Νέος γύρος αντιπαράθεσης δι΄ αλληλογραφίας ξέσπασε στον εμφύλιο πόλεμο της Εκκλησίας. Χθες, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος αναζωπύρωσε την κόντρα του με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Χριστόδουλο με επιστολή που έστειλε στους 13 «πατριαρχικούς» μητροπολίτες, οι οποίοι είχαν απευθυνθεί στις αρχές Δεκεμβρίου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ζητώντας του να παρέμβει για το νομοσχέδιο περί εκκλησιαστικής δικαιοσύνης.


Στην επιστολή ο Πατριάρχης αφήνει αιχμές κατά του Αρχιεπισκόπου και της Συνόδου, που είχαν χαρακτηρίσει την κίνηση των ιεραρχών- να στείλουν επιστολή στον Πατριάρχη- «αντιδεοντολογική και αντικανονική».

Η προαναφερθείσα επιστολή όμως δεν είναι η μοναδική που φτάνει στα μητροπολιτικά γραφεία το τελευταίο διάστημα. Η… ιερή αναταραχή που έχει ξεσπάσει στους κόλπους της Εκκλησίας από τον περασμένο

ΣΧΙΣΜΑ

Ιεράρχες που πρόσκεινται στο Φανάρι δεν διστάζουν να μιλήσουν ακόμη και για σχίσμα

Νοέμβριο θα μπορούσε να έχει τίτλο «Μακαριώτατε, έχεις γράμμα», αφού κύριο χαρακτηριστικό της είναι η ανταλλαγή επιστολών ανάμεσα σε μητροπολίτες, τον Αρχιεπίσκοπο, τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Αιτία είναι το προσχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας για την εκκλησιαστική δικαιοσύνη. Ενδεικτική της κρίσης είναι η φράση μητροπολίτη που διαφωνεί με το νομοσχέδιο και χαρακτηρίζει τη σημερινή κατάσταση στην Εκκλησία ως «καζάνι που βράζει και κανείς δεν ξέρει πότε θα εκραγεί». Άλλος ιεράρχης λέει στα «ΝΕΑ» ότι το θέμα με το νομοσχέδιο είναι τόσο σοβαρό «που μπορεί να προκαλέσει σχίσμα στην Εκκλησία». Και το έλεγε βεβαίως αυτό γνωρίζοντας ότι το προσχέδιο νόμου και η στάση του κ. Χριστόδουλου να μην ενημερώσει το Φανάρι για το νομοσχέδιο έχει εξοργίσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Γι΄ αυτούς τους λόγους, τόσο η σημερινή όσο και οι επόμενες συνεδριάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου μέσα στην εβδομάδα αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον.

Στο μεταξύ, ο Αρχιεπίσκοπος δεν προλαβαίνει να ανοίγει φακέλους. Πολλοί μητροπολίτες τον έχουν «βομβαρδίσει» με επιστολές διαμαρτυρίας για το νομοσχέδιο και για το ταξίδι στο Βατικανό. Χθες μάλιστα, ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Θεόκλητος, ο οποίος εξ αρχής έχει δηλώσει ότι «το νομοσχέδιο είναι απαράδεκτο» έστειλε και τρίτη (!) επιστολή στον Αρχιεπίσκοπο.

Πάντως, ο αριθμός των μητροπολιτών που έχουν δηλώσει ότι διαφωνούν με το νομοσχέδιο αλλά και με συγκεκριμένες ενέργειες του Αρχιεπισκόπου σχετικά μ΄ αυτό εκτιμάται ότι μπορεί να ξεπερνάει τους 20. Υπενθυμίζεται ότι 13 μητροπολίτες είχαν στείλει επιστολή (οι 12 κοινή: Περιστερίου Χρυσόστομος, Μυτιλήνης Ιάκωβος, Νέας Ιωνίας Κωνσταντίνος, Μεγάρων Βαρθολομαίος, Μαντινείας Αλέξανδρος, Τρίκκης Αλέξιος, Γουμενίσσης Δημήτριος, Ζακύνθου Χρυσόστομος, Θηβών Ιερώνυμος, Φιλίππων Προκόπιος, Ιερισσού Νικόδημος, Διδυμοτείχου Νικηφόρος και ο Ιωαννίνων Θεόκλητος με ξεχωριστή) στον Πατριάρχη στις αρχές Δεκεμβρίου, ζητώντας του να παρέμβει για το νομοσχέδιο προκειμένου να μην καταπατηθούν ιεροί κανόνες της Εκκλησίας.

Πάντως, οι μητροπολίτες που αντιδρούν ασκούν πιέσεις σε βουλευτές προκειμένου να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο εάν τελικώς πάει ως έχει στη Βουλή.

Γιατί αντιδρούν

Πολλοί μητροπολίτες, ανάμεσά τους και ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος, εγκαλούν τον κ. Χριστόδουλο επειδή:

– Συμπεριέλαβε στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή μόνο τον εαυτό του.

– Αν και το νομοσχέδιο θα αφορά και τις μητροπόλεις των Νέων Χωρών, το Φανάρι δεν είχε καμία ενημέρωση.

– Διαφωνούν με τη διάταξη που δίνει τη δυνατότητα στο Εκκλησιαστικό Δικαστήριο να θέτει σε διαθεσιμότητα έναν μητροπολίτη και να ορίζει τοποτηρητή έως ότου αποδειχθεί η ενοχή του.

Κάποιοι από τους ιεράρχες σκέφτονται να θέσουν και θέμα έλλειψης απαρτίας στην Ιεραρχία όταν πέρασε από εκεί η έγκριση του νομοσχεδίου. Όπως λένε, «την τελευταία μέρα της συζήτησής του από τους 80 είχαν μείνει μόλις οι 25…». Επιστολές έχουν στείλει ιεράρχες και ζητούν απαντήσεις και για την επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου στο Βατικανό. Στις επιστολές τους εγκαλούν τον κ. Χριστόδουλο επειδή δεν έφερε το θέμα της επίσκεψης στον Πάπα στην Ιεραρχία.

Ο Βαρθολομαίος περνάει στην αντεπίθεση


ΣΑΦΕΙΣ ΑΙΧΜΕΣ κατά του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου αφήνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, με την επιστολή που έστειλε στους 13 μητροπολίτες, οι οποίοι προ μηνός είχαν απευθυνθεί στο Πατριαρχείο για το νομοσχέδιο.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, το Πατριαρχείο εκφράζει την ικανοποίησή του για την ταχεία εκκλησιαστική ενέργεια των μητροπολιτών «επιβαλλομένην υπό της αρχιερατικής ευσυνειδησίας υμών και μη απαγορευομένην υπό ουδεμιάς κανονικής διατάξεως, ουδέ υφ΄ οιουδήτινος άλλου λόγου». Οι λέξεις που χρησιμοποιεί ο Πατριάρχης έχουν ιδιαίτερη σημασία, αφού η Σύνοδος και ο κ. Χριστόδουλος είχαν χαρακτηρίσει την κίνηση των μητροπολιτών να απευθυνθούν για το νομοσχέδιο στον Πατριάρχη, «αντικανονική και αντιδεοντολογική».

Σε άλλο σημείο της επιστολής, ο κ. Βαρθολομαίος εκφράζει την ελπίδα ότι τόσο οι ανησυχίες των 13 μητροπολιτών όσο και του ίδιου θα οδηγήσουν στην επικράτηση ωριμότερων σκέψεων. Επιπλέον δεν παραλείπει να τους θυμίσει ότι έχει ήδη απευθύνει με άλλη επιστολή του «θερμή παράκληση» προς τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, για την όσο το δυνατόν ταχύτερη αποστολή τού νομοσχεδίου στο Πατριαρχείο, προκειμένου να το μελετήσει.

Περιμένει απαντήσεις

Το Πατριαρχείο πάντως περιμένει σύντομα απαντήσεις από τον Αρχιεπίσκοπο και κυρίως αναμένει το νομοσχέδιο, για το οποίο έχει ζητήσει να λάβει γνώση και στις προηγούμενες επιστολές του (μέσα Νοεμβρίου και αρχές Δεκεμβρίου). Όπως αναφέρουν άνθρωποι από το στενό περιβάλλον του Πατριάρχη, ο κ. Βαρθολομαίος εκφράζει ενόχληση αλλά και στενοχώρια, επειδή ο κ. Χριστόδουλος δεν έχει απαντήσει ακόμη ούτε για το νομοσχέδιο ούτε για μια σειρά άλλων ζητημάτων (μνημόνευση Πατριάρχη στα σταυροπηγιακά μοναστήρια, τήρηση ιερών κανόνων μεταξύ των δύο Εκκλησιών, δηλαδή την εφαρμογή της Πράξης του 1928 που αφορά τις Νέες Χώρες).