Ρόλο ρυθμιστή σε μελλοντικές κυβερνήσεις διεκδικεί ο τρίτος πόλος (ΔΗΜΑΡ – Προοδευτική Συνεργασία) που έκανε χθες την πρώτη του επίσημη εμφάνιση με τη δημοσιοποίηση διακήρυξης αρχών συνοδευόμενης από 101 υπογραφές.

Οπως ενδεικτικά αναφέρει στη διακήρυξή του επιδιώκει ισχυρή πολιτική εντολή για να διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο στη συγκρότηση κυβερνήσεων προγραμματικής συνεργασίας που θα αλλάξουν τις ασκούμενες πολιτικές προς όφελος της χώρας και της κοινωνίας. Παρ’ όλα αυτά, ο τρίτος πόλος ασκεί κριτική σε ΝΔ, ΠαΣοΚ και ΣΥΡΙΖΑ αφού διασαφηνίζει πως «είμαστε αντίθετοι με την κυβερνητική πολιτική που συνδυάζει την οικονομική αναποτελεσματικότητα με την κοινωνική αδικία» και συγχρόνως ότι «διαφωνούμε με την αντιπολιτευτική πολιτική που αρκείται σε εύκολους αφορισμούς».

Ο πόλος ΔΗΜΑΡ – Προοδευτική Συνεργασία θα πραγματοποιήσει την πρώτη του πολιτική εκδήλωση την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ στις 17 Μαρτίου θα γίνει και νέο πολιτικό event με τη συμμετοχή καλλιτεχνών και δημιουργών που υποστηρίζουν τον χώρο και τη δημοσιοποίηση και νέας διακήρυξης από ανθρώπους των τεχνών. Ο τρίτος πόλος όπως παρουσιάστηκε χθες δεν κρύβει μεγάλες εκπλήξεις και επιβεβαιώνει τις συμμαχίες που είχε προαναγγείλει η Αγίου Κωνσταντίνου «κομμάτων, κινήσεων, ομάδων και προσώπων που ανήκουν στον χώρο της δημοκρατικής και μεταρρυθμιστικής Αριστεράς, του δημοκρατικού Σοσιαλισμού, της πολιτικής οικολογίας και του προοδευτικού Κέντρου». Η διακήρυξη έχει και άρωμα (πρώην) ΠαΣοΚ αφού περιλαμβάνει τα ονόματα των Χάρη Καστανίδη (πρώην υπουργός Δικαιοσύνης), Μαριλένας Κοππά (ευρωβουλευτής), Αργύρη Λαφαζάνη (πρώην βουλευτής ΠαΣοΚ), Στέφανου Μανίκα (πρώην υπουργός), Πάνου Μπεγλίτη (πρώην υπουργός), Θανάση Οικονόμου (πρώην βουλευτής), Ηλία Θεοδωρίδη και Μηνά Σταυρακάκη.

Το «παρών» από την κοινωνία των πολιτών δίνουν οι Ριχάρδος Σωμερίτης (δημοσιογράφος), Γιώργος Σωτηρέλης (καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών), Γιάννης Τσαμουργκέλης (επίκουρος καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου), όπως και οι Γιώργος Αρμένης (ηθοποιός – σκηνοθέτης), Βασίλης Βασιλικός (συγγραφέας), Φίλιππος Γράψας (στιχουργός), Στέλιος Μάινας (ηθοποιός), Σταμάτης Μαλέλης (δημοσιογράφος)

και Διαγόρας Χρονόπουλος (σκηνοθέτης). Στις υπογραφές περιλαμβάνονται επίσης ονόματα στελεχών της ΔΗΜΑΡ που συμμετέχουν στη συντονιστική επιτροπή του τρίτου πόλου όπως οι Γιάννης Αμοιρίδης, Θόδωρος Μαργαρίτης, Σάκης Παπαθανασίου, Χρήστος Μαυροκεφαλίδης, Παναγιώτης Παναγιώτου.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ. Στη διακήρυξή της ΔΗΜΑΡ – Προοδευτικής Συνεργασίας προτείνεται μια εναλλακτική και υπεύθυνη στρατηγική με ένα εθνικό σχέδιο προοδευτικής ανασυγκρότησης της χώρας.

Ο τρίτος πόλος διεκδικεί μεταξύ των άλλων: ουσιαστική διαπραγμάτευση με τους δανειστές με στόχο μια συμφωνία που θα μειώσει το χρέος, σχέση ισοτιμίας με τους εταίρους, νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό πρότυπο, σύνδεση της δημοσιονομικής προσπάθειας με την ανάπτυξη και την απασχόληση, εναντίωση στην υποβάθμιση των δυνάμεων της εργασίας και στη συρρίκνωση της μεσαίας τάξης, ριζική αναδιοργάνωση του εκπαιδευτικού συστήματος, αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος με κατευθυντήριες αρχές την αυτονομία της πολιτικής έναντι των οικονομικών συμφερόντων και υποστήριξη της ριζικής αναδιάρθρωσης του διοικητικού συστήματος.

Ο τρίτος πόλος απευθύνει πρόσκληση σε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες να συμμετάσχουν και να στηρίξουν την προοδευτική συνεργασία για να δοθεί από κοινού μάχη για την Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη της ευημερίας.