ΦΟΡΜΟΥΛΑ για να αποσυρθεί η «φωτογραφική τροπολογία» που πριμοδοτεί- μέσω του αναπτυξιακού νόμου- την κατασκευή ξενοδοχείων πέντε αστέρων σε Αττική και Θεσσαλονίκη αναζητεί η κυβέρνηση. Μετά τις έντονες αντιδράσεις των ξενοδόχων για την επίμαχη τροπολογία, τα υπουργεία Οικονομίας και Τουριστικής Ανάπτυξης αναμένεται εντός της εβδομάδας να καταλήξουν σε ρύθμιση, μέσω της οποίας θα κλείσει το «παράθυρο» της επιδότησης με 15% της δημιουργίας ξενοδοχείων πολυτελείας σε Αττική-Θεσσαλονίκη. Πάντως, κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας επέμεναν χθες ότι δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο τροποποίησης του νέου αναπτυξιακού νόμου. Πρόσθεταν δε, πως «ο χάρτης περιφερειακών ενισχύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι δεδομένος και βάσει του χάρτη αυτού θα ισχύσουν οι διατάξεις του νέου επενδυτικού νόμου όπως τις ορίζει η Ε.Ε.».

Οι ίδιοι κύκλοι έριχναν μάλιστα το μπαλάκι εφαρμογής της συγκεκριμένης ρύθμισης που ψηφίστηκε πρόσφατα στο υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης και ειδικότερα στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ). Όπως υποστήριξαν, οι εντάξεις στον αναπτυξιακό νόμο που αφορούν επενδύσεις νέων ξενοδοχειακών μονάδων θα μπορούν να γίνονται μετά και την έγκριση του ΕΟΤ.

Ξεκάθαρες λύσεις

Ωστόσο, το σενάριο αυτό (σύμφωνα με το οποίο για να επιδοτηθούν από τον αναπτυξιακό νόμο νέα ξενοδοχεία 5 αστέρων σε Αττική και Θεσσαλονίκη θα πρέπει πρώτα να πάρουν έγκριση και από τον ΕΟΤ) δεν φαίνεται ότι μπορεί να «περπατήσει» νομικά, απαντούν κύκλοι του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης και επιμένουν ότι «θα πρέπει να δοθούν πιο ξεκάθαρες λύσεις».

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Φάνη Πάλλη-Πετραλιά είχε συναντήσεις με εκπροσώπους των φορέων του τουρισμού, προκειμένου να δοθεί λύση στο πρόβλημα που ανέκυψε από την επίμαχη τροποποίηση του νέου αναπτυξιακού νόμου, ερήμην της ηγεσίας του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης. Το θέμα προκάλεσε την έντονη αντίδραση και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία έκανε λόγο για «υπέρ ημετέρων τροπολογία».

Επίσης, από την πλευρά του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) τονίστηκε πως για την ανάπτυξη του τουρισμού και της επιχειρηματικότητας «χρειάζεται βιώσιμο σχέδιο, σαφής και κατανοητή από όλους στρατηγική τουριστικής ανάπτυξης, που θα αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της οικονομικής πολιτικής της χώρας μας».