Έχουμε μάθει να προσεγγίζουμε τα μικρά και όχι τουριστικά ανεπτυγμένα νησάκια

του Αιγαίου φορώντας τα ρούχα του παραθεριστή. Τα θαυμάζουμε στις διακοπές μας

και τα ξεχνάμε μονομιάς τον χειμώνα. Και εκείνα, υπομονετικά, περιμένουν το

επόμενο καλοκαίρι για να ζωντανέψουν και πάλι, ενώ εμείς από τη μεριά μας

αναρωτιόμαστε πώς γίνεται και παραμένουν άνθρωποι εκεί. Καλό το πιο πάνω

«σενάριο», αλλά δεν ισχύει για το νησί των Λειψών, για το λιλιπούτειο αυτό

κομμάτι γης με έκταση μόλις 16 τετραγωνικά χιλιόμετρα, που βρίσκεται

ανάμεσα στην Πάτμο και τη Λέρο. Οι Λειψοί είναι ένα ζωντανό μέρος

χειμώνα-καλοκαίρι και οι 700 κάτοικοι του νησιού είναι δεμένοι με τον τόπο

τους και περήφανοι για την καταγωγή τους. Δέχονται καλόκαρδα και ζεστά τους

τουρίστες, αλλά δεν περιμένουν να ζήσουν μόνο από τη δίμηνη τουριστική

περίοδο. Έχουν πολύ περισσότερους και καλύτερους τρόπους να περνούν τη ζωή

τους!

Χαμηλοί λόφοι, δαντελωτές ακτές, μικρές εκτάσεις με ελιές και

αμπέλια, λίγα χωράφια με δημητριακά, μικροί μπαξέδες με

κηπευτικά, σε τοπίο που μοιάζει ξερό και άνυδρο, σχηματίζουν μιαν εικόνα

γνώριμη στα Δωδεκάνησα, αλλά αληθινή, αυθεντική και διόλου ωραιοποιημένη. Δεν

προσπαθούν να μοιάσουν σε κάτι οι Λειψοί, δεν έχουν διάθεση να εξελιχθούν σε

ειδυλλιακό θέρετρο, δεν ζηλεύουν τα άλλα νησιά, ούτε τις πρωτεύουσες του

κόσμου. Γνωρίζουν πως μπορεί να μην τα έχουν όλα, αλλά ζητούν αυτά που τους

χρειάζονται και εκτιμούν βαθιά αυτά που έχουν. Ετούτη η κουκίδα στο Ανατολικό

Αιγαίο μοιάζει απόλυτα συνειδητοποιημένη, ανάλαφρη και σοβαρή, ασκητική και

πρόσχαρη, μικρή, μα τόσο μεγάλη και σπουδαία για όσους την κατοικούν.

Οι Λειψιώτες είναι πολύ περήφανοι για το νησί, που υπεραγαπούν και δύσκολα

εγκαταλείπουν. Δεν αισθάνονται «φτωχοί συγγενείς» στο Αιγαίο ούτε γκρινιάζουν

για τα μικρά και μεγάλα προβλήματά τους. Ξέρουν να διεκδικούν και μέχρι

στιγμής τα καταφέρνουν μια χαρά. H μικρή τους κοινωνία έχει έναν εξαιρετικό

χορευτικό σύλλογο, έχει φιλαρμονική, έχει μεγάλη δημοτική βιβλιοθήκη και το

νησάκι τους περισσή ομορφιά.

Στους Λειψούς θα έρθουν όσοι ενδιαφέρονται να κάνουν ήσυχες διακοπές, να

μιλήσουν, να περπατήσουν, να χαλαρώσουν και να ευχαριστηθούν αυτή την

εσωτερική ηρεμία που προσφέρει απλόχερα ετούτος ο τόπος. Δεν νομίζετε πως όλα

αυτά αρκούν και περισσεύουν;

ΠΩΣ ΘΑ ΦΤΑΣΕΤΕ

Για να φτάσετε στους Λειψούς τώρα το καλοκαίρι είναι σχετικά εύκολο. Δύο πλοία

την εβδομάδα φτάνουν από τον Πειραιά (δρομολόγιο κάθε Τρίτη και Παρασκευή),

αλλά χρειάζονται περίπου 20 ώρες! Πολύ πιο εύκολο είναι να φτάσετε στη Λέρο με

αεροπλάνο ή πλοίο, στην Πάτμο με πλοίο και να πάρετε τα τοπικά καράβια, αλλά

και τα ταχύπλοα (περίπου 4-5 αφίξεις-αναχωρήσεις καθημερινά). Επίσης ημερήσιες

εκδρομές προς τους Λειψούς οργανώνονται καθημερινά, τόσο από τη Λέρο (που

είναι ομολογουμένως πιο κοντά, μόλις 15 λεπτά με ταχύπλοο από το Παρθένι), όσο

και από την Πάτμο. Για τις εσωτερικές μετακινήσεις στο νησί δεν χρειάζεται να

απασχοληθείτε ιδιαίτερα. Υπάρχουν 3 μικρά λεωφορεία του δήμου, 15 θέσεων, που

κάνουν τον γύρο στις παραλίες του νησιού, ενώ υπάρχουν και 2 ταξί. Οι

αποστάσεις είναι ελάχιστες, της τάξης των 2-5 χιλιομέτρων! Καλό θα είναι να

περπατήσετε επάνω στο νησί, γιατί θα σας αποκαλυφθούν οι αυθεντικές του

γωνιές. Δύο από τις πλέον όμορφες διαδρομές που προτείνονται είναι εκείνη από

την Κάτω Κοίμηση της Θεοτόκου στην Επάνω (πλακόστρωτο μονοπάτι 15-20 λεπτών)

και το μονοπάτι που οδηγεί στις «εξωτικές» παραλίες Τουρκόμνημα και

Μονοδέντρι.

ΔΙΑΜΟΝΗ

Στους Λειψούς οι διαθέσιμες κλίνες είναι λίγες και για τούτο χρειάζεται να

κλείσετε από νωρίς δωμάτιο για το καλοκαίρι. Τα παρακάτω αναφέρονται

ενδεικτικά:

Αφροδίτη 22470-41000

Καλυψώ 22470-41242

Μιχάλης studios 22470-41266

Γιάννης studios 22470-41395

Πανόραμα 22470-41360

ΦΑΓΗΤΟ

Οι Λειψοί είναι φημισμένοι για το κρασί τους. Παράγεται από Φωκιανό αμπέλι

(ποικιλία) και κάποτε η παραγωγή του έφτανε τους 300 τόνους. Επί ιταλικής

κατοχής το λειψιώτικο κρασί πήγαινε κατ’ ευθείαν στο Βατικανό για μετάληψη.

Είναι σκούρο κόκκινο, πολύ δυνατό (έως και 20 βαθμούς) και πριν να πατηθούν τα

σταφύλια λιάζονται για 1-2 ημέρες. Αληθινό φάρμακο! Εξαιρετικό, αλλά σπάνιο

είναι το λειψιώτικο ψωμί, που φτιάχνεται τελετουργικά από τις νοικοκυράδες σε

φούρνο με ξύλα και έχει μέσα γλυκάνισο. Αντίστοιχα φτιάχνονται και τα

παξιμάδια. Από τις τοπικές σπεσιαλιτέ ξεχωρίζει το μαύρο πιλάφι που φτιάχνεται

με μελάνι από φρέσκο καλαμάρι, καθώς και το γεμιστό καλαμάρι. Πολύ μικρές σε

μέγεθος, αλλά πεντανόστιμες (γιατί είναι ξερικές) είναι και οι ελιές των

Λειψών. H παραγωγή είναι μικρή, για τοπική χρήση, και πάνω στο νησί υπάρχει

ελαιοτριβείο. Αρκετά ζώα επίσης εκτρέφονται στους Λειψούς, για τούτο και τα

κτηνοτροφικά προϊόντα είναι εξαιρετικά (ιδίως τουλουμοτύρι και μυζήθρα).

Πολλές είναι οι ταβέρνες που θα συναντήσετε στον μικρό οικισμό του νησιού και

όλες τους είναι καλές, κατά γενική ομολογία.

info

Γραφείο Τουρισμού 22470-41185 * Αστυνομικός σταθμός 22470-41222 * Λιμενικός

σταθμός 22470-41133 * Αγροτικό Ιατρείο 22470-41204