Απόγευμα Τρίτης, Πλατεία Κλαυθμώνος: την ίδια στιγμή που δεκάδες πολίτες επιστρέφουν στα σπίτια τους έπειτα από τις δουλειές τους, ένας νεαρός άστεγος προσπαθεί να φτιάξει ένα πρόχειρο… κρεβάτι για να κοιμηθεί έξω, στον δρόμο, κάτω από τα δέντρα της πλατείας. Το τσιμεντένιο παγκάκι θα το χρησιμοποιήσει σαν στρώμα και μια κουβέρτα θα είναι το σκέπασμά του.
Δίπλα, ένας άστεγος έχει κουκουλωθεί μέσα σε έναν υπνόσακο και κάποιοι άλλοι, που επίσης έχουν φτιάξει πρόχειρα καταλύματα με χαρτόκουτες και νάιλον κοιτούν με απειλητικές διαθέσεις τη φωτογραφική μηχανή…

Είναι μόνο μερικοί από τους περίπου 16.000

αστέγους της Ελλάδας. Αριθμός που αν και δεν είναι ακριβής- επίσημα στοιχεία δεν υπάρχουν- αυξάνει καθημερινά, όπως αναφέρουν οι μη κυβερνητικές οργανώσεις. Ωστόσο, για την Πολιτεία οι άστεγοι της Αθήνας και των άλλων μεγαλουπόλεων εξακολουθούν

ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ

Εμπλέκονται πολλοί φορείς για τη σίτιση των αστέγων, αλλά ελάχιστα γίνονται για τη στέγασή τους και την επανένταξή τους στην κοινωνία

να παραμένουν «αόρατοι»: Καμιά έρευνα ποσοτική ή ποιοτική για τη συνολική καταγραφή τους στην Ελλάδα δεν έχει γίνει, ενώ ελάχιστοι είναι οι ξενώνες για τη στέγασή τους. Το αποτέλεσμα είναι σήμερα να εμπλέκονται πολλοί φορείς, κυρίως για τη σίτιση των αστέγων, αλλά ελάχιστα να γίνονται για τη στέγασή τους και την επανένταξή τους στην κοινωνία.

Καμία μέριμνα

«Το πρόβλημα οξύνεται καθημερινά. Από την προσέλευση αστέγων στο κέντρο ημέρας που διαθέτουμε, διαπιστώνουμε ότι ο αριθμός τους αυξάνεται. Επιτέλους πρέπει να υπάρξει ένας συντονισμός από την Πολιτεία για το πρόβλημα των αστέγων», λέει στα «ΝΕΑ» η κοινωνική ψυχολόγος κ. Διαμαντούλα Βλαντώνη από τη μη κυβερνητική οργάνωση Κλίμακα, που ασχολείται με τη στήριξη των αστέγων. Και συνεχίζει: «Δεν μπορεί να υπάρχουν 10-15 φορείς που προσφέρουν ταυτόχρονα φαγητό, την ίδια μέρα. Σίγουρα έτσι οι άστεγοι δεν θα πεινάσουν. Αλλά τι γίνεται με τα υπόλοιπα προβλήματά τους; Για παράδειγμα, 8 στους 10 αστέγους που είναι στον δρόμο είναι σχιζοφρενείς ή χρόνια ψυχωσικοί. Δεν υπάρχει καμία μέριμνα γι΄ αυτούς». Σε άλλες χώρες της Ευρώπης έχουν οργανωθεί εδώ και χρόνια ξενώνες για ολιγοήμερη ή και μακρά παραμονή των αστέγων. Στην Ελλάδα όμως η δημιουργία ξενώνων είναι ακόμη σε εμβρυακό στάδιο, ενώ οι ήδη υπάρχοντες λειτουργούν με προβλήματα. Για παράδειγμα, ο ξενώνας αστέγων του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας στον Καρέα φιλοξενεί μόλις 65 άτομα. Όπως τονίζει η πρόεδρος του ξενώνα κ. Ελένη Καζάκου θα μπορούσε να φιλοξενεί 105. «Όμως στον κάτω όροφο λειτουργεί εδώ και χρόνια το ΚΑΠΗ του Δήμου Βύρωνα…». Και συμπληρώνει ότι πρόβλημα υπάρχει και με τη χρηματοδότηση για τη σίτιση. «Δεν επαρκεί και έχουμε διαμαρτυρηθεί στο υπουργείο».

Ακόμα και ο Δήμος Αθηναίων που διαθέτει ένα από τα πιο οργανωμένα προγράμματα για τους αστέγους δεν έχει καταφέρει να αποκτήσει έναν οργανωμένο ξενώνα. Ο αντιδήμαρχος κ. Σκιαδάς ευελπιστεί, όπως λέει, ότι ο ξενώνας θα δημιουργηθεί εντός της χρονιάς. Σε μόνιμη βάση πάντως, ο δήμος φιλοξενεί περίπου 200 αστέγους σε δύο ξενοδοχεία που μισθώνει στο κέντρο της Αθήνας. Όσο για τη σίτισή τους, στο κέντρο σίτισης αστέγων του δήμου (Σοφοκλέους και Πειραιώς) γευματίζουν πρωί και απόγευμα περίπου 1.100 άνθρωποι.

Αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας


ΑΝΔΡΕΣ, ηλικίας περίπου 50 ετών και άνω, οι οποίοι βρέθηκαν στον δρόμο επειδή αντιμετώπιζαν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, είναι στην πλειονότητά τους οι άστεγοι. Αυτό δείχνουν δύο έρευνες της μη κυβερνητικής οργάνωσης Κλίμακα (σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα) και του Δήμου Αθηναίων για τους αστέγους. Όπως προκύπτει από την έρευνα της Κλίμακας, η συντριπτική πλειονότητα των αστέγων αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας: περίπου 6 στους 10 έχουν ψυχιατρικά προβλήματα και 7 στους 10 είναι εξαρτημένοι από ουσίες. Μάλιστα, η πλειονότητα, τόσο των εξαρτημένων όσο και αυτών που παρουσιάζουν ψυχικά προβλήματα, δεν έχουν νοσηλευτεί ή επισκεφτεί γιατρούς ή άλλους ειδικούς για να θεραπευτούν- βάσει των στοιχείων. Και οι δύο έρευνες πάντως δείχνουν ότι η πλειονότητα των αστέγων είναι στον δρόμο κυρίως λόγω οικονομικών προβλημάτων, ενώ άλλοι αναφέρουν και οικογενειακά προβλήματα.