Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι ο πρώτος άνθρωπος που θα ζήσει μέχρι τα 150 χρόνια του έχει γεννηθεί ήδη. Το προσδόκιμο ζωής έχει υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία 200 χρόνια και πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι δεν έχει φτάσει ακόμη στην κορύφωσή του.


Έχουν περάσει οκτώ χρόνια από τότε που η Ζαν Καλμάν πέθανε ειρηνικά σε ένα γηροκομείο της Αρλ, στη Νότια Γαλλία. Έζησε 122 χρόνια, πέντε μήνες και 14 ημέρες- και κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει διεκδικήσει με αξιώσεις από εκείνη τον τίτλο του μακροβιότερου ανθρώπου στην ιστορία. Όπως είχε πει η ίδια, τρία ήταν τα μυστικά της μακροζωίας της: διατροφή πλούσια σε ελαιόλαδο, ένα ποτήρι πορτό την ημέρα και πολύ χαμόγελο.

Αποφασιστικό ρόλο παίζει, αναμφίβολα, και η μοίρα. Αν θέλετε να ζήσετε πολύ, διαλέξτε

ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ

Είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της μακροζωίας· οι επιπτώσεις της πλησιάζουν ταχύτατα τις επιπτώσεις του καρκίνου

προσεκτικά τους γονείς σας. Τα τελευταία χρόνια έχουν αποκαλυφθεί τουλάχιστον 10 γονιδιακές μεταλλάξεις που αυξάνουν κατά το ήμισυ τη ζωή των ποντικών. Το καλό νέο είναι ότι αυτοί οι ποντικοί δεν είναι πιο ευαίσθητοι ή πιο άρρωστοι από τους νεώτερους αδελφούς τους. Γιατί μακροζωία χωρίς υγεία δεν έχει νόημα. Στόχος είναι να πεθαίνουμε υγιείς όσο το δυνατόν πιο αργά.

Τα γηρατειά δεν μπορούν να καταργηθούν, ίσως μπορούν όμως να καθυστερήσουν. Η αύξηση του προσδόκιμου ζωής τα τελευταία 50 χρόνια έχει συνδεθεί με βελτιώσεις στην υγεία, τις συνθήκες διαβίωσης και το περιβάλλον στο οποίο ζουν οι ηλικιωμένοι. Υπάρχει βέβαια ένας κίνδυνος: η τάση αυτή ξαφνικά να αντιστραφεί. Ο μεγαλύτερος εχθρός της μακροζωίας είναι η παχυσαρκία, οι επιπτώσεις της πλησιάζουν ταχύτατα τις επιπτώσεις του καρκίνου και των καρδιακών παθήσεων. Όπως είπε η Ζαν Καλμάν στα 122α γενέθλιά της, όσοι ζουν μετριοπαθώς ζουν και περισσότερο.

Δέκα τρόποι για να ζήσετε περισσότερο


1 Να αθλείστε τακτικά. Ακόμη και 30 λεπτά ήπιας άσκησης τρεις φορές την εβδομάδα, όπως το περπάτημα ή το κολύμπι, μπορεί να αυξήσει κατά μερικά χρόνια το προσδόκιμο ζωής σας.

2 Να ζείτε επικίνδυνα. Η ήπια ηλιοθεραπεία, ένα ποτήρι κρασί και λίγη χαμηλή ραδιενέργεια ακούγονται σαν συνταγή καταστροφής, αλλά πολλοί ερευνητές πιστεύουν ότι μικρές δόσεις από τα παραπάνω παρατείνουν τη ζωή.

3 Να ζείτε σε ωραία περιοχή. Σημασία δεν έχει μόνο πώς ζείτε αλλά και πού ζείτε. Κάτι ξέρουν οι κάτοικοι των νησιών Οκινάβα, στην Ιαπωνία, όπου ζει η μεγαλύτερη κοινότητα αιωνόβιων στον κόσμο.

4Να αναζητείτε την επιτυχία. Μπορεί να ακούγεται προφανές αλλά καλό είναι να το θυμάστε: όσο πιο πλούσιος, πιο προνομιούχος, πιο επιτυχημένος και πιο μορφωμένος είστε τόσο περισσότερο ζείτε.

5Να τρέφεστε σωστά. Ορισμένα προϊόντα αυξάνουν τη διάρκεια ζωής. Τα πράσινα λαχανικά όπως το σπανάκι και το μπρόκολο είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες και βκαροτίνη. Η σόγια σώζει από τον καρκίνο και η μαγειρεμένη ντομάτα από τις καρδιακές παθήσεις.

6Να αναζητείτε τις προκλήσεις. Ένας ενεργός νους είναι εξίσου σημαντικός με ένα ενεργό σώμα. Οι μελέτες δείχνουν ότι διατηρώντας το μυαλό σας σε εγρήγορση ενισχύετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα και πολεμάτε την κατάθλιψη.

7 Να χαίρεστε τη ζωή. Οι καλές σχέσεις είναι το κλειδί της μακροζωίας. Οι περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι άνθρωποι με οικογένεια, φίλους, συντρόφους ή κατοικίδια ζουν περισσότερο από τους άλλους.

8Να γνωρίσετε τον Θεό- ή φίλους. Περί τις χίλιες μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που επισκέπτονται κάποιο χώρο λατρείας ζουν εφτά χρόνια περισσότερο από τους άθεους. Εν γένει πάντως η πίστη σε κάτι μεγαλύτερο από μας είναι ένα από τα συστατικά της μακροζωίας.

Να μειώσετε την πρόσληψη θερμίδων. Μοιάζει με βασανιστήριο, αλλά πολλοί ερευνητές πιστεύουν ότι η μείωση της πρόσληψης θερμίδων κατά 10% με 60% αυξάνει τη διάρκεια ζωής επειδή μειώνει τον μεταβολισμό και την παραγωγή ζημιογόνων ελευθέρων ριζών.

1 0Να κάνετε συχνά τσεκ-απ. Για να ζήσετε εκατό χρόνια, προλάβετε τις ασθένειες που απειλούν τη ζωή σας. Με τακτικές εξετάσεις αίματος, για παράδειγμα, μπορείτε να ανιχνεύσετε τις πρώτες ενδείξεις καρκίνου του προστάτη.