Ο Γουίλ Σμιθ είναι έτοιμος να κρεμάσει το κοστούμι των «Μen in Βlack» για τα καλά στην ντουλάπα. Η νέα ταινία του, «Τhe Ρursuit of Ηappiness», φαίνεται να του δείχνει τον δρόμο για τα Όσκαρ, αν και αυτό είναι κάτι που όπως ισχυρίζεται δεν τον απασχολεί καθόλου. Ωστόσο κάθε τι εξωγήινο, καταστροφικό, εξωφρενικό ή εξωφρενικά πλακατζήδικο από τον πρότερο κινηματογραφικό βίο του μοιάζει τη συγκεκριμένη στιγμή πολύ, μα πολύ μακρινό. «Αυτό που προσπαθώ σε όλη τη ζωή μου είναι να κάνω το καλό» λέει «και δεν είναι απαραίτητο το Όσκαρ για να συνεχίσω να το κάνω». Εύκολο να το λες, όχι όμως και να το πιστεύεις. Ο ηθοποιός που με τις εισπρακτικές επιτυχίες του τα τελευταία χρόνια είναι- όπως γράφει το «Εntertainment Weekly»- «σαν να έχει αγοράσει τον Ιούλιο» (περίοδος κατά την οποία βγαίνουν στην Αμερική οι ταινίες που συνήθως φέρνουν τα χοντρά λεφτά στα ταμεία), αλλάζει πορεία με τη μεταφορά μιας αληθινής ιστορίας στο σινεμά. Είναι η ιστορία του Κρις Γκάρντνερ, ενός πατέρα ο οποίος μεγαλώνει μόνος τον γιο του παλεύοντας καθημερινά με απίστευτες δυσκολίες, έως ότου η ζωή θα του χαμογελάσει.

Ο γιος τού Γκάρντνερ στην ταινία είναι ο πραγματικός γιος τού Γουίλ Σμιθ, ο 8χρονος Τζέιντεν. «Είναι σαν να έστριψα τη γωνία» λέει ο Σμιθ, «δεν βλέπω την ταινία μόνο ως μια καινούργια αρχή, αλλά ως την αρχή μιας διαδρομής πέρα από τη ΄΄ζώνη ασφαλείας΄΄.» Είναι ρίσκο να εγκαταλείψει κάτι που αποδεδειγμένα κάνει καλά για να δοκιμάσει κάτι άλλο, αλλά ο Γουίλ πιστεύει πως είναι η κατάλληλη στιγμή να το τολμήσει, καθώς «το 80% της καριέρας μου είναι η χιπχοπ περσόνα» δηλώνει, με την αυτοπεποίθηση του ράπερ των Γκράμι και του αναμφισβήτητου ταλέντου στη ρίμα και τον ρυθμό.

Γ ια να απομακρυνθεί ακόμη πιο πολύ από τον ράπερ που έχει μέσα του διαλέγει έναν σκηνοθέτη που δεν είναι καν Αμερικανός. Ο Γκαμπριέλε Μουτσίνο δεν είχε κάνει προηγουμένως άλλη ταινία στα αγγλικά. Από όσα ακούγονται στην κινηματογραφική πιάτσα ίσως η νέα ταινία φέρει στον Γουίλ Σμιθ και ένα Όσκαρ, του πρώτου ανδρικού ρόλου. Ίσως και ένα δεύτερο. Του δεύτερου ανδρικού ρόλου για τον Τζέιντεν, τον 8χρονο γιο του.