Αγροτικά προϊόντα με ταυτότητα και ονοματεπώνυμο παράγουν πλέον οι αγρότες

στις Αρχάνες Ηρακλείου. H τεχνολογία μπαίνει δυναμικά στην παραγωγική

διαδικασία προκειμένου οι αγρότες να παράγουν προϊόντα απαλλαγμένα από περιττά

φυτοφάρμακα και λιπάσματα, ενώ με τη δημιουργία δικτύου πελατών έχουν

εξασφαλισμένη, από την αρχή κιόλας της καλλιεργητικής χρονιάς, τη διάθεση των

σταφυλιών τους.

Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Παύλος Λυδάκης (αριστερά) επισημαίνει ότι «η

πιστοποίηση δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς θα πρέπει να πληροφορηθεί ο

παραγωγός τον λόγο για τον οποίο πρέπει να πιστοποιεί τα προϊόντα του», ενώ ο

κ. Νικ. Μαυρογιαννάκης (δεξιά) τονίζει: «Καλλιεργώ την περιουσία μου εδώ και

πολλά χρόνια. Ή θα την εκσυγχρονίσω ή θα την εγκαταλείψω»

Όλα αυτά γίνονται πραγματικότητα με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. H

ιδέα της δημιουργίας του ολοκληρωμένου δικτύου παραγωγής – πιστοποίησης –

διάθεσης των αγροτικών προϊόντων ανήκει στον Δήμο Αρχανών που εντάχθηκε σε

σχετικό πρόγραμμα της E.E.. Εδώ και χρόνια ο μικρός δήμος του Ηρακλείου έχει

αναδειχθεί σε «πρωταθλητή» των κοινοτικών επιδοτήσεων διαθέτοντας μάλιστα

ακόμη και γραφείο στις Βρυξέλλες. Έτσι, με τη βοήθεια του δήμου δημιουργήθηκε

αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία μέσω της οποίας οι αγρότες των Αρχανών που

εντάχθηκαν στο πρόγραμμα έχουν τη δυνατότητα απόκτησης της αναγκαίας

υλικοτεχνικής υποδομής και της πρόσληψης γεωπόνων, προκειμένου να ελέγχουν τις

καλλιέργειές τους και να έχουν ποιοτικά άριστα προϊόντα, ανταγωνιστικά στην

αγορά.

Ήδη, στην αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Αρχάνες – Ομάδα Ολοκληρωμένης

Διαχείρισης – Παραγωγής Αμπελοοινικών Προϊόντων, έχουν ήδη ενώσει τις δυνάμεις

τους 171 παραγωγοί επιτραπέζιων σταφυλιών με δύο χιλιάδες στρέμματα αμπελώνων.

Μονόδρομος. Για τους παραγωγούς ο εκσυγχρονισμός της παραγωγής είναι

μονόδρομος. «Καλλιεργώ την περιουσία μου εδώ και πολλά χρόνια. Στα 70 μου δεν

μπορώ να αλλάξω επάγγελμα. Ή θα την εκσυγχρονίσω ή θα την εγκαταλείψω. Όμως ο

εκσυγχρονισμός είναι θέμα κόστους και γι’ αυτό χρειαζόμαστε βοήθεια απ’ όπου

μπορεί να έρθει», λέει ο αγρότης από τις Αρχάνες Νικ. Μαυρογιαννάκης.

«Οι γεωπόνοι της ομάδας θα κατευθύνουν την παραγωγή ανάλογα με τα

μετεωρολογικά δεδομένα, τις πραγματικές ανάγκες των χωραφιών σε λίπανση», λέει

στα «NEA» ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Μιχάλης Δακανάλης και προσθέτει: «Στόχος

μας είναι να παράγουμε καλύτερα προϊόντα χωρίς να επιβαρύνουμε το περιβάλλον,

ακολουθώντας συγκεκριμένες καλλιεργητικές μεθόδους, ενώ παράλληλα ξεκινάμε

σεμινάρια καλλιεργητικής φροντίδας ώστε τα προϊόντα μας να αποκτήσουν

ταυτότητα».

«Κάθε παραγωγός επιδιώκει πλέον καλύτερη οργάνωση στη διαδικασία παραγωγής»

επισημαίνει ο κ. Γιώργος Γριβάκης, υποδιευθυντής του αγροτικού συνεταιρισμού

Χρηματοδότηση. Το πρόγραμμα των Αρχανών χρηματοδοτείται κατά 75% από τα

Ολοκληρωμένα Προγράμματα Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου και μεταξύ των 171

παραγωγών σημαντική είναι η παρουσία των γυναικών, σε ποσοστό 20%. H κ.

Άρτεμις Καλαθάκη είναι μία από αυτές και όπως λέει, «όλοι οι αγρότες πλέον θα

πρέπει να παράγουμε πιστοποιημένα προϊόντα, προστατεύοντας εμάς τους ίδιους,

την παραγωγή μας, το περιβάλλον, αλλά και τον καταναλωτή. Με καλύτερα προϊόντα

μπορούμε να επιτύχουμε και καλύτερες τιμές για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε

την προσπάθεια για ποιοτικότερα αγροτικά προϊόντα».

Οι παραγωγοί καταβάλλουν προσπάθεια ώστε σύντομα να πάρουν πιστοποίηση από τον

Εθνικό Φορέα Πιστοποίησης του υπουργείου Γεωργίας.

Ανταγωνισμός. «Στόχος μας είναι όλη η παραγωγή επιτραπέζιων σταφυλιών

και λαδιού των Αρχανών να εξάγεται πιστοποιημένα τα επόμενα δύο χρόνια»,

επισημαίνει ο δήμαρχος Σταύρος Αρναουτάκης. Όπως επισημαίνει, αυτός είναι ο

μόνος δρόμος για να γίνουν ανταγωνιστικά στη διεθνή αγορά τα ελληνικά

προϊόντα: «Με δεδομένες τις επιδοτήσεις, ο αγρότης δεν νοιαζόταν πώς θα φτάσει

το προϊόν του στην αγορά. Τώρα όμως, τα πράγματα αλλάζουν και δεν μπορούμε να

μένουμε πίσω», λέει ο κ. Αρναουτάκης.

Με όπλο την ποιότητα στη μάχη της επιβίωσης

Στην όλη προσπάθεια μετέχει και ο αγροτικός συνεταιρισμός των Αρχανών, που

έχει σημαντική υποδομή. Διαθέτει ελαιουργεία, συσκευαστήριο σταφυλιών,

οινοποιείο και εμφιαλωτήριο κρασιού και παράλληλα αναπτύσσει εμπορική

δραστηριότητα διαθέτοντας φυτοφάρμακα και καύσιμα στα μέλη του.

Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Παύλος Λυδάκης επισημαίνει ότι καθώς όλο και

περισσότερο το καταναλωτικό κοινό ενδιαφέρεται για την ποιότητα των προϊόντων,

η πιστοποίηση είναι απαραίτητη. «Ο συνεταιρισμός, αφού ασχολείται με εμπορία

σταφυλιών, λαδιού και κρασιού, έχει ενδιαφερθεί και για την πιστοποίηση που

δεν είναι όμως εύκολη, καθώς θα πρέπει να πληροφορηθεί ο παραγωγός τον λόγο

για τον οποίο πρέπει να πιστοποιεί τα προϊόντα του και εκεί υπάρχουν

δυσκολίες», τονίζει.

Παράδοση από τους μινωικούς χρόνους!

Παράδοση αιώνων αποτελεί στην περιοχή των Αρχανών η καλλιέργεια του αμπελιού.

Τα αρχαιολογικά ευρήματα έχουν οδηγήσει στο συμπέρασμα πως οι σημερινοί

αγρότες των Αρχανών ακολουθούν την παράδοση που ξεκίνησε με την

αμπελοκαλλιέργεια ήδη από τους μινωικούς χρόνους. Έχουν έρθει στο φως λίθινα

πατητήρια, πιθάρια αποθήκευσης και μεταφοράς του κρασιού.

H βασική ποικιλία επιτραπέζιου σταφυλιού των Αρχανών είναι το ραζακί, ενώ

κυρίαρχη ποικιλία κρασοστάφυλου στην περιοχή είναι η βηλάνα.