Λιγότεροι τουρίστες θα επισκέπτονται τη Νότια Ευρώπη και την Ελλάδα τις επόμενες δεκαετίες πλήττοντας την οικονομία της λόγω της μεταβολής του κλίματος, επισημαίνει η Κομισιόν στην πρώτη συνολική μελέτη της για τις επιπτώσεις των περιβαλλοντικών αλλαγών στη Γηραιά Ήπειρο.


Oι Βορειοευρωπαίοι έχουν αρκετούς λόγους για να θεωρούνται οι… τυχεροί, ύστερα από αυτήν τη μελέτη. Όσο τυχεροί, βεβαίως, μπορούν να αισθάνονται, όταν οι ειδικοί προβλέπουν σημαντικές μεταβολές στο κλίμα του πλανήτη με πολλές αρνητικές συνέπειες λόγω της αύξησης των θερμοκρασιών. Σύμφωνα με την πρώτη συνολική μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις επιπτώσεις στη Γηραιά Ήπειρο (αναμένεται να δημοσιευτεί εντός της εβδομάδας) 100 εκατομμύρια τουρίστες που επιλέγουν τη Νότια Ευρώπη για τις διακοπές τους κάθε χρόνο,

ΟΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

Η αύξηση στην παραγωγή ίσως φτάσει στο 70% στη Βόρεια Ευρώπη, ενώ η Νότια θα δοκιμαστεί από μείωση 20%

θα κληθούν να αλλάξουν προορισμούς. Πρόκειται για το 1/6 των τουριστών διεθνώς οι οποίοι ενισχύουν με 100 δισ. ευρώ τις οικονομίες των χωρών που επισκέπτονται. Μάλιστα, η βρετανική εφημερίδα «Financial Τimes»- στην κατοχή της οποίας περιήλθε αντίγραφο της μελέτης- επισημαίνει ότι οι επιπτώσεις στις οικονομίες της Ισπανίας, της Ιταλίας αλλά και της χώρας μας θα είναι μεγάλες, η Βόρεια Θάλασσα όμως θα μεταβάλλεται σε νέα Ριβιέρα…

Τα δύο σενάρια

Η έκθεση της Επιτροπής περιέχει δύο σενάρια, ένα μετριοπαθές και ένα ακραίο. Το πρώτο προβλέπει αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2,2 βαθμούς Κελσίου και το δεύτερο αύξηση της τάξης των 3 βαθμών. Ό,τι από τα δύο και αν συμβεί, υπολογίζεται ότι μέσα σε μία δεκαετία θα καταγραφούν επιπλέον 11.000 θάνατοι, ως αποτέλεσμα της μεταβολής των θερμοκρασιών. Αν η θερμοκρασία αυξηθεί κατά 3 βαθμούς, μέχρι το 2071, ο αριθμός των νεκρών θα φτάνει ετησίως τις 87.000. Αύξηση της τάξεως των 2,2 βαθμών σημαίνει για τη Νότια Ευρώπη 29.000 θανάτους ετησίως από το 2071. Στη Βόρεια Ευρώπη, οι θάνατοι από τη ζέστη πιστεύεται ότι θα φτάσουν τις 27.000, όμως οι θάνατοι από το κρύο θα μειωθούν κατά 20.000.

Με βάση την έκθεση, οι χώρες της Μεσογείου που δεν έλαβαν μέτρα για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων που ενοχοποιούνται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, θα δοκιμάζονται από «ξηρασία, περιορισμένη γονιμότητα εδαφών και πυρκαγιές» ενώ φυτά και ζώα που συνδέονται με συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές θα μετακινούνται ή θα πεθαίνουν. Αντίθετα, οι χώρες που έχουν δεσμευτεί με πρόσθετα μέτρα για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Σουηδία, θα ωφεληθούν: οι σοδειές προβλέπεται να αυξηθούν ενώ λιγότεροι θα είναι και οι θάνατοι από το ψύχος. Όσον αφορά τις καλλιέργειες, η αύξηση στην παραγωγή θα μπορούσε να φτάσει στο 70% στη Βόρεια Ευρώπη, όμως την ίδια ώρα η Νότια θα δοκιμαστεί από μείωση 20%.

Στις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών εντάσσεται και η πρόβλεψη για διεύρυνση του οικονομικού χάσματος μεταξύ Βόρειας και Νότιας Ευρώπης. Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα αποτελέσει έναν από τους βασικούς μοχλούς για την άσκηση πιέσεων ώστε να επιταχυνθεί η διεθνής δράση και να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας στους 2 βαθμούς Κελσίου από τα επίπεδα του 1990.