Θύελλα αντιδράσεων στο εξωτερικό και οργή των σουνιτών στο εσωτερικό του Ιράκ προκαλεί η εκτέλεση των συγκατηγορουμένων του Σαντάμ Χουσεΐν και η σοκαριστική αποκόλληση του κεφαλιού του Ιμπραχίμ αλ Τικρίτι στη θηλιά της αγχόνης. Με προκλητικές τους δηλώσεις, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών και ο Αμερικανός πρεσβευτής στο Ιράκ μίλησαν για «μη αξιοπρεπείς» απαγχονισμούς και «ιρακινές διαδικασίες»!


Η ιρακινή κυβέρνηση έδειξε σε δημοσιογράφουςανακοινώνοντας ότι δεν σκοπεύει να το δώσει στη δημοσιότητα- το φιλμ της εκτέλεσης των δύο συνεργατών του Σαντάμ Χουσεΐν, η οποία κατά τα φαινόμενα έγινε στην ίδια αγχόνη όπου άφησε την τελευταία του πνοή και ο πρώην ισχυρός άνδρας του Ιράκ, πριν από δύο εβδομάδες. Η ταινία δείχνει τον ετεροθαλή αδελφό του Σαντάμ, Μπαρζάν αλ Τικρίτι, τέως αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών, και τον πρώην πρόεδρο

«ΜΑΚΑΒΡΙΟ ΑΤΥΧΗΜΑ»

Κατά την εκτέλεση το κεφάλι του ενός θανατοποινίτη αποχωρίστηκε από το σώμα του

του Επαναστατικού Δικαστηρίου, Αουάντ αλ Μπαντάρ, να στέκονται ο ένας δίπλα στον άλλον τρέμοντας από φόβο και σε αντίθεση με τον Σαντάμ να φορούν πορτοκαλί φόρμες και στο κεφάλι μαύρες κουκούλες. Όταν ανοίγει η καταπακτή, το κεφάλι του Μπαρζάν αποχωρίζεται από το σώμα του και κατρακυλάει μέσα σε μια λίμνη αίματος κάτω από την αγχόνη, ενώ δίπλα το άψυχο κορμί του αλ Μπάντερ αιωρείται. Όπως και ο Σαντάμ, ο Μπάντερ ψιθύριζε ώς το τέλος μία μουσουλμανική προσευχή. Και οι δύο μελλοθάνατοι δείχνουν να χάνουν το κουράγιο τους μπροστά στην αγχόνη.

Τι συνέβη

Το μακάβριο «ατύχημα»- όπως χαρακτηρίστηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ο αποκεφαλισμός του Μπαρζάν κατά τον απαγχονισμό του- δημιουργεί πληθώρα αντιδράσεων αλλά και ερωτηματικών. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, όταν κατά τον απαγχονισμό σπάει ο λαιμός και αποχωρίζεται από τη σπονδυλική στήλη, επέρχεται άμεσα η απώλεια της συνείδησης του ανθρώπου. Μέσα σε λεπτά επέρχεται ο εγκεφαλικός θάνατος. Εάν το σκοινί είναι πολύ κοντό, μπορεί να πεθάνει από στραγγαλισμό. Εάν είναι πολύ μακρύ, μπορεί να αποκεφαλισθεί. «Η ιρακινή κυβέρνηση ενήργησε με ουδέτερο τρόπο», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Αλί αλ Νταμπάγκ, χαρακτηρίζοντας τον αποκεφαλισμό του Αλ Τικρίτι «σπάνιο ατύχημα». Ακόμα σκληρότερος, ο κυβερνητικός σύμβουλος Μπασάμ αλ Χουσέινι δήλωσε ότι αυτό που συνέβη ήταν «θέλημα Θεού». Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως ο απαγχονισμός του Σαντάμ Χουσεΐν θα έπρεπε να είχε γίνει «με αξιοπρέπεια», λέγοντας όμως ταυτόχρονα πως η απόφαση και για τις τρεις εκτελέσεις «έγινε σύμφωνα με την ιρακινή διαδικασία και τον ιρακινό νόμο».

Φοβούνται νέα αντίποινα από τους σουνίτες


ΠΛΗΘΑΙΝΟΥΝ οι διεθνείς αντιδράσεις για την εκτέλεση των δύο συγκατηγορουμένων του Σαντάμ Χουσεΐν. Μετά τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος υποστήριξε το διεθνές μορατόριουμ για την απαγόρευση της θανατικής ποινής που προωθεί η Ιταλία μέσω του ΟΗΕ, πολλές μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις, όπως η Ισπανία, η Γαλλία, αλλά και η Βρετανία του Τόνι Μπλερ- ο οποίος υποστήριξε μετά πάθους την αμερικανική επέμβαση στο Ιράκ-, εξέφρασαν την αντίθεσή τους για την εσχάτη των ποινών, η οποία έχει καταργηθεί σε σχεδόν όλες τις δημοκρατίες του κόσμου, με εξαίρεση τις ΗΠΑ, τη Γουατεμάλα, τις χώρες της Καραϊβικής, καθώς και ορισμένες χώρες της Ασίας και Αφρικής. Η οργάνωση Διεθνής Αμνηστία καταδίκασε την εκτέλεση των δύο στενών συνεργατών του Σαντάμ Χουσεΐν, του Μπαρζάν αλ-Τικρίτι και του Αουάντ αλ Μπάνταρ, σημειώνο- ντας ότι αποτελεί μια «βάναυση παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή». «Οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το κεφάλι του Μπαρζάν αλ Τικρίτι αποκολλήθηκε από το σώμα του κατά τον απαγχονισμό του υπογραμμίζουν τη βαρβαρότητα αυτής της τιμωρίας που, ούτως ή άλλως, είναι σκληρή, απάνθρωπη και εξευτελιστική», προστίθεται στο κείμενο.

Μάλιστα, η επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Λουίζ Άρμπορ ανέφερε ότι οι χθεσινές εκτελέσεις θα μπορούσαν να αποτελούν παραβίαση της διεθνούς νομοθεσίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οργή προκάλεσαν οι εκτελέσεις στον σουνιτικό πληθυσμό του Ιράκ, αυξάνοντας τους φόβους για περαιτέρω πυροδότηση της εμφύλιας διαμάχης, ενώ η σουνιτική Ένωση Μουσουλμάνων Λογίων που εδρεύει στο Αμμάν της Ιορδανίας καταδίκασε τις εκτελέσεις διαβλέποντας κίνητρα πολιτικής αντεκδίκησης.

[ ΓΝΩΜΗ ] Κάντε τους να μας πολεμήσουν όλους


Έχω ακούσει την ομιλία του Τζορτζ Μπους περί αύξησης των στρατευμάτων και έχω να πω ότι θα συμφωνήσω μαζί του, υπό τον όρο και εκείνος, μια και καλή, να στρατολογήσει όλο τον αμερικανικό λαό σε αυτήν την πολεμική προσπάθεια και να σταματήσει να την εναποθέτει ολόκληρη στους ώμους των οικογενειών 130.000 στρατιωτικών- και τώρα 20.000 επιπλέον. Για να δανειστώ μία φράση από το βιβλίο του κωμικού Μπιλ Μάχερ για τον πόλεμο εναντίον των τρομοκρατών: «Κάντε τους να μας πολεμήσουν όλους».

Κύριε πρόεδρε, θα συμφωνήσω με την αύξηση, υπό τον όρο εσείς να κάνετε τους τρομοκράτες να μας πολεμήσουν όλουςκαι αυτό σημαίνει μια αληθινή ενεργειακή πολιτική, με έναν αληθινό φόρο στη βενζίνη που θα δώσει τέλος στην εξάρτησή μας από το πετρέλαιο, θα μειώσει τη ροή πετροδολαρίων σε κακούς ηθοποιούς και θα κάνει την Αμερική ηγέτιδα χώρα του κόσμου στη διάσωση του περιβάλλοντος.

Αλλά σας παρακαλώ, κύριε πρόεδρε, σταματήστε να προσβάλλετε την ευφυΐα μας, λέγοντάς μας πως αυτός είναι «ο αποφασιστικός ιδεολογικός αγώνας της εποχής μας», και εμείς θα εναποθέσουμε όλο το βάρος της νίκης σε 150.000

Αμερικανούς στρατιώτες. Ναι, έχετε δίκιο, η αντιμετώπιση του βίαιου ισλαμικού ριζοσπαστισμού, μέσω της προσπάθειας να μετακινηθεί το Ιράκ και ο αραβικός- μουσουλμανικός κόσμος προς μια πιο προοδευτική τροχιά, είναι πράγματι τεράστιας σημασίας. Αλλά ο τρόπος με τον οποίο έχετε διεξαγάγει αυτόν τον πόλεμο είναι κατάπτυστος. Επί τρία χρόνια δεν παρείχατε τα στρατιωτικά μέσα για τη στήριξη των υψηλών στόχων σας.

Και μονάχα η αύξηση των στρατευμάτων δεν θα επαρκέσει. Η μοναδική απειροελάχιστη ελπίδα που έχει απομείνει για τη μεταμόρφωση του Ιράκ, είναι οι ηγέτες του να αναγκαστούν να πληρώσουν το κανονικό τίμημα για τα πάθη τους, και εμείς το κανονικό τίμημα για το πετρέλαιο που παίρνουμε. Και αν- ακόμα και αυτόδεν λειτουργήσει, τότε ο ορισμός μιας ημερομηνίας και μιας τιμής για το πετρέλαιο, θα μας απομακρύνει από αυτήν την καταστροφή και θα μας κάνει λιγότερο ευάλωτους στην τρέλα που αφήνουμε πίσω μας. Εάν αποτύχουμε στο Ιράκ, τουλάχιστον ας γίνει η Αμερική ισχυρότερη- μέσω της ενεργειακής ανεξαρτητοποίησής της- την επομένη μέρα.