Μιλώντας για τη γεροντοκόρη παιδεία («μυαλό γίγαντα σε σώμα νάνου, λόγω υπερφαρμακίας δικής της ή ασιτίας των ιατρών καθηγητών») ο Αντώνης Σανουδάκης έγραφε, πριν από μια δεκαετία σε αυτές τις στήλες, ότι «εθεωρήθη ως απάρθενος, λόγω του ότι τα μελανά σημάδια στο κορμί της τα εξέλαβον ως προϊόν απ΄ τα φιλιά πέντε ερωτικών αλλαγών της τελευταίας της γεροντικής τριακονταετίας, κατά την οποίαν είχε πέντε δεσμούς, εννέα ερωτικούς συντρόφους, ενώ άγνωστος εισέτι παραμένει, για να μη χάσει την έξωθεν καλήν μαρτυρίαν, ο αριθμός των πραγματικών ή επίδοξων βιαστών, παρά την τόσην σωματικήν ασχημίαν της».

Η έξοχη επιφυλλίδα «Παιδ(είας) ερασταί» του Αντώνη Σανουδάκη- Σανούδου είναι μία μόνο από αυτές τις λοξές ματιές του πάνω σ΄ αυτό που λέμε επικαιρότητα. Ματιές που δεν χτυπούν ευθύβολα ένα γεγονός, κοιτούν αποστασιοποιημένα την πραγματικότητα, την πολιορκούν περίτεχνα με όπλα τη λεπτή ειρωνεία, την δουλεμένη γλώσσα (επιτηδευμένα καθαρευουσιάνικη), το ήθος αλλά και μια ισχυρή δόση ποίησης που ασφυκτιά στα πεζά κείμενά του.

Άλλωστε και ο ίδιος ο Αντώνης Σανουδάκης χαρακτηρίζει τις επιφυλλίδες του «καθαρά φιλολογικές». Έγραψε περί τις διακόσιες στα «ΝΕΑ», στη δεκαπενταετία 1991-2006. Δεκαοκτώ από αυτές

ΙΝFΟ

Αντώνης Σανουδάκης-Σανούδος, «Δραπέτης των ημερών», Εκδ.

Ταξιδευτής, σελ.

1 04, τιμή: 13 ευρώ.

επέλεξε και τις περιέλαβε στην έκδοση με τίτλο «Δραπέτης των ημερών» (Εκδόσεις Ταξιδευτής). Σ την έκδοση περιλαμβάνονται ακόμη δύο κείμενα δημοσιευμένα στην «Τόλμη» του Ηρακλείου καθώς και ορισμένα αδημοσίευτα. Ένα αδημοσίευτο κείμενο ξεκινά άλλωστε τη συλλογή και είναι αφιερωμένο στον επί δύο δεκαετίες διευθυντή των «ΝΕΩΝ» Λέοντα Καραπαναγιώτη στον «φωτεινό ίσκιο της ψυχής» του οποίου αφιερώνει, άλλωστε, το βιβλίο. Γέννημα θρέμμα του Ηρακλείου (γεννήθηκε στη Χερσόνησο) που ποτέ δεν εγκατέλειψε, ο φιλόλογος Αντώνης Σανουδάκης έλαβε μέρος στους αγώνες του 1-1-4 και στο αντιδικτατορικό κίνημα. Όταν κάποια από τα 30 βιβλία που έχει στο ενεργητικό του παρουσιάστηκαν στις σελίδες του Κώστα Σταματίου, και με την εισήγηση φίλου του Λέοντα Καραπαναγιώτη (από την «Τόλμη» του Ηρακλείου) ο «Σανούδος» ξεκίνησε την πολυετή του συνεργασία με «ΤΑ ΝΕΑ». «Ενέταξε τον γράφοντα εν έτει 1 991 , μηνί Μαρτίω, στην λίαν τιμητική χορεία των επιφυλλιδογράφων της υπ΄ αυτόν εφημερίδος, παρά τις επιφυλάξεις του σοφού professore Γ. Π. Σαββίδου, για το άνοιγμά της σε επαρχιώτες γραφιάδες», γράφει. Αργότερα «ο Λέων εκμυστηρεύθηκε στον scrivano εμένα ότι ο Γ. Π. Σαββίδης επιδαψίλευσε την ταπεινότητά μου με κολακευτικότατους επαίνους, που επανέλαβε ενώπιον της επιτροπής για την απονομή του λογοτεχνικού βραβείου “Ν. Καζαντζάκη”, από τον Δήμο του Χάνδακος».