Μια από τις πλέον δημοφιλείς μεθόδους αποκατάστασης των δρομέων μετά τις προπονήσεις τους είναι η επικάλυψη των αρθρώσεών τους με πάγο, αλλά και τα ντους στα πόδια με κρύο νερό που καταστέλλει το πρήξιμο και τις φλεγμονές. Παρ’ όλα αυτά, φαίνεται πως υπάρχει σοβαρός λόγος όσοι τρέχουν να αυξήσουν τη θερμοκρασία του νερού που ρίχνουν στο σώμα τους γιατί έτσι θα βελτιώσουν την απόδοσή τους στους δρόμους.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στη Σκανδιναβική Επιθεώρηση Ιατρικής και Επιστήμης στα Αθλήματα τα ζεστά μπάνια έπειτα από κάθε τρέξιμο λύνουν τα πόδια των αθλητών και τους δίνουν σημαντική ώθηση στις επόμενες κούρσες τους. Ο Μίκαελ Ζουράβλεβ και οι συνάδελφοί του από το Πανεπιστήμιο Μπάνγκορ στην Ουαλία εξέτασαν 17 εθελοντές που έτρεχαν για 40 λεπτά επί έξι συνεχόμενες ημέρες σε ήπιες θερμοκρασίες 18 βαθμών Κελσίου και ολοκλήρωναν την προπόνησή τους με ένα μπάνιο διάρκειας άλλων 40 λεπτών. Οι 10 από αυτούς βούλιαζαν ώς τον λαιμό σε νερό θερμοκρασίας 40 βαθμών Κελσίου, ενώ οι υπόλοιποι επτά έμπαιναν στη γεμάτη μπανιέρα σε θερμοκρασία 34 βαθμών. Μελετώντας τα δεδομένα της φυσιολογίας των εθελοντών, οι ειδικοί παρατήρησαν ότι όσοι ανήκαν στην ομάδα που έκανε πολύ ζεστό μπάνιο είχαν χαμηλότερη θερμοκρασία σώματος τόσο όταν έτρεχαν σε κρύο περιβάλλον όσο και σε πιο θερμό. Επίσης, σημειώθηκε κατά 3% περισσότερη παραγωγή πλάσματος στο αίμα έπειτα από λίγες ημέρες, αν και οι ερευνητές δεν χαρακτήρισαν αυτή τη μέτρηση εντελώς αξιόπιστη.

Στον αγωνιστικό τομέα, ωφελημένοι βγήκαν ξανά όσοι συμμετείχαν στην έρευνα μπαίνοντας στην μπανιέρα με το ζεστό νερό. Οταν έτρεξαν σε μια δοκιμαστική κούρσα 5.000 μ. σε θερμοκρασία 33 βαθμών βρέθηκαν να είναι κατά 4,9% πιο γρήγοροι. Ωστόσο δεν ήταν ιδιαίτερα γρηγορότεροι σε μια αντίστοιχη κούρσα 5.000 μ. στους 18 βαθμούς Κελσίου. Η παρατήρηση αυτή μπορεί να αποβεί σημαντική κυρίως κατά τη διάρκεια αγώνων ή τρεξίματος μεγαλύτερης διάρκειας, αφού όπως τονίζουν οι επικεφαλής της έρευνας σε αυτές τις περιπτώσεις η υπερθέρμανση του σώματος μεταβάλλει την επίδοση των δρομέων. Οπότε, αν κάποιος καταφέρει να έχει χαμηλότερη θερμοκρασία σώματος, αποκτά αυτομάτως σημαντικό πλεονέκτημα.

Μια έρευνα δεν φέρνει την άνοιξη στην προετοιμασία όσων θέλουν να κάνουν το κάτι παραπάνω την επόμενη φορά που θα σταθούν στη γραμμή της εκκίνησης, παρατηρεί ο ειδικός σε θέματα επιστήμης του αθλητισμού Αλεξ Χάτσινσον στο μπλογκ του στην ιστοσελίδα του περιοδικού Runner’s World.

Πόσω μάλλον όταν είναι εξαιρετικά δημοφιλής η ιδέα του πάγου και του κρύου νερού μετά την προπόνηση. Αποτυπώνει όμως μια τάση και αφήνει ανοιχτά αρκετά ενδεχόμενα για το μέλλον. Τα ζεστά μπάνια δικαιούνται να πάρουν μεγαλύτερο μερίδιο στη ρουτίνα των δρομέων, αφού όπως φαίνεται έχουν την ικανότητα να επηρεάζουν θετικά τον οργανισμό όσων βγαίνουν για «βόλτες» πολλών χιλιομέτρων.

Εκτονώνεται η πίεση, υποχωρούν φλεγμονές

Κάθε φορά που το ζεστό νερό πέφτει στο δέρμα του δρομέα αυξάνεται η θερμοκρασία του και οι μύες που βρίσκονται κάτω από την επιδερμίδα χαλαρώνουν. Μιας και το σώμα δεν μπορεί να ρίξει αυτόν τον τεχνητό πυρετό που προκαλείται από το μπάνιο, θερμαίνεται ολόκληρο, μπλοκάροντας τον σχηματισμό πρηξιμάτων. Ακόμα, στις αρθρώσεις όπου παρατηρούνται συνήθως τα περισσότερα προβλήματα στους αθλουμένους εκτονώνεται η πίεση και υποχωρούν φλεγμονές και ανακουφίζονται συσπάσεις ή τραβήγματα. Στα συν, αξίζει να σημειωθεί και το αίσθημα της χαλάρωσης που προκαλείται κάθε φορά που κλείνει η βρύση, μιας και τα νεύρα σταματούν να αντιδρούν άσχημα στις κινήσεις του σώματος και η επιδερμίδα μένει ενυδατωμένη και φρέσκια.

Tips για να απολαύσετε τα οφέλη ενός ζεστού μπάνιου

Μην το παρακάνετε με τη θερμοκρασία και καταλήξετε να βρέχεστε με καυτό νερό. Αν μπείτε σε μια μπανιέρα που βράζει, το σώμα σας στο τέλος θα παλεύει να συνέλθει από το σοκ των μεγάλων αποκλίσεων της θερμοκρασίας.

Φροντίστε να μην είστε «θερμοκέφαλοι». Κρατήστε το κεφάλι, τα χέρια ή τις πατούσες σας σχετικά κρύα, μιας και από αυτά μπορεί να διοχετευθεί στο περιβάλλον σας η υπερβολική θερμοκρασία που αποβάλλει ο οργανισμός σας. Καλή ιδέα είναι να έχετε συνεχώς στον σβέρκο σας ένα κρύο πανί, αποφεύγοντας την πρόκληση πονοκεφάλων.

Συνδυάστε το μπάνιο σας με μασάζ. Μπορείτε να πολλαπλασιάσετε τα οφέλη του ζεστού μπάνιου, ασκώντας ευεργετική πίεση κάτω από το νερό στους μυς και στα «κλειδωμένα» σημεία του σώματός σας. Μια καλή ιδέα είναι να χρησιμοποιήσετε ένα μπαλάκι του τένις ή ένα foam roller για μασάζ στις κατάλληλες περιοχές.

Μην ξεχνάτε να ενυδατώνεστε όση ώρα είστε μέσα στην μπανιέρα. Μπορεί να βρίσκεστε βυθισμένοι στο νερό αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ιδρώνετε, χάνοντας υγρά. Φροντίστε να έχετε πόσιμο νερό κοντά σας ώστε να παίρνετε ό,τι αποβάλλετε μέσω της επιδερμίδας σας.

Παίρνετε βαθιές ανάσες για να ενισχύετε τη χαλάρωση του σώματος. Εκτός από τη μεγαλύτερη απόλαυση του μπάνιου, με βαθιές, δυνατές ανάσες θα καταφέρετε να νιώσετε πιο άνετα στην μπανιέρα και να αποβάλλετε την περιττή ένταση.

Διαλέξτε τη σωστή μπανιέρα. Μιας και δεν χωράνε όλοι παντού, διαλέξτε μια μπανιέρα όπου χωράει ολόκληρο το σώμα σας χωρίς να ζορίζεται και αφήνει χώρο για την προσθήκη νερού και τη βύθισή σας.

Οσοι δυσκολεύονται στον ύπνο, να αποφεύγουν τα μπάνια αργά το βράδυ. Δεν μπορούν όλοι να πέσουν στο κρεβάτι τους χαλαροί, νιώθοντας το σώμα τους να «φλέγεται».