Ένα ταξίδι στον ισπανικό εμφύλιο έκανε ο Άντονι Μπίβορ με την πολυσυζητημένη « Μάχη για την Ισπανία » (Weidenfeld & Νicolson, που μόλις κυκλοφόρησε στα ελληνικά από τον Γκοβόστη με τίτλο «Ισπανικός Εμφύλιος Πόλεμος), αποκαλύπτοντας νέο και πολύ ενδιαφέρον υλικό από τα σοβιετικά αρχεία. Ο συγγραφέας δεν κρύβει τη συμπάθειά του για τους αναρχικούς - όπως είχε κάνει πολλές δεκαετίες πριν και ο Χανς Μάγκνους Εντσενσμπέργκερ με το συγκλονιστικό εκείνο «Σύντομο Καλοκαίρι της Αναρχίας». Οι αναρχικοί είχαν ένα μαζικό κόμμα που θα μπορούσε να αποκτήσει σημαντική εξουσία, καθώς όμως απέρριπταν την ιδέα των εκλογών καταδικάστηκαν σε ρόλο παρατηρητή.

Ένα ταξίδι στον σημερινό εμφύλιο του Αφγανιστάν επιχειρεί από την πλευρά του ο Ρόρι Στιούαρτ με το βιβλίο του «Τα μέρη ανάμεσα» (Εκδ. Ηarvest). Όταν ξεκίνησε το οδοιπορικό του, τον Ιανουάριο του 2002, ένας Αφγανός αξιωματικός τον προειδοποίησε: «Είσαι ο πρώτος τουρίστας στο Αφγανιστάν.

Βρισκόμαστε στα μέσα του χειμώνα, στα ορεινά περάσματα έχει τρία μέτρα χιόνι, υπάρχουν λύκοι, και στη χώρα γίνεται πόλεμος. Θα πεθάνεις, στο εγγυώμαι». Ευτυχώς, διαψεύστηκε.

Ο Στιούαρτ δεν συνάντησε στη διαδρομή του τον Οσάμα μπιν Λάντεν- κι αν το έκανε, δεν μας το αποκαλύπτει. Με τον μυστικό κόσμο του αρχηγού της αλ-Κάιντα ασχολείται ένας άλλος Αμερικανός, ο δημοσιογράφος του Νιου Γιόρκερ Λόρενς Ράιτ, στο βιβλίο του «Ο Πύργος που ξεπροβάλλει» (Εκδ.

Αlfred Α. Κnopf). Ανάμεσα στ΄ άλλα, διηγείται την ιστορία του Τζον Ο΄Νηλ, ενός πράκτορα του FΒΙ που προσπάθησε με όλες του τις δυνάμεις να εμποδίσει τις επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους, για να βρει τελικά τον θάνατο στον έναν απ΄ αυτούς.

Ακολουθήστε τα ΝΕΑ στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στα ΝΕΑ