Νέες συσκευές υψηλής τεχνολογίας έκλεψαν την παράσταση στις εορταστικές προτιμήσεις των αγοραστών ψηφιακών αγαθών, ενώ παράλληλα καινούργιοι παίκτες εμφανίζονται στην αγορά διεκδικώντας μερίδιο από τη διαρκώς διευρυνόμενη πίτα.


Αξεσουάρ αναπαραγωγής ψηφιακής μουσικής (ΜΡ3 player), συστήματα πλοήγησης για αυτοκίνητα, πολυκινητά και ψηφιακοί αποκωδικοποιητές είναι οι νέες κατηγορίες προϊόντων που προσείλκυσαν το αγοραστικό ενδιαφέρον, εκτινάσσοντας τον τζίρο των αλυσίδων, που κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου εκτιμάται ότι ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι συσκευές αναπαραγωγής ψηφιακού ήχου. Υπάρχουν στα ράφια όλων των καταστημάτων, με τιμές που αρχίζουν από τα 50 και φτάνουν μέχρι και τα 500 ευρώ και έχουν δώσει σημαντική ώθηση στον τζίρο όσων τις εμπορεύονται.

ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΤΟ 1 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ

Νέες κατηγορίες προϊόντων έστειλαν στα ύψη τον τζίρο των καταστημάτων ηλεκτρονικών κατά την εορταστική περίοδο

Για του λόγου το αληθές, το iΡod της Αpple, η πιο δημοφιλής συσκευή αναπαραγωγής ψηφιακού ήχου στη χώρα μας, πωλείται τόσο από αλυσίδες πληροφορικής όσο και από καταστήματα ηλεκτρονικών καθώς η αντιπρόσωπος στην Ελλάδα Rainbow έχει κάνει συμφωνίες διανομής με όλους τους εμπλεκομένους.

Τα συστήματα πλοήγησης

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση με τα συστήματα πλοήγησης μέσω δορυφόρου, που εγκαθίστανται σε ολοένα και περισσότερα οχήματα σήμερα. Οι τιμές τους κοστίζουν από 300 ευρώ περίπου και πωλούνται τόσο στο τμήμα των συσκευών αυτοκινήτων στα καταστήματα ηλεκτρικών (δίπλα στα ραδιο-CD) όσο και σε καταστήματα πληροφορικής, αφού βασίζονται σε επιπαλάμιους υπολογιστές (palmtops).

Τα κινητά- οι αποκωδικοποιητές

Αντίστοιχα, τα κινητά τηλέφωνα που συνδυάζουν επιπλέον λειτουργίες (αναπαραγωγής μουσικής και βίντεο, πλοήγησης κ.ά.) συνέβαλαν σημαντικά στον εορταστικό τζίρο των αλυσίδων. Χιλιάδες καταναλωτές έβαλαν το χέρι στην τσέπη, πληρώνοντας από 250 ευρώ και πλέον προκειμένου να αποκτήσουν ένα κινητό με τόσες λειτουργίες που το κάνουν να μοιάζει με… ελβετικό σουγιά.

Κατηγορία με ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι οι ψηφιακοί αποκωδικοποιητές για την τηλεόραση. Αναγκαίοι για όσους θέλουν να παρακολουθήσουν τα νέα, ψηφιακά κανάλια της ΕΡΤ, κοστίζουν από περίπου 60 ευρώ και πωλούνται από όλες τις επιχειρήσεις που διαθέτουν στην γκάμα τους τηλεοράσεις, αλλά και οθόνες υπολογιστών.

Νέοι παίκτες και επεκτάσεις από τους καθιερωμένους


Η ΑΝΟΔΟΣ του τζίρου για τις αλυσίδες ηλεκτρονικών και πληροφορικής δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για νέους παίκτες που φιλοδοξούν να αποκτήσουν μερίδιο της πίτας των πωλήσεων. Για παράδειγμα, πρόσφατα ο όμιλος της Ιnfo-Quest επέκτεινε τις δραστηριότητές του μέσα από τη νέα του δραστηριότητα με την επωνυμία «U». Πρόκειται για επιχειρηματικό μοντέλο που συνδυάζει το ηλεκτρονικό κατάστημα (www. you.gr), την τηλεφωνική εξυπηρέτηση, αλλά και το δίκτυο καταστημάτων- μέσω επιλεγμένων συνεργατών- σε όλη την Ελλάδα.

Σε αντίστοιχη πορεία βρίσκεται και ο όμιλος της Μicroland, αναπτύσσοντας παράλληλα το ηλεκτρονικό κατάστημα eml. gr (www.

eml.gr) αλλά και δίκτυο φυσικών καταστημάτων σε όλη τη χώρα.

Μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να λειτουργήσει το νέο υπερκατάστημα ηλεκτρονικών της αλυσίδας Ρublic (συμφερόντων του κ. Πάνου Γερμανού) στην Πλατεία Συντάγματος, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες στον χώρο της λιανικής αναμένεται να μπει και η Forthnet, που προσανατολίζεται στη δημιουργία αλυσίδας καταστημάτων τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής.