Εχει, δυστυχώς, πολλές φορές αποδείξει η σημερινή κυβέρνηση ότι το ηθικό πλεονέκτημα δεν ήταν παρά μια πομφόλυγα. Καθεμία από αυτές τις φορές μπήκε σε αυτό το πολυδιαφημισμένο ηθικό πλεονέκτημα και μια ταφόπλακα. Φαίνεται όμως ότι οι ταφόπλακες δεν έχουν τέλος, όπως μαρτυρά η φωτογραφική τροπολογία με την οποία, απ’ όλους τους συνταξιούχους που εργάζονται, απαλλάσσονται από τις περικοπές των συντάξεων μόνο οι συνταξιούχοι της Τραπέζης της Ελλάδος.

Ηδη η εξαίρεση αυτή προδίδει το αξιακό σύστημα της Αριστεράς –είναι μερικοί συνταξιούχοι πιο ίσοι από τους άλλους και μάλιστα πιο ίσοι από συνταξιούχους του ΙΚΑ και του ΤΕΒΕ; Το ακόμη χειρότερο είναι ότι από αυτή τη συγκεκριμένη ρύθμιση ωφελείται ένας συνταξιούχος της Κεντρικής Τράπεζας που είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Οποιαδήποτε εποχή, μια τέτοια ρύθμιση θα ήταν απαράδεκτη. Ειδικά αυτήν την περίοδο όμως είναι εξωφρενικά σκανδαλώδης: αυτός ο βουλευτής και οι συνάδελφοί του από την κυβερνητική πλειοψηφία έχουν μειώσει τις συντάξεις (των άλλων) και θα τις μειώσουν έτι περαιτέρω από το 2019.

Οταν ανέλαβε η σημερινή κυβέρνηση την εξουσία, πολλοί φαντάστηκαν –ή θέλησαν να πιστέψουν –ότι το ηθικό πλεονέκτημα θα ήταν το όχημα ενός άλλου ύφους και ήθους εξουσίας. Δεν ήταν, τελικά, παρά όχημα προσωπικού προσπορισμού. Ο βουλευτής που εξασφάλισε την ακεραιότητα της σύνταξής του είναι το τελευταίο παράδειγμα. Αλλά τίποτε δεν δείχνει ότι δεν θα ακολουθήσουν κι άλλα. Οτι δεν θα μπουν στο ηθικό πλεονέκτημα κι άλλες ταφόπλακες.