Η Γκίνα Γουόλτερ ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τρώει σε χάρτινα πιάτα γιατί είναι πιο οικονομικό, αφού δεν ξοδεύει νερό για το πλύσιμό τους. Είναι μια από τις γυναίκες που περιμένει την αύξηση του μισθού της για να ζήσει καλύτερες μέρες.


Oι Δημοκρατικοί, που ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων, έχουν καταστήσει πρώτη τους προτεραιότητα την αύξηση του ελάχιστου μισθού των Αμερικανών πολιτών. Η Γουόλτερ είναι από τους τυχερούς. Το Οχάιο, όπου ζει κι εργάζεται ως ταμίας, είναι από τις λίγες πολιτείες της Αμερικής που αποφάσισαν να αυξήσουν τον κατώτατο μισθό πάνω από το εθνικό επίπεδο. Κερδίζει 6,25 δολάρια ή 4,84 ευρώ την ώρα, ποσό υψηλότερο από το κατώτατο ωρομίσθιο των 5,15 δολαρίων (3,99 ευρώ) στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο επόμενος μισθός της θα είναι μεγαλύτερος, αφού το ημερομίσθιό της θα φτάσει τα 6,85 δολάρια (5,31 ευρώ).

Η διαφορά δεν είναι μεγάλη, όμως η ίδια ελπίζει πως η κατάστασή της θα βελτιωθεί, γιατί τώρα με μεγάλη δυσκολία τα βγάζει πέρα.

«Ούτε που βλέπω χρήματα στα χέρια μου», λέει.

Πριν από δύο χρόνια, η Γουόλτερ συνελήφθη σε έναν καβγά με τον έφηβο γιο της και από τότε αποφάσισε να αλλάξει τη ζωή της. Άφησε τα φθηνά αλλά κακόφημα σπίτια όπου ζούσε και μετακόμισε σε καλύτερο. Κι αυτό όμως το διαμέρισμα θυμίζει γκέτο, λέει, όμως είναι το καλύτερο που μπορεί βρει: σχεδόν ο μισός μισθός της πάει στο νοίκι. Με τους λογαριασμούς για φυσικό αέριο, ηλεκτρικό, νερό και τηλέφωνο τής απομένουν 174 δολάρια (134 ευρώ) τον μήνα για να ζήσει.

Η Γουόλτερ δεν έχει ιατρική ασφάλιση, κόβει μόνη της τα μαλλιά της και η θερμοκρασία στο διαμέρισμά της δεν υπερβαίνει ποτέ τους 15,5 βαθμούς Κελσίου. Παράλληλα, προσπαθεί να ξεπληρώσει μια πιστωτική κάρτα με επιτόκιο 22,4%. «Ακόμη και 20 δολάρια περισσότερα να πάρω τον μήνα, θα έχει διαφορά. Θα κάνω οικονομία για να πάρω αυτοκίνητο και να βρω καλύτερη δουλειά. Μου αρέσει η δουλειά μου αλλά θέλω μια καλύτερη», λέει.

Έξι στα δέκα άτομα που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό στις ΗΠΑ είναι γυναίκες. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Οικονομικής Πολιτικής στην Ουάσιγκτον, περίπου 13 εκατομμύρια πολίτες θα κερδίσουν από την προτεινόμενη από τους Δημοκρατικούς αύξηση του κατώτατου μισθού εφόσον εγκριθεί από τη Γερουσία και τον πρόεδρο.

Στο Οχάιο, η Γουόλτερ λέει πως δεν πήρε ποτέ επίδομα ανεργίας. Είναι και αυτό ένα από τα στοιχεία που την κάνουν να ξεχωρίζει. «Είναι δική μου ευθύνη να φροντίζω τον εαυτό μου. Να σηκώνομαι κάθε μέρα και να πηγαίνω στη δουλειά, να είμαι ευγενική με τους ανθρώπους. Υπάρχουν και πιο φτωχοί από μένα. Δεν θα κάνω σα να πρόκειται να πεθάνω. Αντίθετα, θα σηκωθώ και θα κάνω κάτι υπέροχο, γιατί έχω ζωή μπροστά μου και αυτό πρέπει να κάνω».