Κάθε χρόνο τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου, οι υπερβολές των εορτών δείχνουν τα
«παραγεμισμένα» αποτελέσματά τους
Oκαθρέφτης δεν είναι καθόλου, μα καθόλου γενναιόδωρος! Το δέρμα μου χάνει το χρώμα του χάρη στα πολλά ξενύχτια. Εγώ φταίω (όπως όλοι) που χάνω τον έλεγχο μπροστά σε αμέτρητες σοκολάτες, τυριά και δείπνα έξω και που προσπαθώ να συνέλθω κατά τη διάρκεια των εορτών με καθημερινά λίτρα από καφέ. Οι υπερβολικές ποσότητες του αλατιού, της ζάχαρης, της καφεΐνης και του αλκοόλ με έχουν κάνει κουρέλι.

Στις γιορτές , τα αλμυρά φαγητά (από τσιπς μέχρι χαβιάρι) κάνουν τον οργανισμό να κρατάει υγρά- γι΄ αυτό «φουσκώνουμε». Τα γλυκά ανεβάζουν το σάκχαρο στο αίμα μας, κάνοντάς μας να πεινάμε περισσότερο και να έχουμε όρεξη για συγκεκριμένα φαγητά. Το αλκοόλ και η καφεΐνη φέρνουν την αφυδάτωση. Για να λειτουργήσει ο οργανισμός ξανά καλά πρέπει να τον φέρουμε σε ισορροπία.

Τ ον Ιανουάριο όμως είναι η εποχή της ανανεωμένης ελπίδας, της προσπάθειας να προσέχουμε καλύτερα τον εαυτόν μας, να κάνουμε μια σωστή αποτοξίνωση.

Η αυτοσυγκράτηση είναι το μεταγιορτινό δώρο που χαρίζω στον εαυτό μου.

Ξεκινάω με το νερό. Μπόλικο. Πίνω γύρω στα δύο λίτρα την ημέρα. Το νερό δεν αρκεί από μόνο του, όμως. Κάποτε διάβασα ότι οι φυσικοί χυμοί είναι απαραίτητοι για να αναπληρώσουμε τις βιταμίνες και τα μέταλλα που χάσαμε με τις υπερβολές των γιορτών. Γ ια τρεις-τέσσερις ημέρες, λοιπόν, τρώω πολύ ελαφρά, πίνω φυσικό χυμό είτε από πορτοκάλι είτε από φράπα τα πρωινά και φυσικό χυμό από καρότα και τζίντζερ το απόγευμα.

Διώχνω τον καφέ, ο οποίος μου αρέσει πολύ. Στη θέση του, προτού βάλω οτιδήποτε άλλο στο στομάχι μου το πρωί, πίνω ένα φλιτζάνι βραστό νερό ανακατεμένο με τον χυμό από ένα στυμμένο λεμόνι, μέλι και καγιέν. Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, είναι ένα γιατροσόφι αποδεδειγμένο. Το λεμόνι συμπεριφέρεται σαν καταλύτης που διώχνει τις τοξίνες από τον οργανισμό, ενώ το καγιέν είναι αντιφλεγμονώδες. Το μέλι απλώς προσθέτει γεύση.

Τρώω πολλά φρούτα και ωμά λαχανικά. Πορτοκάλια, φράπες, ανανά, μήλα

Πορτοκάλια, φράπες, ανανάς, μήλα και μούρα είναι τα καλύτερα φρούτα για την αποτοξίνωση. Τα μήλα, πλούσια σε πηκτίνη, βοηθούν στη χώνευση

και μούρα είναι τα καλύτερα για την αποτοξίνωση. Τα μήλα, πλούσια σε πηκτίνη, βοηθούν στη χώνευση. Πολλές φορές τα αρωματίζω με ελάχιστη κανέλα (η οποία είναι πλούσια σε χρώμιο, κάτι που βοηθάει στο να ισορροπούμε το σάκχαρο).

Κάποια ωμά λαχανικά- ακόμα καλύτερα εάν τα πολτοποιούμε και τα πίνουμε σε χυμό- έχουν στοιχεία που βοηθούν πολύ στην αποτοξίνωση. Τα καρότα, για παράδειγμα, είναι πολύ πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Ο μαϊντανός, πλούσιος σε χλωροφύλλη, βοηθάει στη χώνευση επειδή ενεργοποιεί τα χωνευτικά ένζυμα. Τα παντζάρια βοηθούν την κύστη και τα νεφρά να αποτοξινωθούν.

Φυσικά δεν μπορούμε να επιβιώσουμε με χυμούς, νερό και ωμά λαχανικά μόνο. Υπάρχουν μερικά διατροφικά μυστικά, όμως, που κάνουν τον δρόμο της αποτοξίνωσης πιο εύκολο. Ένα από αυτά είναι να επιλέξουμε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, όπως τα χόρτα (κατά προτίμηση ωμά ή ελάχιστα μαγειρεμένα), το μαρούλι, το σέλερι και τα αγγούρια (βιολογικά). Οι μπανάνες και τα αβοκάντο- τα οποία θέλουν κάποιον χρόνο να χωνευθούν- βοηθούν στην ισορροπία του σακχάρου. Το κρέας και τα γαλακτοκομικά είναι προτιμότερο να τα αποφεύγουμε, επειδή περιέχουν πολλές τοξίνες και λίπη.

Γεμάτη με όλες αυτές τις συμβουλές και επιθυμίες για νέα αρχή, ξεκινάω αυτή την καινούργια χρονιά. Μετά τις πρώτες- και με πιο αυστηρή διατροφή- ημέρες της αποτοξίνωσής μου, θα επιστρέψω σε κάποια φαγητά που προσφέρονται για τσιμπούσια. Χρησιμοποιώ διάφορους συνδυασμούς γεύσεων και καρυκεύματα, για να γεμίζω το πιάτο μου με γεύσεις χωρίς να το παρακάνω σε λίπη και θερμίδες. Το λάιμ, το φρέσκο κόλιαντρο, το τζίντζερ, το καγιέν αποτελούν το προσωπικό μου λεξικό της γεύσης την περίοδο αυτή, και με αυτά στο χέρι μπορώ εύκολα και σχετικά ανώδυνα να αντιμετωπίσω την απουσία των τυριών, των γλυκών και του κρέατος από τη δίαιτά μου. Εξ άλλου, η αποτοξίνωση έχει σκοπό το να νιώσουμε καλύτερα. Με τη στέρηση, έστω και προσωρινή, δίνουμε τελικά το καλύτερο δώρο στον εαυτόν μας!

Μια σαλάτα αποτοξινωτική


Γ ια 4 μερίδες ● 350 γραμμ. κόκκινο λάχανο ● 3 καρότα, καθαρισμένα και τριμμένα ● 20 γραμμ. μαϊντανό ● 2 μήλα, καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες ● 3 κλωναράκια σέλινο, ψιλοκομμένο ● 3 ραπανάκια, καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες ● 1 κ.τ.σ. κουκουνάρι ● 1 κ.τ.σ. κολοκυθόσπορους ● 1 κ.τ.σ. πασατέμπο (ηλιόσπορους)

● Για τη σάλτσα ● 4 κ.τ.σ. ελαιόλαδο ● 2 κ.τ.σ. χυμό λεμονιού ● 1 κ.τ.γ. μέλι Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της σαλάτας σε ένα μεγάλο μπολ. Χτυπάμε τα υλικά για τη σάλτσα και περιχύνουμε το μείγμα πάνω στη σαλάτα. Σερβίρουμε.

Σούπα με σπανάκι και μυρωδικά


Η σούπα από εποχικά λαχανικά είναι από τα καλύτερα φαγητά, χορταστικά αλλά ελαφρά, γεμάτα με θρεπτικές ουσίες. Η συνταγή που ακολουθεί δεν περιέχει αλάτιμπορούμε να το αντικαταστήσουμε με λίγο λεμόνι. Μπορούμε επίσης να προσθέσουμε και λίγο καγιέν- και στη σάλτσα αλλά και στη σούπα.

Γ ια 6 μερίδες ● 2 κ.τ.σ. ελαιόλαδο ● 1 μικρή σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη ● 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο ● 2 καρότα, καθαρισμένα και ψιλοκομμένα ● 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο σέλινο ● 1 πράσο, ψιλοκομμένο ● 1,5 λίτρο νερό ● 2 φύλλα δάφνης ●1-2 κλωναράκια θυμάρι ●1 κιλό φρέσκο σπανάκι, καθαρισμένο, ψιλοκομμένο και πλυμένο 1 . Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε 1 κ.τ.σ. ελαιόλαδο σε πολύ χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε το σκόρδο, το κρεμμύδι, το σέλινο, τα καρότα και το πράσο για λίγα λεπτά με την κατσαρόλα σκεπασμένη, μέχρι να μαλακώσουν.

2. Προσθέτουμε το σπανάκι, σκεπάζουμε πάλι και μαγειρεύουμε μέχρι να μαραθεί λίγο. Ρίχνουμε το νερό και τα μυρωδικά. Αφήνουμε τη σούπα μέχρι να βράσει και μαγειρεύουμε σε σιγανή φωτιά για μισή ώρα.

3. Την βγάζουμε από τη φωτιά και την πολτοποιούμε στο μπλέντερ, αφού έχουμε βγάλει τη δάφνη και το θυμάρι. Ξανατοποθετούμε στην κατσαρόλα στη φωτιά, βράζουμε για λίγα λεπτά ακόμα και σερβίρουμε. Αντί για αλάτι, μπορούμε να την κάνουμε πιο νόστιμη με λίγο λεμόνι. Περιχύνουμε την υπόλοιπη ποσότητα λαδιού στη σούπα προτού σερβίρουμε.

Σπιτικοί χυμοί


Υπάρχουν δίαιτες που βασίζονται στους χυμούς . Ενώ μου ακούγονται ακραίες, χωρίς να είμαι ειδική ούτε διατροφολόγος , γνωρίζω ότι οι φυσικοί χυμοί βοηθούν στην αποβολή των τοξινών από τον οργανισμό. Πάντα με κριτήριο τη γεύση, όμως, προτείνω ορισμένους από τους δικούς μου χυμούς. Χρειάζονται είτε μπλέντερ καλό (με δυνατό μοτέρ) ή το ειδικό μηχάνημα για χυμό.

Σόδα με τζίντζερ, λεμόνι και μήλα


● 1 μήλο, καθαρισμένο και ψιλοκομμένο ● 1 κομματάκι, περίπου 2 εκ., από φρέσκο τζίντζερ καθαρισμένο και ψιλοκομμένο ● Χυμό από 1 λάιμ ● Χυμό από 1/2 λεμόνι ● Σόδα Πολτοποιούμε και στραγγίζουμε όλα τα φρούτα. Περιχύνουμε το μείγμα σε ένα ποτήρι και γεμίζουμε με σόδα.

Σόδα με μάνγκο και ακτινίδιο


● 1 ακτινίδιο, καθαρισμένο ● 1 πορτοκάλι, καθαρισμένο ● 1 μάνγκο, καθαρισμένο ● Σόδα Πολτοποιούμε όλα τα φρούτα, περιχύνουμε σε ένα ποτήρι και γεμίζουμε με σόδα.

Φακές με ινδικά μπαχαρικά


Γ ια 6 μερίδες ● 2 κ.τ.σ. ελαιόλαδο ● 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο ● 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες ● 1 καρότο, καθαρισμένο και ψιλοκομμένο ● 2 κ.τ.γ. κύμινο (σπόρους)

● 2 κ.τ.γ. σινάπι (σπόρους)

● 1 κομματάκι τζίντζερ, καθαρισμένο και ψιλοκομμένο ● 1 κ.τ.γ. καγιέν ● 2 κ.τ.γ. κιτρινόριζα ● 1 φλιτζάνι κόκκινες φακές ● 1 λίτρο νερό ● 5 βιολογικές ντομάτες, καθαρισμένες και ψιλοκομμένες ● Χυμό από 2 λάιμ ● 4 κ.τ.σ. φρέσκο κόλιαντρο ● Πιπέρι ● 4 κ.τ.σ. αμύγδαλα, χοντροκομμένα και ελαφρώς καβουρντισμένα ● 2 φλιτζάνια φρέσκο σπανάκι 1 . Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο, το καρότο, το κύμινο, το σινάπι και το τζίντζερ. Μαγειρεύουμε για 5 λεπτά. Προσθέτουμε την κιτρινόριζα και το καγιέν.

2. Ρίχνουμε τις φακές, το νερό και τις ντομάτες. Πιπερώνουμε. Βράζουμε το μείγμα για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να είναι πολύ τρυφερές και πολτοποιημένες οι φακές.

3. Προσθέτουμε το λάιμ, το σπανάκι και το μισό κόλιαντρο. Συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 15 λεπτά. Σερβίρουμε, γαρνίροντας με τα αμύγδαλα και το υπόλοιπο φρέσκο κόλιαντρο.