ΟΣΟ και αν θέλει η κυβέρνηση να κρυφτεί πίσω από τη θεωρία του μεμονωμένου περιστατικού είναι φανερό ότι ήδη έχει ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην υπόθεση τρομοκρατία στην Ελλάδα.

ΔΕΝ είναι μόνον οι «ταξιδιωτικές συμβουλές» προς τους Αμερικανούς που εκδόθηκαν λίγες μόλις ώρες μετά την επίθεση, είναι και οι περίφημες λίστες υπόπτων που ξαναζωντάνεψαν.

Η εμπειρία του παρελθόντος υπήρξε ιδιαίτερα τραυματική. Για χρόνια οι έρευνες είχαν αποπροσανατολιστεί, καθώς η Αστυνομία κυνηγούσε υπόπτους αμερικανικής κατασκευής που δεν είχαν την παραμικρή σχέση με την τρομοκρατία. Το μόνο που πέτυχαν ήταν να αποξενώσουν την κοινή γνώμη και να κάνουν ακόμα πιο δύσκολη την αντιμετώπιση του φαινομένου.

ΕΧΟΥΜΕ κάθε λόγο να ανησυχούμε για το τι θα γίνει σήμερα. Όχι μόνο γιατί οι Αμερικανοί θα ξαναρχίσουν τις πιέσεις, αλλά και γιατί η ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης έχει κατ΄ επανάληψη επιχειρήσει να φορτώσει τις ευθύνες για κρούσματα βίας στους πολιτικούς της αντιπάλους.

Ο πειρασμός μπορεί να αποδειχθεί και πάλι ισχυρός σήμερα καθώς δεν έχει ιδέα για τους πραγματικούς ενόχους.

ΕΔΩ ασφαλώς βρίσκεται και το κλειδί: να ανασυγκροτηθεί δηλαδή η Αντιτρομοκρατική στην ίδια επαγγελματική βάση που ήταν πριν από τις εκλογές αξιοποιώντας ολόκληρο το δυναμικό της ΕΛ.ΑΣ.- όχι μόνο τους εκλεκτούς της κυβέρνησης. Μόνον έτσι μπορεί να ελπίζει στον εντοπισμό και τη σύλληψη των ενόχων.

Η «επιστράτευση» του κ. Σύρου ίσως να είναι και μια καλή αρχή. Αρκεί να μη χρησιμεύσει ως άλλοθι για να μείνουν τα πράγματα ως έχουν!