Ζάχαρη, νερό, κανέλα ξύλο και... χιόνι από τον Ψηλορείτη, που δεν λειώνει
ούτε το καλοκαίρι. Με αυτά τα υλικά, εδώ και τριάντα χρόνια ο 65χρονος
Σωκράτης Αυγενάκης, από τις Καμάρες Ηρακλείου, φτιάχνει την κανελάδα,
παραδοσιακό αναψυκτικό της Κρήτης που κάποτε ήταν στις δόξες του.


ΗΡΑΚΛΕΙΟ





Ο 65χρονος Σωκράτης Αυγενάκης κάθε εβδομάδα ανεβαίνει στον Ψηλορείτη και
παίρνει χιόνι από τη χαράδρα Ντούσκα, απαραίτητο συστατικό για την κανελάδα


Ο κ. Αυγενάκης είναι από τους τελευταίους που εξακολουθούν να παράγουν και να
πωλούν κανελάδα στους δρόμους και τα παζάρια του Ηρακλείου. Το «ατού» του,
όπως λέει, είναι ότι εξακολουθεί να προσφέρει την κανελάδα του με χιόνι που
συγκεντρώνει από μια χαράδρα στον Ψηλορείτη. Όπως εξηγεί, το χιόνι έρχεται από
τον Ντούσκα, ένα «σπηλιάρι» στην πίσω μεριά του Ψηλορείτη, προς τα Ζωνιανά.
«Χιόνι στα υπαίθρια στρώματα δεν υπάρχει αυτή την εποχή», λέει. «Ο Ντούσκας
είναι μια χαράδρα 50 - 70 μέτρων με ποσότητες χιονιού, ακόμα και μέσα στην
καλοκαιριά». Μία φορά την εβδομάδα οι Αυγενάκηδες καταφέρνουν με δυσκολία να
φθάσουν στη χαράδρα: «Κάθε βδομάδα πάμε. Μέχρι τον μισό δρόμο πάει τ' αμάξι.
Από 'κεί και πάνω με τα πόδια. Έχει ζόρι... Φεύγουμε νύχτα και γυρίζουμε
πρωί», περιγράφει ο Σωκράτης Αυγενάκης και συνεχίζει αποκαλύπτοντας τη συνταγή
του ποτού που εμπορεύεται, η οποία δεν είναι μυστική όπως αυτή των διεθνών
αναψυκτικών.


H συνταγή


«Σε ένα καζάνι ρίχνουμε 25 κιλά ζάχαρη και 25 κιλά νερό. Βάζουμε και ξυλάκια
κανέλας τυλιγμένα σε πανί, για να μην πιάσουνε στο καζάνι. Το περιεχόμενο
βράζει, γίνεται σιρόπι. Κατόπιν, προτού το κατεβάσουμε από τη φωτιά, βάζουμε
το καραμελόχρωμα και βγάζουμε το πανί με την κανέλα. Αφού μπει το
καραμελόχρωμα, κατεβάζουμε από τη φωτιά το μείγμα και το αφήνουμε να κρυώσει.
Όταν κρυώσει, το σουρώνομε με τούλι ­ και μετά προσθέτουμε το κανελόλαδο. Αυτή
είναι η κανελάδα συμπυκνωμένη. Για να προσφερθεί ως αναψυκτικό, χρειάζονται
ένα μέρος σιρόπι και δύο μέρη νερό, χωρίς το χιόνι», λέει ο Σωκράτης
Αυγενάκης. Το δροσιστικό ρόφημα που προσφέρεται σε ποτηράκια μοιάζει τελικά με
γρανίτα.


«Ετούτεσες οι νέες φοβούνται μη παχύνουνε»



ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ χρόνια η κατανάλωση της κανελάδας έχει μειωθεί σημαντικά,
σύμφωνα με τον κ. Αυγενάκη. «Ο κόσμος και τα παιδιά πίνουν την κανελάδα, αλλά
εδά τελευταία ετούτεσες οι νέες φοβούνται μη παχύνουνε», λέει. Ο ίδιος πάντως
επιμένει. Στήνουν τον λιτό εξοπλισμό μαζί με «την κυρά του», την κ. Πελαγία:
τραπεζάκι, καρέκλα, κανελάδα, νερό, χιόνι. «Τριάντα χρόνια την κάνω αυτή τη
δουλειά. Ξεκίνησα με τον πατέρα μου. Συνεχίζω την παράδοσή του. Κανελάδα με
χιόνι», λέει περήφανος στα «NEA».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από