Παραβιάζονται οι ιεροί κανόνες, τονίζει ο Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Προκόπιος, αφήνοντας αιχμές κατά του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου.

Στην επιτροπή κατάρτισης του νομοσχεδίου δεν θα έπρεπε να συμμετάσχει μόνον ο Αρχιεπίσκοπος, επισημαίνει. Υπερασπίζεται την ενέργεια των 13 μητροπολιτών να ζητήσουν παρέμβαση του Πατριάρχη, ενώ εγκαλεί τον κ. Χριστόδουλο για το ταξίδι στο Βατικανό.


Εδώ και τρεις μήνες επικρατεί αναταραχή λόγω του νομοσχεδίου για την εκκλησιαστική δικαιοσύνη. Γιατί προκαλεί τόσες αντιδράσεις το νομοσχέδιο;

Το νομοσχέδιο αφορά στην οργάνωση και απονομή της δικαιοσύνης από τα εκκλησιαστικά δικαστήρια. Θα διέπει λειτουργίες θεμελιώδεις για τις δράσεις και τις δραστηριότητες κληρικών και λαϊκών. Όταν υπηρετούνται με τις νέες ρυθμίσεις σκοπιμότητες προσωπικές, κατά παράβαση των ιερών κανόνων, είναι αυτονόητη η ανησυχία και η αντίδραση.

Ποια είναι τα σημεία στα οποία διαφωνείτε;

Προσωπικά διαφωνώ με τις διατάξεις που αναφέρονται στον «πρωτέκδικο» και τους «εκδίκους», στην προ της δίκης διαθεσιμότητα.

Έπρεπε να είχαν συμμετάσχει στην επιτροπή κατάρτισής του και άλλοι κληρικοί ή μητροπολίτες;

Πάγια πρακτική είναι σε παρόμοιες μεικτές κληρικολαϊκές επιτροπές να μετέχουν δύο τουλάχιστον αρχιερείς, ουδέποτε μόνος κληρικός ο Αρχιεπίσκοπος.

Δικαιολογημένη η ενόχληση του Οικουμενικού Πατριάρχη; Η σεπτή κορυφή της Ορθοδοξίας εγγυάται την υπό των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών εφαρμογή των ιερών κανόνων. Όταν αυτοί παραβιάζονται σε βαρύνουσας σημασίας κείμενα, συνεπές προς την αποστολήν του παρεμβαίνει το Οικουμενικό Πατριαρχείο δικαιωματικά.

Κάτι που δεν έχει ξεκαθαριστεί: το νομοσχέδιο πέρασε με την έγκριση της Ιεραρχίας εν απαρτία ή ενώ είχαν αποχωρήσει αρκετοί ιεράρχες;

Η όλη διαδικασία που εφαρμόσθηκε κατά τη συζήτηση κατ΄ άρθρον του νομοσχεδίου δεν ήταν η πρέπουσα. Ήμουν μεταξύ εκείνων που είχαν αποχωρήσει. Εάν δεν υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στο νομοσχέδιο, τι προτίθεστε να κάνετε όσοι αντιδράτε;

Έχω την πεποίθηση ότι δεν θα κατατεθεί στη Βουλή ως έχει. Αν αυτό δεν γίνει, τότε θα εκτιμηθεί τι πρέπει να γίνει.

Άλλη λύση υπάρχει; Το υπουργείο να λάβει υπ΄ όψιν του την παρέμβαση του Πατριαρχείου.

Η κίνησή σας να απευθυνθείτε στον Οικουμενικό Πατριάρχη ήταν αναπόφευκτη;

Δεν ήταν αντικανονική, ούτε ανώφελη.

Πολλοί θεωρούν ότι το νομοσχέδιο οδηγεί σε νέα κρίση με το Φανάρι.

Εκτιμώ ότι δεν θα συμβεί αυτό, καθώς θα απαλειφθούν οι αντικανονικές ρυθμίσεις του.

Θα υπάρξουν άλλες πιέσεις, π.χ. πολιτικές, για το θέμα του νομοσχεδίου;

Αυτά ούτε προδιαγράφονται ούτε προαναγγέλλονται. Στον χώρο της Εκκλησίας αντιμετωπίζονται στην κατάλληλη στιγμή.

Πολλοί ιεράρχες αντέδρασαν για το ταξίδι του Αρχιεπισκόπου στο Βατικανό. Γιατί;

Η αντίδραση για την επίσκεψη στη Ρώμη βασιζόταν σε παράβαση τυπικών και ουσιαστικών λόγων. Στους πρώτους αλλά βασικούς ανήκει η παράλειψη εγκρίσεώς της από την ανωτάτη εκκλησιαστική αρχή που είναι η Ιεραρχία. Απαραίτητα θα έπρεπε να ζητηθεί η άδειά της.

Η επίσκεψη έγινε όμως. Βγήκε κάτι θετικό;

Σε μία πρώτη εκτίμηση δεν βλέπω θετικά αποτελέσματα. Αλλά ο χρόνος θα δείξει και η Ιστορία θα κρίνει.

Πρέπει να υπάρχει διάλογος μεταξύ των δύο Εκκλησιών; Ο θεολογικός διάλογος μεταξύ Ορθοδόξου Εκκλησίας και Ρωμαιοκαθολικής ευρίσκεται σε εξέλιξη με την ευθύνη- από πλευράς Ορθοδόξων- του Οικουμενικού Πατριαρχείου και τη συμμετοχή όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Χωρισμός Πολιτείας και Εκκλησίας;

Ούτε λόγος γι΄ αυτόν. Μόνο συνεργασία στο σύστημα της συναλληλίας για το καλό της κοινωνίας και του έθνους.

Σε μια πρόσφατη θεία λειτουργία για τους νέους στο Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο, το στάδιο δεν γέμισε. Οι νέοι είναι κοντά στην Εκκλησία;

Πρόκειται για σχέσεις προβληματικές, όχι όμως απαισιόδοξες. Πάντοτε έτσι γινόταν.

Τι πρέπει να κάνει η Εκκλησία για να τους φέρει κοντά της; Να μεριμνά ποιμαντικά για την προσέγγισή τους μέσα από σύγχρονα κέντρα νεότητας που οδηγούν στον ναό και τη θεία λατρεία.

Υπογραφές για τις ταυτότητες. Φιάσκο ή όχι;

Πώς και τις θυμηθήκατε; Εξομολόγηση μόνο έξω από τα σχολεία. Σωστή η απόφαση του υπουργείου;

Από άλλους να προφυλαχθεί το σχολείο και οι μαθητές. Όχι από τους εξομολόγους- πνευματικούς. Η απόφαση να απαγορευθεί η είσοδος του κληρικού δύο φορές τον χρόνο ήταν βιαστική. Η «κάθαρση» ήρθε στην Εκκλησία μετά τα σκάνδαλα;

Η «κάθαρση» στην Εκκλησία δεν είναι καιρική. Διαχρονικά επιδιώκεται με τα προσφερόμενα μέσα και τους τρόπους που έχει στη διάθεσή της.

Νέα βιβλία Θρησκευτικών. Δικαιολογημένη η αντίδραση της Συνόδου;

Όσο αυτονόητο είναι να έχει λόγο η Εκκλησία στο περιεχόμενο των βιβλίων του μαθήματος των Θρησκευτικών τόσο δικαιολογημένη είναι η αντίδρασή της όταν σημειώνονται παρεκκλίσεις.