν τις λιγνιτικές μονάδες να δουλεύουν στο φουλ. Ευθύνες έχει και η κυβέρνησηυποστηρίζουν στελέχη της ΔΕΗ- επειδή, όπως λένε, φρενάρει τις πολύ φθηνές μονάδες λιγνίτη θέλοντας να ευνοήσει την είσοδο ιδιωτών στην αγορά ηλεκτρισμού. Σχετικές επισημάνσεις είχε κάνει πρόσφατα ο κ. Μανιατάκης. Ταυτόχρονα το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας «τρέχει» με μεγάλες καθυστερήσεις. Το πρόγραμμα αφορά την αντικατάσταση τεσσάρων παλαιών μονάδων της ΔΕΗ με ισάριθμες καινούργιες, όμως η ΔΕΗ αν και έχει αποκτήσει τη δυνατότητα αυτή διά νόμου ήδη από το 2003, ο πρώτος από τους σχετικούς διαγωνισμούς (Αλιβέρι) προκηρύχθηκε μόλις τον… Απρίλιο του 2006, ενώ ο δεύτερος, για τη Μεγαλόπολη, αναμένεται να προκηρυχθεί το 2007, με προοπτική η μονάδα να είναι έτοιμη αρχές του… 2011.

Φλωρίδης: Στο έλεος της κυβερνητικής αδιαφορίας


ΣΦΟΔΡΗ ΚΟΝΤΡΑ ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και στην κυβέρνηση εκτυλίχθηκε χθες στη Βουλή, με αφορμή την ξαφνική παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Δημήτρη Μανιατάκη. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Φλωρίδης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι άφησε στο έλεος της αδιαφορίας την επιχείρηση, η οποία- όπως είπε- εμφανίζει πρωτοφανή ζημιογόνο πορεία.

Στον αντίποδα, ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας δήλωσε με κατηγορηματικό τρόπο ότι η παραίτηση του κ. Μανιατάκη, «δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την πορεία της επιχείρησης».

Η αντιπαράθεση έγινε στο περιθώριο μιας έντονης συζήτησης για το σχέδιο νόμου σχετικά με την παραγωγή και διάθεση του ψωμιού, που ψηφίστηκε αργά το βράδυ κατά πλειοψηφία (μόνο από τη Ν.Δ.) στην Ολομέλεια της Βουλής.

Προσωπική επιλογή

Η πληροφορία για την αιφνίδια παραίτηση του κ. Μανιατάκη αποτέλεσε αιχμή της επίθεσης βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι οποίοι μάλιστα έσπευσαν να επισημάνουν πως ο τέως διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ ήταν προσωπική επιλογή του υπουργού Ανάπτυξης. Ο κ. Φλωρίδης επισήμανε ότι η ΔΕΗ επί των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ είχε κέρδη 40 εκατ. ευρώ τον μήνα και- όπως είπε- έχει φθάσει σε ζημίες 10 εκατ. ευρώ μηνιαίως. Και προσέθεσε: «Η επιχείρηση δεν κατόρθωσε να ενσωματώσει τρεις νέες μονάδες και έμεινε πίσω αντλώντας σήμερα τα υδάτινα αποθέματά της, επειδή η κυβέρνηση της Ν.Δ. ήθελε να την απαξιώσει προς όφελος συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων…».

Απαντώντας ο κ. Σιούφας δικαιολογήθηκε πως η ΔΕΗ επιβαρύνθηκε με 500 εκατ. ευρώ ετησίως εξ αιτίας της αύξησης των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, προσφέροντας παράλληλα χαμηλές τιμές στα τιμολόγιά της και υψηλές αμοιβές στους εργαζομένους.