ΠΑΡΑΤΑΣΗ ενός μηνός, ώς τα τέλη Φεβρουαρίου, δίνει η κυβέρνηση στους συμβούλους ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ, ώστε να της υποβάλουν συγκεκριμένες προτάσεις, με βάση το ενδιαφέρον των υποψηφίων επενδυτών.

Όπως ανέφερε χθες υψηλά ιστάμενη πηγή του υπουργείου Οικονομίας, την Πέμπτη θα γίνει συνάντηση μεταξύ των υπουργών Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφη, Μεταφορών κ. Μ. Λιάπη και των συμβούλων, η οποία όμως θα έχει απλώς ενημερωτικό χαρακτήρα, για τις πρώτες διερευνητικές επαφές που έχουν γίνει. Αρχικώς, είχε αναφερθεί ότι με βάση την ενημέρωση αυτή, του Ιανουαρίου, επρόκειτο να ληφθούν αποφάσεις για την τύχη της ιδιωτικοποίησης σε επόμενη συνεδρίαση της διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων. Τελικώς, οι πιθανές αποφάσεις παραπέμπονται για ένα μήνα αργότερα. Πάντως, το χρονοδιάγραμμα που η ίδια η κυβέρνηση έχει ορίσει για την ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού είναι το πρώτο εξάμηνο του χρόνου.

Οι εναλλακτικές

Η ίδια πηγή του υπουργείου Οικονομίας ανέφερε χθες ότι οι σύμβουλοι, που είναι οι τράπεζες UΒS, Credit Suisse και Εurobank, διερευνούν μόνο το ενδεχόμενο τοποθέτησης στον ΟΤΕ στρατηγικού επενδυτή, ο οποίος θα αναλάβει και το μάνατζμεντ. Η άλλη εναλλακτική λύση, που είναι η απλή διάθεση πακέτου μετοχών σε θεσμικούς επενδυτές, δεν αποτελεί αντικείμενο ενδιαφέροντος των συμβούλων. Η κυβέρνηση, αν θέλει, μπορεί να εφαρμόσει τη λύση αυτή οποιαδήποτε στιγμή, ανέφερε χαρακτηριστικά η αρμόδια πηγή. Πολιτικό κόστος

Πάντως, είναι προφανές ότι η απόφαση για την τύχη του ΟΤΕ θα ληφθεί με κριτήριο και το πολιτικό της κόστος ή όφελος. Ουσιαστικά, την απόφαση θα πάρει ο Πρωθυπουργός. Επίσης, καθοριστικό είναι ποια εταιρεία και με ποιους όρους θα εκδηλώσει ενδιαφέρον. Αν θα είναι δηλαδή μεγάλη ευρωπαϊκή εταιρεία και αν το τίμημα που θα προσφέρει θα είναι ικανοποιητικό. Χθες η πηγή του υπουργείου Οικονομίας είπε ότι δεν υπάρχει κάτι νεώτερο στο θέμα αυτό, δηλαδή υπάρχει ενδιαφέρον, αλλά όχι προς το παρόν κάτι συγκεκριμένο, όπως εξήγησε.