ΤΗΝ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ του προστίμου ύψους 3.000 ευρώ, που επέβαλε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στην ΕΛ.ΑΣ. για τη λειτουργία 13 επιπλέον καμερών καθώς και εκείνων του συστήματος C4Ι, αναμένεται να εισηγηθεί η σύμβουλος Επικρατείας κ. Ειρήνη Σαρπ, λέγοντας έτσι «όχι» στην προσπάθεια του υπουργείου Δημόσιας Τάξης να επιβάλει την παρουσία τού Μεγάλου Αδελφού σε όλους τους δημόσιους χώρους.

Στην εισήγησή της ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας την ερχόμενη Παρασκευή η κ. Σαρπ προτίθεται να ταχθεί υπέρ της λειτουργίας όσον αφορά τις κάμερες, με αποκλειστικό σκοπό τη διαχείριση της κυκλοφορίας των οχημάτων- όπως ακριβώς έχει αποφασίσει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα-, προτείνοντας να απορριφθεί η προσφυγή της ΕΛ.ΑΣ. που ζητεί τη νομιμοποίηση της λειτουργίας του κυκλώματος και για την πρόληψη και καταστολή του εγκλήματος.

Παράλληλα η κ. Σαρπ θα προτείνει και την απόρριψη της προσφυγής των 41 συνολικά πολιτών, με την οποία ζητείται επίσης η ακύρωση της απόφασης της Αρχής και η πλήρης κατάργηση λειτουργίας των καμερών, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος παραβίασης της ιδιωτικής ζωής των πολιτών.

Η κ. Σαρπ θα υποστηρίξει συγκεκριμένα ότι σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο που καθιερώνει τις αρμοδιότητες της ΕΛ.ΑΣ., δεν της εκχωρείται το δικαίωμα χρήσης κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης για τη συλλογή δεδομένων εικόνας και ήχου, ούτε δικαίωμα επεξεργασίας των δεδομένων αυτών για την εξυπηρέτηση σκοπών που εμπίπτουν στην αποστολή της, όπως είναι η πρόληψη και η καταστολή του εγκλήματος.

Ο μόνος λόγος για τον οποίο νομιμοποιείται να κάνει χρήση των καμερών, είναι- κατά την κ. Σαρπ- η διαχείριση της κυκλοφορίας, υπό την προϋπόθεση ότι οι κάμερες δεν θα καταγράφουν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, όπως «δεδομένα αναφερόμενα σε φυσικό πρόσωπο, του οποίου η ταυτότητα είναι γνωστή ή μπορεί να εξακριβωθεί εν όψει των συλλεγομένων στοιχείων». Οποιαδήποτε άλλη χρήση, έρχεται σε σύγκρουση τόσο με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου όσο και με το Σύνταγμα της Ελλάδος.