Την προώθηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης αυστηρώς πολιτικού χαρακτήρα κατά την προσεχή επίσκεψη του Αμπντουλάχ Γκιουλ στην Αθήνα επεξεργάζεται το υπουργείο Εξωτερικών. Μονάχα που τα μέτρα αυτά δεν χαρακτηρίζονται από την παραμικρή πρωτοτυπία, για τον απλούστατο λόγο ότι κι αυτά που έχουν ήδη συμφωνηθεί κατά το μάλλον ή ήττον στην πράξη δεν εφαρμόζονται.
Στο γραφείο του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών έχουν προταθεί από το διπλωματικό γραφείο της Ντόρας Μπακογιάννη κάποιες ημερομηνίες τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο για την πολλαπλώς αναβληθείσα επίσκεψη, αλλά η τουρκική πλευρά δεν έχει απαντήσει. Όπως παραδέχονται

ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών θα ξανασυζητηθούν μέτρα που έχουν συμφωνηθεί, αλλά δεν έχουν εφαρμοστεί

στο υπουργείο Εξωτερικών, είναι σαφές πως η Άγκυρα νιώθει προσβεβλημένη με τον τρόπο της τελευταίας αναβολής, όταν λίγα 24ωρα πριν από την άφιξη του κ. Γκιουλ η κ. Μπακογιάννη επικαλέστηκε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας στη Νέα Υόρκη για το Μεσανατολικό. Ωστόσο όπως έλεγαν διπλωματικές πηγές αυτό δεν σημαίνει πως η επίσκεψη δεν θα γίνει.

Στα υπό επεξεργασία ΜΟΕ περιλαμβάνονται κυρίως προεκτάσεις του μνημονίου Παπούλια- Γιλμάζ που έχουν ξανασυζητηθεί με την Άγκυρα: η χρονική διάρκεια των στρατιωτικών ασκήσεων, ο χώρος που δεσμεύεται για τις ασκήσεις, το μορατόριουμ κ.ά. Όλα αυτά όμως είναι μέτρα που έχουν συμφωνηθεί από τις δύο πλευρές με τυμπανοκρουσίες, αλλά όταν έρχεται η ώρα της εφαρμογής ξεχνιούνται εν ριπή οφθαλμού. Άρα όπως έλεγαν διπλωμάτες στο υπουργείο Εξωτερικών αυτό που προέχει είναι η πιστή εφαρμογή και όχι η… δημιουργική φαντασία στην εξεύρεση νέων ΜΟΕ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει αμοιβαία αναζήτηση παραπέρα μέτρων. Και, φυσικά, κατά την επίσκεψη Γκιουλ θα ακουστούν άλλη μια φορά τα ωραία λόγια περί συνεργασίας των δύο πλευρών με απευθείας γραμμές επικοινωνίας, ανταλλαγές επισκέψεων, μονάδες για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

Την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών ωστόσο απασχολεί κι άλλο ένα ζήτημα που επιθυμεί να ξεκαθαριστεί με αφορμή την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών: ότι ο διάλογος με την Άγκυρα δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνεται απευθείας από τους στρατιωτικούς- εντύπωση που επιχείρησε να δώσει ο Τούρκος αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μπουγιούκανιτ κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα. Ανοίγοντας συζήτηση με τον Έλληνα αρχηγό ΓΕΕΘΑ ναύαρχο Χηνοφώτη για θέματα ουσίας των ελληνοτουρκικών σχέσεων- και διοχετεύοντας στον τουρκικό Τύπο το περιεχόμενό της- έδωσε την εντύπωση πως «οι στρατιωτικοί μπορούν να βρουν λύσεις μεταξύ τους», κάτι που σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας «αντιβαίνει στους κανόνες του δημοκρατικού πολιτεύματος».

Όπως σημειώνουν βέβαια οι διπλωμάτες του υπουργείου Εξωτερικών, αυτό δεν σημαίνει πως η στρατιωτική ηγεσία της χώρας δεν διαβουλεύεται με τις διπλωματικές υπηρεσίες ή δεν παρέχει τις γνώσεις της σε τεχνικά ζητήματα. Οι διεθνείς κι εξωτερικές σχέσεις ωστόσο είναι υπόθεση πολιτική και νομική, που δεν μπορεί να αφεθεί στο στράτευμα, προσέθεταν.