Επίθεση από όλες τις πλευρές δέχονται τα υποκατάστατα του κρέατος, παρά το

γεγονός ότι δεν είναι όλα ύποπτα. Ειδικό επιστημονικό κέντρο στις Ηνωμένες

Πολιτείες, το Center for Science in the Public Interest (CSPI), καταβάλλει

συνεχείς προσπάθειες να εξαφανίσει από την αγορά ένα υποκατάστατο κρέατος, το

Quorn, το οποίο παράγεται από τη Marlow Foods στη Βρετανία, παρακλάδι της

φαρμακοβιομηχανίας AstraZeneca. Το Quorn έλαβε έγκριση από την αρμόδια

αμερικανική αρχή τροφίμων και φαρμάκων (FDA), έπειτα από διαδικασία πέντε

χρόνων. Όμως, σύμφωνα με το Center for Science in the Public Interest, η FDA

γνώριζε πως το προϊόν μπορεί να προκαλέσει αλλεργικά προβλήματα. Έτσι, ζήτησε

από τη FDA και από τις ευρωπαϊκές αρμόδιες αρχές να απορρίψουν όλα τα προϊόντα

Quorn. Η αρμόδια βρετανική αρχή τροφίμων και φαρμάκων απέρριψε το αίτημα του

Κέντρου, αναφέροντας ότι αλλεργικές αντιδράσεις παρατηρούνται σπανιότατα (μια

φορά σε 146.000 περιπτώσεις).

Σύμφωνα, όμως, με το Center for Science in the Public Interest, «η μοναδική

έρευνα για το Quorn που έγινε σε ανθρώπους, δείχνει ότι σχεδόν το 10% όσων

κατανάλωσαν το προϊόν ένιωσαν ναυτία». Παρ’ όλα αυτά, έχουν πραγματοποιηθεί

και άλλες έρευνες σχετικά με το προϊόν αυτό. Πάντως, το CSPI είναι, εδώ και

καιρό, υποστηρικτής της Gardenburger, εταιρείας που παράγει υποκατάστατα

κρέατος και η οποία τον τελευταίο καιρό δεν πάει καλά. Η μετοχή της έχασε 74%

από τον περασμένο Απρίλιο και, όπως είναι αναμενόμενο, η Gardenburger δίνει τη

μάχη της αγοράς με άλλες εταιρείες παραγωγής υποκαταστάτων κρέατος.

Επιμέλεια διεθνών οικονομικών θεμάτων: Γιώργος Κανελλόπουλος