O λόγος στους αναγνώστες.

Ο Μιχ.Γκρίλλας, Γαρέφη 3, Λάρισα, γράφει:

«Αφορμή γι΄ αυτό το κείμενο αποτέλεσε η συζήτηση που έγινε στη Βουλή σχετικά με τα οικονομικά των βουλευτών: ότι με τις σημερινές τους αμοιβές και με το ασυμβίβαστο που υπάρχει, δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν με ευκολία στα όντως πράγματι δύσκολα καθήκοντά τους και στις μεγάλες υποχρεώσεις τους.

Από πουθενά, όμως, δεν ακούγεται και ουδέποτε συζητήθηκε στη Βουλή ότι ο αριθμός των βουλευτών στην Ελλάδα είναι πολύ μεγάλος για το μέγεθος και τον πληθυσμό της χώρας μας, η οποία αναλογικά έχει τους περισσότερους (300) σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. (π.χ. η Γερμανία με 81.000.000 πληθυσμό έχει 671 και η Γαλλία και η Ιταλία με 58.000.000, 401

και 493 αντίστοιχα).

Για τη χώρα μας είναι πολυτέλεια και σπατάλη η διατήρηση των 300 βουλευτών και επιβάλλεται κάποτε να εξεταστεί σοβαρά πλέον ο περιορισμός τους. Εξάλλου αυτό είναι συμβατό με το άρθρο 51 παράγρ. 1 του ισχύοντος Συντάγματος, που ορίζει ότι ο αριθμός των βουλευτών δεν μπορεί να είναι μικρότερος από 200 ούτε μεγαλύτερος από 300.

Στο Ελληνικό Δημόσιο, σήμερα ο βουλευτής- σε συνδυασμό με τις έμμεσες πριμοδοτήσεις, όπως χρήση αυτοκινήτου, ταχυδρομικά και τηλεφωνικά τέλη, διάθεση τεσσάρων κρατικών υπαλλήλων για τις ανάγκες του- στοιχίζει περίπου 25.000 ευρώ τον μήνα. Κάνω για πολλοστή φορά την πρόταση, από την επόμενη βουλευτική περίοδο να διπλασιαστούν οι αποδοχές τους, να αλλάξει ο τρόπος της αποζημίωσης και η όλη διαχείριση των αμοιβών τους. Παράλληλα, όμως, σύσσωμη η Βουλή θα πρέπει να δεχθεί τη μείωση του αριθμού των βουλευτών από 300 σε 200, οπότε το σίγουρο είναι ότι το Κοινοβούλιο θα αναβαθμιστεί και ο ρόλος του βουλευτή θα καταστεί πιο χρήσιμος, περισσότερο ανεξάρτητος και αδέσμευτος και θα περιοριστούνεάν δεν εξαφανισθούν- οι πελατειακές και ρουσφετολογικές σχέσεις και έτσι θα κοπεί ο ομφάλιος λώρος με τους ψηφοφόρους τους.

Κύριε Πρωθυπουργέ ήρθατε στην εξουσία με σημαία την αναμόρφωση και την επανίδρυση του κράτους. Η όποια τομή και μεταρρύθμιση πρέπει να έχει ως αφετηρία τη δραστική μείωση των βουλευτών από 300 σε 200, τη συγχώνευση και συρρίκνωση των νομαρχιών, περαιτέρω συνένωση των δήμων και των κοινοτήτων, μείωση των περιφερειών από 13 σε 7-9 και απόκτηση ολιγομελούς και ευέλικτου κυβερνητικού σχήματος, για να μείνετε και εσείς στην Ιστορία όπως ο Χαρίλαος Τρικούπης, που τόλμησε το 1886 να περιορίσει τους βουλευτές από τους 245 στους 150».

Ο Αν.Παπουλίδης, Βεΐκου 9-11, Γαλάτσι, γράφει:

«Ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Γ. Σούρλας, στρεφόμενος κατά του ναυάρχου ε.α. κ. Αντωνιάδη που δήλωσε άθεος, του είπε ότι δεν αξίζει να φέρει τον τίτλο του Έλληνα αξιωματικού. Ασφαλώς, όμως, θα θεωρεί θεάρεστη πράξη την επιχειρούμενη από το νεοφιλελεύθερο κόμμα της Ν.Δ. πώληση στους ξένους του ελληνικότατου και υπερκερδοφόρου ΟΤΕ, συνεχίζοντας το “έργο” του ΄93 του ευσεβούς Έλληνα χριστιανού κ. Μητσοτάκη».