Μπαμπινιώτης: «Οι νέοι θα πληρώσουν ακριβά τα greeklish»

Τον κίνδυνο της «αποξένωσης» από την εικόνα των ελληνικών λέξεων επισήμανε ο καθηγητής της Γλωσσολογίας

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/06/2011 12:36 | ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 12/06/2011 12:44 |
Ο καθηγητής της Γλωσσολογίας Γεώργιος Μπαμπινιώτης

Τον κίνδυνο της «αποξένωσης» των Ελλήνων από την εικόνα των ελληνικών λέξεων, λόγω της αυξανόμενης χρήσης των «greeklish», επισήμανε ο καθηγητής της Γλωσσολογίας Γεώργιος Μπαμπινιώτης, προειδοποιώντας ότι «οι νέοι άνθρωποι θα το πληρώσουν ακριβά».

Τον κίνδυνο της «αποξένωσης» από την εικόνα των ελληνικών λέξεων, λόγω της αυξανόμενης χρήσης των «greeklish», επισήμανε ο καθηγητής της Γλωσσολογίας Γεώργιος Μπαμπινιώτης.

Μιλώντας στα Χανιά, σε ημερίδα του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου για τη γλώσσα, ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών αναφέρθηκε στην ανάγκη στήριξης της ελληνικής γλώσσας σε ένα επίπεδο ποιότητας.

«Εγώ θα έλεγα στον κόσμο που μας ακούει: ‘’τη γλώσσα και τα μάτια σας’’. Θα έλεγα ότι σε ημέρες κρίσης θα πρέπει να σκύψουμε σε ό,τι καλύτερο διαθέτει αυτός ο τόπος, που είναι ο πολιτισμός μας, η παράδοση μας και με τον πιο εύγλωττο τρόπο η γλώσσα μας», ανέφερε ο κ. Μπαμπινιώτης και πρόσθεσε:

«Δεν είναι απλό εργαλείο η γλώσσα. Είναι ο πολιτισμός μας, είναι η ιστορία μας, είναι η σκέψη μας, είναι η νοοτροπία μας, είναι η ταυτότητά μας. Πάνω από όλα η γλώσσα είναι αξία».

Αναφερόμενος στην ευρέως διαδεδομένη χρήση των «greeklish» (Ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες) μεταξύ των νέων που στέλνουν γραπτά μηνύματα από τα κινητά τηλέφωνα ή συνομιλούν μέσω του Διαδικτύου, ο Ομότιμος και Επίτιμος Καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής, και πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, τόνισε:

«Τα greeklish είναι ο καλύτερος δρόμος αποξένωσης από την εικόνα της λέξης. Αυτό μπορεί οι νέοι άνθρωποι να το πληρώσουν ακριβά. Έχουμε ελληνικές γραμματοσειρές και μπορούμε, αξιοποιώντας το Διαδίκτυο και τα ηλεκτρονικά μέσα, να χρησιμοποιούμε τις ελληνικές γραμματοσειρές που έχουν το προτέρημα να δίνουν την εικόνα της λέξης, το οπτικό ίνδαλμα, και να μας συμφιλιώνουν με την ορθογραφία της λέξης και με τη σημασία της».

92
ροδανθος
18/06/2011 20:33
ΑΠ, με ικανοποιεί ότι δεν έχεις κανένα επιχείρημα σχετικά με αυτά που γράφω αλλά μόνο για το πως γράφω. Με τόνους αυτήν την φορά μιας και είναι Σαββατοκύριακο και έχουμε πιο πολύ χρόνο.
takis
18/06/2011 15:47
Η ορθογραφία μας έχει αμερικανιστεί τελείως. Τα παιδιά στο δημοτικό δεν μαθαίνουν πλέον κανόνες ορθογραφίας. Δεν μαθαίνουν γενικά κανόνες. Τις λέξεις τις μαθαίνουν να τις γράφουν απο μνήμης όμως ακριβώς τα αγγλικά που δεν έχουν κανόνες αλλα γράφονται με συγκεκριμένο τρόπο. Πως θα σεβαστούν τα παιδιά μετά τους κανόνες , ευγένειας, οδήγησης , τους νόμους γενικά όταν δεν υπάρχουν κανόνες αλλά μόνο δικαιώματα;
ΔΗΜΗΤΡΗΣ
15/06/2011 09:48
Γιάννης 14/6/2011 09:26 Αφού σημασία στην ζωή έχει μόνο το στομάχι σου όπως πολύ απλοϊκά μας λες, να κάνω έναν κόπο να σου θυμήσω τι είχε πει ένας άνθρωπος που έδωσε τον εαυτό του για να είσαι σήμερα ελεύθερος και να λες ότι λές, ο στρατηγός Μακρυγιάννης που αν και αγράμματος είχε πει πως: "Γι'' αυτά τα μάρμαρα επολεμήσαμε", για αυτή την ιστορία, για αυτή την γλώσσα δηλαδή. Δεν είπε: "τι να κάνουμε τώρα, το τουφέκι θα κοιτάμε; έχουμε και ένα στομάχι να γεμίσουμε" Και τέλος πάντων ποιος σου είπε πως η προσπάθεια που καταβάλεις για να γεμίσεις στομάχι αναιρεί ή εμποδίζει τον αγώνα που οφείλεις να κάνεις για να μην ξεχνάς την ιστορία σου. Οταν ασχολείσαι με τα "α", τα "ε" και τα "η" όπως ειρωνικά αναφέρεις, γνωρίζεις ποιός είσαι και η γνώση της ιστορίας σου, σου θέτει και τις προοπτικές για το μέλλον. Αν το 21 κάποιοι κοίταγαν το στομάχι τους και όχι τον αγώνα εσύ και εγώ σήμερα θα είμασταν ακόμη γκιαούρηδες.
Ερμής Κανακάκης
14/06/2011 12:06
Συγγνώμη κιόλας ρε παιδιά αλλά την ορθογραφία υποτίθεται ότι τη μαθαίνουμε στο δημοτικό. Αρα, μάλλον δεν είναι και κάτι τόσο δύσκολο... Τουλάχιστον δε θυμάμαι τον εαυτό μου να δυσκολεύτηκε. Κρατήστε ζωντανή τη γλώσσα μας!!!
Γεωργιος Κ
14/06/2011 12:06
Αγαπιτοι μου αναγνωσται εγω συμφονω με τον καθηγητι στα ματισαν το πολιτονικο και εφεραν την δημοτικη γλωσσα . μερικοι λεγομενοι σοσιαλιστες οτι καλο υπηρχε το καταστρεψαν . Τετοια ωραια γλωσσα .Πχ η Ελλας της Ελλαδος της Ελλαδας το Δημαρχειον κοψανε το γραμμα Ν δεν ξερω για ποιον λογο μπορει καποιος να με διαφοτιση; Να και το Ελληνικο εροτιματικο;; Τα σεβοι μου
Ι. Μποφιλ
14/06/2011 11:28
Θα ήθελα να παρατηρήσω, όσο και αν σέβομαι γενικά τις απόψεις του κ. Μπαμπινιώτη, θα πρέπει να επιτρέψει εξαιρέσεις, να μη υπερβάλει με απαίτηση την αποκλειστικάτητα της γλωάσσας. Πολλές φορές η αποκλειστικότητα της γλώσσας μπορεί να αποβεί σοβαρά επικίνδυνη εμπόδιο αποκατάστασης της ορθής έννοιας. Ιδού ένα παράδειγμα. Η κρατικές υπηρεσίες ζητούσαν πληροφορίες για κάποιον αλλοδαπό με όνομα Edenhofer (σημαίνει αυλικός στον Παράδεισο). Στα εληνικά είχε κρατηθεί το όνομά του ως Εντενχόφερ. Δυστυχώς το άτομο αυτό δεν βρέθηκε. Ζητήθηκε βοήθεια διεθνώς μέσω Ιντερπολ με το όνομα μεταδιδόμενο από τα ελληνικά στα ξένα ως Entenhofer (σημαίνει: αυλικός της πάπιας). Δηλαδή, με την ελληνικοποίηση του ονόματος και επαναμετάδοσή του στην ξένη γλώσσα, όχι μόνο αλλάζει το νόημα της λέξης, αλλά και το πατρικό όνομα του καθ΄ εαυτού καταζητούμενου. Ο άνθρωπος αυτός μέχρι στιγμής δεν ευρέθει, ανεξάρτητα των πράξεών του. Νομίζω, μια αδικαιολόγητη αυστηρότητα στην απόλυτή προσαρμογή σε μία και μόνο γλώσσα, δεν συμβάλει στην άμεση κατανόηση των εννοιών. Μπορεί μάλιστα να καταστεί και επικίνδυνη. Παράλληλα παραδείγματα είναι άφθονα.
ΙΚΒ
14/06/2011 10:41
Πολύς χαμός για απλές έννοιες. Η προσπάθεια είναι να μη γράφουμε Ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες και να μη χρησιμοποιούμε αγγλικές (κυρίως) λέξεις όταν υπάρχουν εύκολες Ελληνικές
xenia mastoraki
14/06/2011 10:36
Πολλοί σύγχρονοι Έλληνες έχουν μάλλον κόμπλεξ κατωτερότητας, γιατί δεν είναι άξιοι και ικανοί να αναγνωρίσουν το πόσο μπροστά ήταν, έιναι και θα είναι η ελληνική γλώσσα και ό,τι αυτή εσωκλείει. Ίσως αν κάποιος Άγγλος ή οποιοσδήποτε άλλος αγγλοσάξωνας παραδεχόταν ότι η γλώσσα του είναι απότέλεσμα δανεισμού ελληνικών λέξεων, ήχων και νοημάτων να έκανε τον κόπο να ψάξει καλύτερα τις ρίζες του.
theodoros
14/06/2011 09:31
Ο κ. Μπαμπινιώτης έβαλε στο λεξικό του ορολογίες της καθομιλουμένης, όπως το ''''Βούλγαροι οι οπαδοί του ΠΑΟΚ'''', οπότε να μην του φαίνεται παράξενο για τα γρικλισ που χρησιμοποιούνται αφού αυτά μιλάνε πλέον στο δρόμο....
Γιάννης
14/06/2011 09:26
Διαφωνώ με τον Μπαμπινιώτη.
Τι θα πάθουμε κ. Μπαμπινιώτη. Δε θα μπορούμε να πάμε δουλέψουμε στα χωράφια αν χρησιμοποιούμε greeklish;
Γιατί σκληρή δουλειά θέλει τώρα η Ελλάδα για να σωθεί..ας είναι και με κινέζικα.
Τα παιδιά μας να έχουν να φάνε...και ας μιλάνε και κινέζικα.
Πρώτα είμαι άνθρωπος και πρέπει να ζήσω, τα άλλα είναι αλλα λόγια να αγαπάμε.
Συμφωνώ μερικώς με κάποιον πιο κάτω που είπε εν ολίγης οτι οι Έλληνες δημιούργησαν αυτή τη γλώσσα διότι είχαν δούλους που εργάζονταν για αυτούς και είχαν χρόνο να <<παίζουν>> με τις λέξεις...
Στη σημερινή εποχή αν αρχίζουμε να παίζουμε με τα α,ε η, κ.τ.λ θα πεθάνουμε της πείνας.
ΑΠ
14/06/2011 08:58
Μπράβο που βρήκες το ερωτηματικό Ροδανθέ. Βρες και τους τόνους τώρα, γιατί δεν υπάρχουν μόνο στη λογοτεχνία, αλλά και στους λογαριασμούς, τις εφημερίδες, το διαδίκτυο, και τους υπόλοιπους εδώ που γράφουμε για την ελληνική γλώσσα και γραφή.
γιωργος
14/06/2011 04:09
Δεν θα ηταν και ασχημη ιδεα η υιοθετηση(επιτελους) του λατινικου αλφαβητου για να γραφουμε επισημα την ελληνικη γλωσσα.τα πλεονεκτηματα πολλα και κυριως η ελλαδα θα γινει πολυ πιο ανταγωνιστικη,με τους ξενους να μαθαινουν ελληνικα ευκολα και τη χωρα μας να παυει να θεωρειται κατι εξωτικο λες και ειναι καμια αραβικη υποβαθμισμενη χωρα.δηλαδη οι αλβανοι,οι τουρκοι,οι βιετναμεζοι,οι κροατες οι ινδονησιοι οι φιλιππινεζοι και τοσοι αλλοι λαοι ειναι μ....ς που αλλαξαν το αλφαβητο τους σε λατινικο και μονο εμεις οι εξυπνοι?δεν νομιζω.......
ΑΑΑ
14/06/2011 03:23
Μερικοί βλάκες εδώ μέσα δεν καταλαβαίνουνε ότι το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο από το να γράφουμε τα Ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες. Έχουμε αρχίσει να μιλάμε σπασμένα Ελληνικά, διότι σε κάθε πρόταση, εάν δεν ρίξουμε και καμμιά αγγλική λέξη, δεν είμαστε ροκαδες και προοδευτικοί....Τυριά, θέλετε εσείς ένα κλωτσο, από το σπίτι σας μέχρι την καφετέρια και την πασαρέλα.
Ιάκωβος Γ.
14/06/2011 02:58
Οι νέοι ήδη έχουν οικειοποιηθεί την ξένη ως τη μοντέρνα γλώσσα επικοινωνίας. Εκεί εστιάζεται το πρόβλημα. Τα υπόλοιπα είναι μεν σοβαρά αλλά απλά συμπτώματα. Και οι νέοι το κάνουν αυτό διότι υπάρχει έλλειψη οράματος για το μέλλον της πατρίδας που έφτιαξαν οι διεφθαρμένοι πολιτικοί, οι πολιτικάντηδες και οι εκπαιδευτικοί που φορούν παρωπίδες. Από Αυστραλία με αγάπη
Δημήτρης
14/06/2011 02:21
@ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ 13/6/2011 13:03 Ενα και μονο σχόλιο: Κείμενο -μνημείο- ασύλληπτης ανοησίας και παντελούς έλλειψης γνώσης για το τι κουβαλάει μέσα στην ορθογραφία της και το συντακτικό της η Ελληνική Γλώσσα. Ιστορία, φιλοσοφία και γνώσεις αιώνων. Και αυτά θές να τα διαγραψουμε με την χρήση των ελεεινών greeklish (που για τεχνική ανάγκη χρησιμοποιήσαμε στο ιντερνετ σε περασμένες δεκαετίες). Να ξεχάσουμε ή/και να μην μάθουμε ποτέ πως οι αρχαίοι πρόγονοι μας, πέρασαν την αντίληψη που είχαν για την φύση, την επιστήμη και την φιλοσοφία μέσα στον λόγο τους. Καμία σχέση με τις σαχλαμάρες που γράφεις περί "ξένης θεσμικής γλώσσας του παρακμιακού βυζαντινού πολυγλωσσικού οικοδομήματος", δείχνεις/προδίδεις δύο πράγματα: την απόλυτη αγνοια και μίσος σου για την ιστορία αυτού του τόπου. Ευτυχώς όμως υπάρχουν και οι ξένοι να μας θυμίζουν την δασεία στο Ελλάς (που εμεις ανόητα διαγράψαμε μαζί με το πολυτονικό σύστημα), όταν εννίοτε γράφουν (όπως έγραφαν και οι αρχαίοι Ελληνες) την Ελλάδα, Hellas, από την ρίζα Hel: ήλιος και las: από την ρίζα -λαδ που σημαίνει χώρα, τόπος. Ελλάδα = χώρα του ήλιου. Και εσύ επιμένεις πως με 1500-2000 λέξεις είναι αρκετές για να συννοούμαστε. Η γλώσσα είναι ένδειξη πολιτισμού, γνώσης και παιδείας. Ετσι λοιπόν, να πάψουμε και να σκεφτόμαστε και να δημιουργούμε, και να σου πω και κάτι πιο προχωρημένο από αυτά που μας λες: και τα μουγκρητά επαρκής τρόπος επικοινωνίας είναι. Η γλώσσα δεν είναι εργαλείο "ελεύθερης επικοινωνίας", αλλά εργαλείο ανάπτυξης πολιτισμού. Τα μαρξιστικά σου βιβλιαράκια (που μας αναπαράγεις το περιεχόμενο τους εδώ), έχουν το ίδιο επίπεδο με τον μίκυ μάους και τον τιραμόλα. Σκέψου μόνο πως οι παπαγάλοι έχουν την δυνατότητα για πλουσιότερο λεξιλόγιο απο τις 1500 λέξεις σου...
Φαγάνας
14/06/2011 02:00
ρε παιδιά, μήπως ο κυρ-Μπαμπινιώτης δεν ξέρει τί του γίνεται και φέρνει την καταστροφή; πού την είδε την αύξηση της χρήσης των greeklish; χρησιμοποιώ το ίντερνετ περίπου καθημερινά από το ''98, και η εντύπωσή μου είναι ότι σαφώς τα greeklish, κάποτε κοινότατα, ολοένα και σπανίζουν... εξάλλου συχνά-πυκνά δεν ήταν άποψη, αλλά τεχνική δυσκολία, που τώρα πλέον, όπου μπορεί κανείς να κινηθεί παντού με το ιωνικό αλφάβητο που κυριαρχεί στα ελληνικά από το τετρακόσια-λίγο π.Χ., έχει ξεπεραστεί.. τα μόνα sms που έχω λάβει ποτέ σε greeklish είναι από μια θεία μου ελληνοαμερικάνα, που δεν ξέρει όντως να γράψει ελληνικά.. θα συμφωνήσω πως όταν κάποιος είναι παντελώς ανορθόγραφος, τα greeklish πραγματικά είναι το λιγότερο..
Πληροφορικός Εκπαιδευτικός
14/06/2011 01:36
Τα greeklish - ή μήπως γκρικλισς;- προέκυψαν από μία ανάγκη παλιότερα λόγω έλλειψης ελληνικών γραμματοσειρών σε υπολογιστές. Χρησιμοποίηθηκαν και αργότερα όμως στα κινητά και όχι μόνο. Κατά τη γνώμη μου παρά τις υπερβολές και μόδες, σε ορισμένες περιπτώσεις καλύπτουν μια ανάγκη για έκφραση πιο συνοπτική, πιο φρέσκια, λιγότερο "ελληνική", πιο φευγάτη. Αυτό για σύντομα μηνύματα στα κινητά -όπου επιτρέπονται και άλλες κωδικοποιήσεις λόγω χάρη emoticons- για μένα είναι ΟΚ! (εντάξει, πλάκα κάνω). Από την άλλη δεν θα κάτσω να διαβάσω μηνύματα σε greeklish σε φόρουμ (ή μήπως ηλεκτρονικούς πίνακες ανακοινώσεων ή forum) τα βρίσκω κουραστικά. Συμφωνώ με τους συνομιλητές (συγγράφοντες) που μιλούν για πολύ φασαρία όχι ακριβώς για το τίποτε, αλλά και για κάτι μη τραγικό. Θα το αιτιολογήσω ως εξής: Καταρχάς το μέσο το ηλεκτρονικό είναι διαφορετικό από το γραπτό, αν μεταφέρουμε κακές συνήθειες από το ηλεκτρονικό στο γραπτό είναι αναπόφευκτο, εφόσον μεταφέρουμε και καλές συνήθειες, όπως συντομία έκφρασης. Αυτό δεν σημαίνει ότι προτείνω greeklish για συντομία έκφρασης, ΟΚ; (ή μήπως ?) . Επίσης ποτέ δεν άκουσα ότι μια αργκό καταστρέφει μια γλώσσα, μπορούμε να δούμε τα greeklish σαν ηλεκτρονική αργό. Τέλος σκεφτείτε τις επισυνάψεις εικόνων, emoticons, τις συντομογραφίες (βλ. κ.α.) κατέστρεψαν μωρέ Μανωλιό ποτέ αυτά τη γλώσσα; Ειναι απλώς διαφορετικές κωδικοποιήσεις πληροφορίας, στην γλώσσα της πληροφορικής λέγεται πολυμεσικός πλεονασμός και είναι δείγμα ευελιξίας και ασφάλειας στη διατήρηση του νοήματος. Παλιότερα μας έλεγαν ότι η εικόνα θα καταστρέψει την νέα γενιά, ξεχνούσαν όμως ότι η παλιότερη τη δημιούργησε και την πέρασε στην πιάτσα (ή μήπως πλατεία;), εμείς τι θέλουμε οι νέοι να μην δημιουργήσουν τη δικιά τους υποκουλτούρα σαν αντίδραση στο γεγονός ότι στην ουσία τους αναγκάζουμε - αλλιώς είναι out (εκτός ντε)- να χειριστούν τεχνολογία που ούτε στα όνειρά μας δεν είχαμε φανταστεί στην ηλικίας τους;. Οι δάσκαλοι -όχι οι "δάσκαλοι"- όμως κύριε Μπαμπινιώτη ξέρουν ότι ο μαθητής μαθαίνει όταν αντιδρά και όχι όταν σιωπά από την θαμπωμένος από την αυθεντία του ομιλούντος. Από την άποψη αυτή θα λέγαμε ότι οι νέοι περνούν την ιλαρά ή την ευλογιά ή την νεανική ακμή. Τα σπυριά δάσκαλε φεύγουν με την πάροδο του χρόνου, τα τραύματα όχι, όταν τα στιγματίζεις σαν σημάδια ανεπίτρεπτα για την ηλικίας τους προερχόμενα από καταχρήσεις. Νομίζω ότι πρέπει να δούμε τις πραγματικές αρρώστειες που μεταφέρουμε στους νέους όπως την αλλαζονεία και την σήψη, την υποκρισία και τον αριβισμό, την έλλειψη φιλοσοφίας και συνέχειας και συνέπειας, λίγη ταπείνωση δε βλάπτει. Συγχωρέστε μου και τα όποια λάθη δεν έχω το word για spelling (ή μήπως ορθογραφικό έλεγχο και προτάσεις για διόρθωση και διόρθωση;).
Ελένη Κ.
14/06/2011 01:32
Όργουελ: 1984 ''Ολα τα άλλα σχόλια είναι περιττά. Η γλώσσα μας είναι ΠΡΩΤΑ ο πολιτισμός μας, το παρελθόν μας η σκέψη μας και μετά ό,τι άλλο θέλετε.
Μια άλλη άποψη
14/06/2011 01:06
Για να σταματήσουν τα greeklish να καταργηθούν τα ι,η,υ,οι,ει και να γίνουν ι, τα αι, ε και να γίνουν ε, τα ο και ω και να γίνουν ο και διάφορα άλλα τερτήπια της γλώσσας...

Για την αρχαιότητα που είχαμε ξένους δούλους που δούλευαν για μας και εμείς μόνο φιλοσοφούσαμε καλά ήταν τα παιχνίδια με τη γλώσσα, τη σημερινή εποχή της ταχύτητας και της τεχνολογίας (και χωρίς τους δούλους) είναι άχρηστα...

Είναι άχρηστα και μπερδεύουν τους μαθητές.
Εμπόδιο στη δημιουργία προγραμμάτων στον υπολογιστή.
Πεινάμε και δεν υπάρχει χρόνος για σπουδές γλώσσας και παίγνια με αυτή.

Κάποιος βουλευτής στην Κύπρο ζήτησε να καταργηθούν και πέσανε να τον φάνε.

Τα αγγλικά φαίνονται πιο έξυπνα γιατί βάζεις στο γραπτό λόγο το μυαλό σου να καταλάβει πληθυντικό και νόημα της φράσης από την πρόταση ενώ με τα ελληνικά έχεις τη βοήθεια από την ορθογραφία των λέξεων. Λες και τα Ελληνικά απευθύνονται σε άτομα με περιορισμένη αντίληψη που θέλουν συνεχώς διευκρινήσεις..
Babis
14/06/2011 00:27
Γιώργο Στ., δεν κολλήσαμε εμείς τον -ισμό στο τέλος των λέξεων αυτών! Οι λέξεις αυτές είναι αντιδάνεια και το -ism δεν το κολλήσαμε εμείς αλλά οι αγγλογαλλοιταλογερμανοί. Εκτός θέματος!!!
ροδανθος
13/06/2011 22:51
Συγγνωμη για το αγγλικο ερωτηματικο και την ελλειψη τονων. Απλα γραφουμε στα γρηγορα εδω για να επικοινωνουμε και ανταλλασσουμε καποιες ιδεες. Δεν γραφουμε λογοτεχνικα κειμενα, πιστευω να το καταλαβαινουν ολοι αυτο. Οριστε και το Ελληνικο ερωτηματικο;;;;;;;;;;;;;;;. Ειπαμε καθαρα, συμφωνω απολυτα με τον Μπαμπινιωτη για τα Greenglish. Διαφωνω ομως με αλλα πραγματα που υποστιριζει. Και δεν ειμαι εγω ο ταπεινος Βιολογος που τα ανακαλυψα αυτα αλλα καποιοι αλλοι επιστημονες αναλογοι του Μπαμπινιωτη. Δεν υπαρχει θελω να πω μονο η αποψη του Μπαμπινιωτη σε ολο τον κοσμο και δεν ειναι και απαραιτητα σωστη καθε φορα για καθε θεμα. Οπως ολοι οι ανθρωποι καπου κανει λαθος και καπου ειναι σωστος. Και εγω αλλωστε μπορει να ειμαι λαθος. Ομως καλο ειναι να κουγονται και οι αλλες αποψεις. Εγω το βλεπω απο μια πολυ πιο λογικη βιολογικη επιστημονικη αποψη, αυτος το βλεπει απο μια ρομαντικη αποψη. Ανθρωποι ειμαστε κανενα προβλημα. Ομως στην επιστημη εχω μαθει οτι δεν χωρα ρομαντισμος. Καλο θα ηταν βεβαια να γνωριζουμε οτι το Λατινικο αλφαβητο ειναι το αλφαβητο που χρησιμοποιουνταν στην Ευβοια απο τους Ελληνες. Δηλαδη ειναι ενα Ελληνικο αλφαβητο που απλα χρησιμοποιουνταν και στις αποικιες των Ελληνων στην Νοτια Ιταλια και ετσι το πηραν οι Ρωμαιοι. Μην τα ξεχναμε αυτα.
FEKSE MOY KAI GLYSTRHSA
13/06/2011 22:48
Ο κύριος μπαμπινιώτης καλα θα κάνει να θυμηθεί αυτά που διδάσκει: Η γλώσσα είναι ζωντανός οργανισμός και ως τέτοιος εξελίσσεται, μεταβάλλεται, και ενίοτε ΧΑΝΕΤΑΙ. Αν ένας ζωντανός οργανισμός δεν μπορεί να ζήσει στις νέες συνθήκες λοιπόν, απλά ΘΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΕΙ. Και οι νέες συνθήκες είναι αυτές της παγκοσμιοποιημένης σκέψης, είτε μας αρέσει είτε όχι. Αλλιώς ας στραφούμε σε μικρές αυτόνομες και ανεξάρτητες κοινότητες αποκομμένες από τον υπόλοιπο κόσμο. Αλλα κάτι τέτοιο ακούγεται αναρχικό και ο κύριος Μπαμπουινιώτης αλλα και οι υπέρμαχοι των ελληνικών βγάζουν σπυράκια.
ioannis
13/06/2011 21:41
Αυτό είναι το πρόβλημα τώρα..είδαμε πως τα καταφέρατε και εσείς οι ηλικιωμένοι! Τι να σώσουν οι δύσμοιροι όταν η γενιά σου κε Μπαμπινιώτη τους έχει αφήσει κληρονομιά καμμένη γη; Και στο διαδίκτυο θα το ρίξουν και με greeklish θα γράφουν και στην τελική υπάρχουν σοβαρότατα προβλήματα στη παιδεία που θα πρέπει πρωτίστως να διορθωθούν , i think so!
Γεώργιος Μποτσάκης
13/06/2011 21:35
Δηλαδή αν αντί browser πούμε " αναζητητής" ? "φυλλομετρητής" δεν είμαστε ακριβείς? Αν πούμε "Διαδίκτυο"αντί ΙΝΤΕRΝΕΤ ? Επειδή δηλαδή το ονόμασαν αυτοί έτσι? ΞΕχνάμε μάλλον ότι η Ελληνική είναι τόσο πλούσια που μπορεί να μεταφράσει σωτά οποιονδήποτε ξένον όρο. Όσο για τις λέξεις "κομμουνισμός"κλπ πρέπει να μας τιμά που οι αντίστοιχες αγγλικές έχουν το "-ισμός" ως συνθετικό. Όσο για το αν κινδυνεύει η γλώσσα μας προσέξτε το πως γράφουν και μιλούν οι περισσότεροι συμπολίτες μας : "Super!!!" (από διαφήμιση), "Give me five" (επίσης το ίδιο), "Τα καλύτερα ever" (από διαφήμιση) κλπ. Και βέβαια αυτό που δείχνει τη σύγχυση και την κατάντια της γλωσσικής μας ικανότητας είναι να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες αγγλικές λέξεις π.χ. "Ολύμπικ Τσάμπιον" (πλοιο της ΑΝΕΚ), "Ντίτζιταλ σόπινγκ"(διαφήμιση από μεγάλο ηλεκτρονικό κατάστημα). Η σχιζοφρένεια στο απόγειό της...Αφήνω δε τις διαφημίσεις που είναι στα αγγλικά....Θα τρίζουν τα κόκκαλα του Σολωμού που έλεγε "Μήπως έχω άλλο στο νου μου πάρεξ ελευθερία και γλώσσα?"...
JT
13/06/2011 21:09
Greeklish mr m ;)
ωχ
13/06/2011 20:51
Αντε ρε χρεοκοπημενοι παρτε το χαμπαρι, τελιωσατε..
ΑΠ
13/06/2011 20:51
Ροδανθέ δηλαδή είναι θέμα ανάγκης να γράφουμε χωρίς τόνους και με το αγγλικό ερωτηματικό αντί του ελληνικού;;;;;;;;;;;;;;;;;;
Πέτρος
13/06/2011 20:05
Αμήχανος ο Μπαμπινιώτης.... Δεν αναφέρεται στη γλώσσα ως επικοινωνιακό εργαλείο, ούτε στα χαρακτηριστικά της επικοινωνιακής περίστασης των SMS. Οπότε εδώ δε μιλά ως επιστήμονας αλλά μιλά ιδεολογικά. Δεν είναι κακό, κάθε άλλο, απλά είναι άχρηστο. Θα μείνει ως μια παρέμβαση γκρίνιας, μια εθνική δυσθυμία μπροστά σε αυτό που δεν ενδιαφερόμαστε να αντιμετωπίσουμε επιστημονικά γιατί οι ιδεολογικοί μηχανισμοί μας μπλοκάρουν. Και να εξηγηθώ: Πρώτα πρέπει να γίνει μια ανάλυση της επικοινωνιακής περίστασης των SMS: 1. Επικοινωνούν το απλό και καθημερινό. 2. Απαιτούν ταχύτητα. 3. Αναζητούν επικοινωνιακούς τύπους κοινούς κι εύκολα αναγνωρίσιμους. Αυτά δεν έχουν να κάνουν με τις επιθυμίες μας. Απλά έτσι λειτουργεί το μέσο. Οπότε, στην πράξη να τι συμβαίνει: 1. Η ελληνική γλώσσα έχει τόνους, οπότε γράφοντας SMS αρχίζει ο χρήστης να τους αποφεύγει. 2. Το γράψιμο σε λατινικούς χαρακτήρες βολεύει εξαιρετικά στον περιορισμό του αριθμού των χαρακτήρων, αντί να πληκτρολογήσεις 50, πληκτρολογείς 35. 3. Αυτός που γράφει το μήνυμα γλυτώνει από την αρνητική εντύπωση που θα προκαλούσε η πιθανή ανορθογραφία σε κάποιες λέξεις. 4. Παράλληλα διαμορφώνονται ακρωνύμια για συντόμευση κοινών φράσεων ή συναισθημάτων (emoticon) τα οποία είναι παγκόσμια. Όλες αυτές οι λειτουργίες ΔΕΝ μπορούν να εξυπηρετηθούν με το ελληνικό αλφάβητο. Είτε το θέλουμε, είτε όχι, για να επιμένει κάποιος να γράφει SMS με ελληνικούς χαρακτήρες, θα πρέπει να δίνει προτεραιότητα στην ιδέα "η ελληνική γλώσσα είναι ό,τι καλύτερο διαθέτει αυτός ο τόπος, που είναι ο πολιτισμός μας, η παράδοση μας" και να αδιαφορήσει για την επικοινωνιακή διάσταση του θέματος. Ειδικά οι έφηβοι αποκλείεται να το κάνουν αυτό. Οπότε ρίξτε έξυπνες και σοβαρές προτάσεις ως επιστήμονες και αφήστε τους κλαυθμούς. Δε θα μας γλυτώσουν από τίποτα.
Φώτης
13/06/2011 19:34
@ Ροδάνθος
Ναι φίλε Ροδάνθο, συμφωνώ για την Ολλανδία. Αλλά η Ολλανδοί παραμένουν, όχι απλά πατριώτες αλλά σχεδόν ρατσιστές σε οτιδήποτε ξένο. Θυμήσου και τους Μπόερς στη Νότια Αφρική. Γιατί αυτό; Γιατί δεν είχαν Ελληνικού τύπου, προοδευτικές κυβερνήσεις για 30 χρόνια να τους λεν ότι είναι ανίκανοι, οι χειρότεροι κάτοικοι του πλανήτη και η χώρα τους χειρότεροι κι από Ζιμπάμπουε. Κι όμως με αυτά μεγάλωσε ο Έλληνας από το 1980 του Χάρρυ Κλυν μέχρι το 2010 του Λαζόπουλου.

Σχετικά με τον αχταρμά για τη γλώσσα διαφωνώ. Μέσα σε ένα σχόλιο 5-6 γραμμών προσπαθείς καμιά φορά να κάνεις όλα τα Points που θέλεις να κάνεις για κάτι και εκεί ίσως μπερδεύονται κάποια πράγματα. Συμφωνώ μαζί σου σχετικά με τη γλώσσα και τους Αλβανούς αλλά εγώ σχολίαζα την γενικότερα ανθελληνική στάση μιας ξένων συμφερόντων Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης (χρηματοδοτείτε από τον Σόρος) στην οποία ανήκει ο κ Μπαμπινιώτης. Είναι γνωστές οι κορόνες του ιδρυτή και προέδρου της κ Βερέμη ότι ο Έλληνας είναι η Ελλάδα είναι το Μεξικό και η Τουρκία οι ΗΠΑ, οι Έλληνες δεν είναι Έλληνες αλλά ένα μείγμα ΤουρκοΑλβανοΒούλγαρων που παραδόξως μιλάει Ελληνικά και το υποτιθέμενο έθνος μας ήταν απλά ένα καπρίτσιο της εποχής που ιδρύθηκε. Κι αυτές οι δηλώσεις (σίριαλ κ.λπ) έγιναν σε μια εποχή κρίσης που ο Έλληνας χρειαζόταν μια βοήθεια ψυχολογικής ανάτασης και συλλογικότητας κι όχι ακραίας ηττοπάθειας. Αυτό σχολίαζα γενικότερα.
Μαιρη Π.
13/06/2011 19:00
Αμ το αλλο ειναι εξω απο καθε λογικη.Διαβασα σε καποια αλλη εφημεριδα μια συνεντευξη καποιας ανερχομενης σχεδιαστριας μοδας η οποια ακουσον ακουσον ειπε τη λεξη << κοπιαρει >>. Δεν γνωριζεις τη λεξη ΑΝΤΙΓΡΑΦΕΙ κυρα μου ?????????????????????????.Ημαρτον.

Mary P. Alberta Canada
Μ.Χ
13/06/2011 18:49
Είναι απίστευτο πώς ένας ασήμαντος, συντηριτικός, δευτεροκλασάτος γλωσσολόγος, έχει τέτοια απήχηση στην χώρα του. Στην Ιταλία που τη γνωρίζω καλά, οι μεγάλοι επιστήμονες της γλώσσας, όπως ο SERIANI, o RENZI, ι CARDINALETTI, και ο μεγαλος DE MAURO έχουν χαρακτηρήσει φαιδρότητες και υπερβολές όσους μιλούν για παρακμή της ιταλικής γλώσσας και για αγγλισμούς κτλ. Ο Μπαμπινιώτης, αν δεν είχε κάνει σπουδες γλωσσολογίας, τώρα θα είχε τις ίδιες γλωσσολογικές απόψεις με τους ακροδεξιούς. Ωστόσο, ατο το πρώτο μάθημα της γλωσσολογίας οι φοιτητές όλου του κόσμου διδάσκονται τους τρεις λόγους της προτεραιότητας της προφορικής γλώσσας έναντι της γραπτής, αλλά καιι γιατί η γραφική εικόνα του σημαινόμενου είναι δευτερεύουσας σημασίας. Κι όλοι το έχουν καταλάβει, εκτός από τον Μπαμπινιώτη.
Nikos
13/06/2011 18:07
poli swstos o Babiniotis
Κ.Γ.
13/06/2011 18:07
@ροδανθος Τους Αιρον Μέιντεν να τους γράφεις Iron Maiden αλλα και το "είναι" να το γράφεις "είναι" και όχι ine...Αυτό εννοεί ο Μπαμπινώτης..Αλλά που... ΥΓ..Προχτές έβλεπα στο Mad κάποιες γελοίες γκόμενες να μιλάν στα "ελληνικά" και δεν κατάλαβα ούτε τα μισά.." Πέρα του ότι δε μπορούσαν να συντάξουν σωστά μία πρόταση χρησιμοποιούσαν ανά λέξη ξένες φράσεις....Και αυτές οι bitches απευθύνονται σε νεαρόκοσμο...Οι boulshits σε όλο τους το μεγαλείο...Για να βλέπουμε πόσο ανόητο είναι by the way.Γκε γκε;
ένας αναγνώστης(rdc)
13/06/2011 17:30
Ιωάννης ο Ακτήμων 12/6/2011 21:43


Ιωάννη ακτήμωνα β΄,μετά την μάγκνα κάρτα του α΄.... το κείμενό σου διαφωτίζει τα μάλα..
Α! ώστε έτσι το πουλάκι μου!!! ...μειλήχιο και σοβαρό και από την άλλη καριετίστας στους νιούντήληδες και στους ελιαμέπηδες κοκκινόσβερκους φρησκομάνιακς.....
Παραβάτης ο Ιουλιανός
13/06/2011 17:28
Η βλακεία που αναδύετε από τα επικρητικά σας σχόλια, είναι απόδειξη της ορθότητας των απόψεων του κ. καθηγητή. Πραγματικά δεν καταλαβαίνετε ότι δεν ζητά κανείς να γράφετε τις αγγλικές λέξεις και ονόματα με ελληνικούς χαρακτήρες, ούτε να τα μεταφράζετε στα ελληνικά;;; Απλά τα ελληνικά να τα γράφουμε με ελληνικά γραμματάκια, τοσο εύκολο. Ο κ. Κόντης έχει απόλυτο δίκιο, μειώνεται η ικανότητα σκέψης.
μπάμπης
13/06/2011 17:26
Η γλώσσα δεν είναι pc game για να αλλάζει κάθε 20 χρόνια ανάλογα με την μόδα. Πολύ υποδεέστερες γλώσσες από την ελληνική έμειναν σταθερές στο χρόνο, όπως η αγγλική και η γερμανική. Αν τολμούσε κάποιος πολιτικός να τις αλλάξει θα του έπαιρναν το κεφάλι. Στην Ελλάδα βέβαια ο καθένας ότι θέλει κάνει. Αφού καταργήσαμε το πολυτονικό τώρα ήρθε η ώρα να καταργήσουμε και το αλφάβητο. Ήδη, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο υπάρχουν πολιτικοί (βουλευτές και υπουργοί) που οδηγούν προς την εφαρμογή του Λατινικού αλφαβήτου! Δυστυχώς η γλώσσα είναι το στοιχείο που μας κράτησε αναλλοίωτους στον χρόνο και μόνοι μας την κατακρεουργούμε. Ότι δεν κατάφεραν δηλαδή τόσοι και τόσοι κατακτητές.
Sakis Moussageas
13/06/2011 17:22
Τελικά από αυτά που γραφουν κάποιοι εδώ.αφού οι ίδιοι δεν τους πειράζει να ποδοπατούν την γλώσσα τους,γιατί τότε να ενοχλούμαστε όταν μας ποδοπατάνε οι ξένοι.Ξυπνάτε η γλώσσα είναι η κινητήριος δύναμη ενός έθνους.Με δεκανίκια Greeknglish δεν πρόκειται να πάτε πουθενά.Μπορείς να μαθαίνεις όσες ξένες γλώσσες θέλεις αλλα πρώτα καλο είναι να μάθεις την δικια σου.
Μίλων Φιρίκης
13/06/2011 16:48
το ποτήρι είναι μισοάδειο ή μισογεμάτο; πριν τα sms αγ. κύριε Μπαμπινίωτη το 90% αυτών που γράφουν ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες ούτε έγραφε ούτε διάβαζε τίποτε στην ενήλικη ζωή του. πάλι καλά να λέμε που ήρθε το ιντερνετ και διαβάζουν τα χαμένα λίγο παραπάνω. ας γράφουν και με λατινικούς χαρακτήρες, κέρδος είναι.
Marietta Leondi
13/06/2011 14:40
Μηπως κ. Μπαμπινιωτη θα πρεπει να σας απασχολισει (και) το προγραμμα των σχολειων γενικα? Μηπως θα πρεπει στο ολο θεμα να συμπλιροσεται οτι το ελληνικο γενοσ τινη εξαφανισεισ απο τισ (μιξης) γαμων? Μηπως ΔΕΝ πρεπει να δοσετε τοση σιμασια στην (γλωσσα) την οποια μετα θανατον δεν θα ασχολιθουμε πια Αλλα να επαναφεροθμε τα Θρισκεφτικα στα σχολεια με ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΑΤΑ βιβλια ? Αλλα κ. Καθηγητα μου, αυτα τα (αμερικανο-ελλινικα) ισως που παρα πολλεσ φορεσ γραφουμε τα σχολια μας και τυχενουν @ καυστικοτατης @ κριτηκης λογο ΑΝΟ-ρθογραφειας θα επρεπε να σασ απασχολισει και να απετισεται απο τον κ.κ. Αρχισιντακτη της οποιασ Ελληνικης εφιμεριδαςνα σταματισει να διμοσιεβει κατι που οπως δηποτε παραμενη αθανατα Ελληνικο μεσα μας στα μηκη και πλατη του Υπομονετικου μας Πλανητη που ζοθμε, αλλα μας (χεφευγει) η ΑΡΙΣΤΗ ορθογραφεια και τυχενομε πικροχολων (σχολιων) ???????????? ΜΗΠΩΣ ? Ευχαριστω πολυ. Μarietta Leondi USA
ροδανθος
13/06/2011 14:01
Παιδια σοβαρευτειτε. Η γλωσσα ειναι πρωτα εργαλειο απλο και μετα ολα τα αλλα. Ο Μπαμπινιωτης με τον ρομαντισμο που τον διακατεχει προσπαθει να δωσει μυθικες διαστασεις στην γλωσσα. Αλλωστε ο καθενας θελει να δωσει μυθικες διαστασεις στο αντικειμενο που ερευνα. Η γλωσσα δημιουργηθηκε για να κανει την ζωη μας πιο ευκολη. Αρα οταν μια λεξη καθιερωθει στην καθομιλουμενη, αυτο δεν μπορει να το αλλαξει κανενας Μπαμπινιωτης και καμια Κανελλη. Αυτη ειναι μια φυσικη εξελιξη. Δυστυχως η Κανελλη και ο Μπαμπινιωτης μας κανουν να αισθανομαστε ντροπη οταν λεμε βιντεο και καποιες αλλες τετοιες λεξεις. Ε οχι αυτο δεν το δεχομαι. Θα πρεπει να λεμε βιντεο οπως λεμε καλοριφερ. Αυτοι οι ανθρωποι θα επρεπε να οδηγουν αυτες τις λεξεις προς την ενσωματωση και οχι να τις κραταν σε μια αμφιλεγομενη κατασταση για δεκαετιες ολοκληρες. Περασε στην γλωσσα η λεξη βιντεο για μερικα χρονια, τελειωσε, αποδεξου το και παμε παρακατω. Οχι να προσπαθεις να προκαλεσεις ντροπη στον κοσμο οτι καταστρεφει την γλωσσα του, μετα να βρισκεις εσυ μια λεξη που μονο εσυ χρησιμοποιεις για το αντικειμενο και να προσπαθεις να πεισεις ολο τον κοσμο να χρησιμοποιει αυτην την λεξη. Ο κοσμος διαμορφωνει την γλωσσα του τελεια και παυλα. Μονο η συμμετοχη στις επιστημονικες, πολιτικες και διεθνεις εξελιξεις μπορει να αλλαξει αυτην την φθινουσα πορεια της γλωσσας. Πως θα γινει ομως αυτο οταν εχουμε περιχαρακωθει τα τελευταια χρονια, εισαγουμε τα παντα, και δεν παραγουμε τιποτα? Υποψιν για να μην εχουμε παρεξηγησεις. Για τα Greenglish συμφωνω απολυτα μαζι του. Ομως και τα Greenglish δειχνουν που ειναι το προβλημα. Δεν εχεις παραγωγη προιοντος (υπολογιστες, λογισμικα) και το εισαγεις, δεν ειχες Ελληνικες γραμματοσειρες και αναγκαζοσουν να επικοινωνησεις. Εδω ομως ειναι και το ζουμι της υποθεσης και η διαφωνια μου με τον Μπαμπινιωτη. Εχεις δυο επιλογες. Η επικοινωνεις γραφοντας Greenglish (υποψιν οτι ακομα και τωρα διαφορα λογισμικα βγαζουν τους Ελληνικους χαρακτηρες σαν μια σειρα ερωτηματικων) η δεν επικοινωνεις γιατι αισθανεσαι ντροπη. Αν κανεις το πρωτο αποδεικνυεις με τις πραξεις σου οτι η γλωσσα ειναι πρωτα ενα απλο εργαλειο επικοινωνιας και μετα ολα τα αλλα ενω αν κανεις το δευτερο τοτε η γλωσσα ειναι πρωτα πολιτισμος και μετα εργαλειο. Ολοι κανουν το πρωτο χωρις εξαιρεσεις. Εκτος αν θελει καποιος να στειλει ενα επισημο μυνημα. Αρα λοιπον η γλωσσα ειναι πρωτα απλο εργαλειο επικοινωνιας και μετα ολα τα αλλα. Η αναγκη επικοινωνιας ειναι τοσο βαθια ριζωμενη στην ανθρωπινη φυση και γινεται τοσο ενστικτωδως που την καθιστα πρωτα εργαλειο και μετα οτιδηποτε αλλο. Ειναι σαν το φαγητο. Πρωτα αναγκη και μετα πολιτισμος. Αν ειναι να πεθανεις θα φας οτιδηποτε. Αν θελεις να επικοινωνησεις θα επικοινωνησεις με οτι εργαλεια βρεις μπροστα σου. Υποψιν δεν λεω οτι η γλωσσα δεν ειναι πολιτισμος, αλλα οτι καποια αλλη πλευρα της γλωσσας ειναι πιο σημαντικη.
Γιώργος Στ.
13/06/2011 13:47
Καλά όλα αυτά που λέτε παιδιά,αλλά εγώ θα ήθελα να εστιάσω σε ένα άλλο (και ταυτόχρονατο ίδιο) σημείο.Πολλοί ενοχλούνται από τη χρήση ξένων λέξεων και προτιμούν ελληνικές που σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι παρά κακέκτυπα ή ευφυολογήματα,ή εν πάσει περιπτώσει εντελώς ακατάλληλες να περιγράψουν κάτι.Έτσι,ακούμε κάθε μέρα για ''''ευρυζωνικές συνδέσεις στο διαδίκτυο'''',ενώ όλοι μας το λέμε internet,αφού έστι το ονόμασαν αυτοί που το έφτιαξαν (δεν ήταν Έλληνες,τι να κάνουμε τώρα),για ''''διακομιστές'''' αναφερόμενοι στους servers (πάλι αναφορικά με το internet),για ''''περιηγητές διαδικτύου (οι γνωστοι μας internet browsers ελληνιστί) και άλλα πολλά ''''ελληνοποιημένα''''.Οι εν λόγω κύριοι ξεχνούν οτι αναρίθμητες άλλες λέξεις που με τόση ευκολία χρησιμοποιούμε καθημερινά,όπως ''''κομουνισμός'''',''''σοσιαλισμός'''',''''καπιταλισμός,''''ιμπεριαλισμός'''',για να αναφέρω μόνο μερικές,είναι ξένης (λατινικής κατά κανόνα) προέλευσης,αλλά ελλείψη κατάλληλων ελληνικών όρων τις υιοθετήσαμε,κολλώντας ένα ''''ισμός'''' στο τέλος.Η γλώσσα μας δεν κινδύνεψε από τα ''''ισμός'''',επομένως δε θα κινδυνέψει ούτε απο λέξεις όπως internet,server,browser (και πολλές άλλες που τυχαίνει να περιγράφουν καλύτερα κάποια πράγματα που ελληνικές λέξεις θα σκόνταφταν,όση φαντασία κι αν επιστρατεύσει ο δημιουργός τους).Φυσικά,όσον αφορά το φαινόμενο των greeklish που πραγματεύεται το άρθρο,δηλώνω κάθετα αντίθετος.Η χρήση τους,εκτός από προσβολή στη γλώσσα μας,είναι και ένα καλό κόλπο για να κρύψει κάποιος την απαράδεκτη ορθογραφία του.Και για όσους δεν ξέρουν,όχι αγαπητοί μου,δε χρειάζεται να ''''κατεβάσετε'''' (να κι ένα όρος που δεν είναι ευφάνταστος) καμία γραμματοσειρά για να γράφετε ελληνικά.Αρκούν δυο ρυθμίσεις απο το control panel (έχω αγγλικά windows και το λέω στα αγγλικα).
Μαρίνος Σταθάκης
13/06/2011 13:07
Το γκάλλοπ, αφορούσε ενα σηριαλ με μοντερνο κονσεπτ αλλα χαμηλο μπατζετ κατι που με αφησε σπιτσλες (ιδε ΝΕΑ σαββάτου serial killer). O τηλεθεατης θα βλεπει λάιβ , ολοζώντανα δηλαδη ολολάιβ ελληνικά προγράμματα όπως Ντάνσιγκ, φουντ εντ δε σιτυ, γκρικ αιτολ, νετγουικ, νετεκονομυ, ον δε ροουντ, εσκέιπ, (της ΝΕΤ αυτά γιατί είναι ντεμοντέ να έχεις ελληνικους τίτλους). Συνοδεία πάντοτε ταραταταμ μουσικής ξένης από Ντάλλας καί Χάρλεμ τήν ώρα τού Μενουμε Ελλάδα (we stay in Greece) αλλά ΄κάι σέ κάθε σήριαλ . Σπικάρει η Δανδουλάκη καί η μουσική Χάρλεμ δέν σ αφήνει ν ακούσεις τί λεει. Μαγειρεύει ο κ Φουντ εντ δε Σιτυ μελιντάνες αλλα μέ συνοδέια στριγκλισμών τής Καλομοίρας.
Η ελληνική μας γλωσσα ενοχλει τούς ας πούμε δημοσιογράφους γιαυτο καί η αγγλική γλώσσα εχει πλέον καθιερωθει σέ ολους τούς χώρους της ελληνικής μας ζωής. Γιαυτό και οι πανελίστες και δημοσιογράφοι συναγωρίζονται ποιός θά πετάξει τή μεγαλύτερη αγγλοσαξωνική μπούρδα. Toυλάχιστον η ΕΡΤ υποχρεωτικά ας σεβαστεί τήν ελληνική γλώσσα καί να ξεφύγει από τά ΓιουροΝετ, Νετγουικ και ολες αυτες τίς σάχλες.
ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ
13/06/2011 13:03
η σύγχρονη ελληνική γλώσσα υφίσταται τον γλωσσικό εξορθολογισμό , όπως όλες οι ζωντανές γλώσσες.. αυτό όμως γίνεται με μεγαλύτερη ένταση διότι αυτή ΔΕΝ είναι η μητρική/οικογενειακή γλώσσα των κατοίκων της ελλάδος... είναι ΞΕΝΗ γλώσσα, η οποία διδάσκεται στο εκπαιδευτικό σύστημα και αποσκοπεί στον τουλάχιστο γλωσσικό εξελληνισμό των μαθητών.. η θεσμική διδασκαλία της ξεκίνησε από την περίοδο της οθωμανοκρατίας, όταν επίσημα το πατριαρχείο ανέλαβε μορφωτικά καθήκοντα για το χριστιανικό ποίμνιο του.. του οποίου η μητρική γλώσσα ήταν : αλβανική,τουρκική, μακεδονική, βλάχικη, βουλγάρικη πολλοί ομιλητές της θεσμικής ελληνικής, δηλαδή της καθαρεύουσας, δεν την κατανοούσαν, παρά μόνο την παπαγάλιζαν.. έτσι ζυμώθηκε η μίξη της καθαρεύουσας με την μητρική και προήλθε η σημερινή ομιλούμενη ελληνική , με πλούσιο δανειακό φορτίο, ιδιαίτερα τουρκικό... τα greeklish αποτελούν ορθολογική γλωσσική μετεξέλιξη, τα οποία πολύ σωστά εισάγουν το λατινικό αλφάβητο, δίχως να αλλοιώνουν την γλώσσα.. όπως εκατό χρόνια πριν ο οραματιστής Κεμάλ εισήγαγε το λατινικό αλφάβητο στη θέση του αραβικού, ενδυναμώνοντας την προσβασιμότητα στη τουρκική γλώσσα... εξαιτίας των greeklish , η σύγχρονη ελληνική γλώσσα δεν κινδυνεύει να ενταχθεί στο καθεστώς απειλούμενων γλωσσών.. αφού ο αριθμός των ομιλητών της είναι απελπιστικά μικρός, ως ξένη θεσμική γλώσσα του παρακμιακού βυζαντινού πολυγλωσσικού οικοδομήματος... θα είχε μάλιστα σβήσει ως ζωντανή γλώσσα , αν δεν κηδεμόνευαν οι ραδιουργοί φαναριώτες την επανάσταση των αλβανών του μωριά... εξαιτίας των greeklish η δύσκολη ελληνική γλώσσα παγκοσμιοποιειται , απαλλάσσεται δε από ανώφελα και αχρείαστα γλωσσικά στοιχεία , κυρίως ορθογραφικού αλλά και συντακτικού χαρακτήρα... ως αποτέλεσμα να αυξάνεται η προσβασιμότητά της αι επακόλουθα ο αριθμός των ομιλητών της.. δυστυχώς οι γλωσσαμύντορες εθνικιστές δύσκολα να κατανοήσουν την ζωντάνια και την εργαλειακή επικοινωνία της... ώστε εκτός των greeklish να εισάγουν και μία μέθοδο εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας με βάση την χρηστικότητα των λέξεων, αποτελούμενη από ένα γλωσσικό λεξιλόγιο 1500-2000 λέξεων, επαρκών για την ελεύθερη επικοινωνία στην ελληνική γλώσσα..
condor
13/06/2011 11:50
Ston Stefanos!!! Les pos den imaste Ellines!!! Ke oti den ehoume kamia shesi me tous Arhaious!!! Totes ti imaste??? Tourkoskopianoalvani?? Kai pos milame ta Ellinika Kai den milame kamia alli glossa?Gnorizis oti i Glossa ine i taytotita enos Laou?! Simfono oti afomiosame kai allous Laous,opos Arvanites,Vlahous,Slavous(opos simveni kai me olous tous Laous tou kosmou),alla oti den exoume kamia shesi me tous Arheous asta gia ton eaytosou!!! Ti ine i Ellines tis Pelloponisou,Hpirou,Attikis,Makedonias,Thessalias tou Pontou,tis Mikras Asias??!! Esi k.Stefanos ti ethnikotitas ise?? Tourkoskopianos? Giati monon ayti milane etsi gia mas,kai to gnorizo ayto poli kala,ma poli kala!!! Signomi gia tous Latinikous haraktires.Ime ELLINAS tou eksoterikoy.Giassoy!!
ΑΠ
13/06/2011 11:00
Ωραία Ροδανθέ, αν χρησιμοποιούσες το ελληνικό ερωτηματικό αντί του αγγλικού, θα ήταν ακόμα καλύτερα.
κισκουρος
13/06/2011 10:37
Πολυ "σημαντικες" προτασεις απο τον κ. Μπαμπινιωτη. Τοσα χρονια χορτασαμε σημαντικες προτασεις απο καλοζωισμενους δημοσιους λειτουργους με τα χρηματα των φορολογουμενων, με κρατικες θεσεις ολο και καλυτερα αμοιβομενες αλλά και μεσω της ΕΡΤ. Ευχαριστω δεν θα παρω. Προτιμω προτασεις απο ατομα που δεν ταιζονται απο το δημοσιο χρημα των φορολογουμενων. Ειπαμε τελειωσε η μεταπολιτευση!! Αντε γεια κ.Μπαμπινιωτη.
Φώτης
13/06/2011 10:16
Ναι φίλε Ροδάνθο, συμφωνώ για την Ολλανδία. Αλλά η Ολλανδοί παραμένουν, όχι απλά πατριώτες αλλά σχεδόν ρατσιστές σε οτιδήποτε ξένο. Θυμήσου και τους Μπόερς στη Νότια Αφρική. Γιατί αυτό; Γιατί δεν είχαν Ελληνικού τύπου, προοδευτικές κυβερνήσεις για 30 χρόνια να τους λεν ότι είναι ανίκανοι, οι χειρότεροι κάτοικοι του πλανήτη και η χώρα τους χειρότεροι κι από Ζιμπάμπουε. Κι όμως με αυτά μεγάλωσε ο Έλληνας από το 1980 του Χάρρυ Κλυν μέχρι το 2010 του Λαζόπουλου.

Σχετικά με τον αχταρμά για τη γλώσσα διαφωνώ. Μέσα σε ένα σχόλιο 5-6 γραμμών προσπαθείς καμιά φορά να κάνεις όλα τα Points που θέλεις να κάνεις για κάτι και εκεί ίσως μπερδεύονται κάποια πράγματα. Συμφωνώ μαζί σχετικά με τη γλώσσα και τους Αλβανούς αλλά εγώ σχολίαζα την γενικότερα ανθελληνική στάση μιας ξένων συμφερώντων Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης (χρηματοδοτείτε από τον Σόρος) στην οποία ανείκει ο κ Μπαμπινιώτης. Είναι γνωστές οι κορόνες του ιδρυτή και προέδρου της κ Βερέμη ότι ο Έλληνας είναι η Ελλάδα είναι το Μεξικό και η Τουρκία οι ΗΠΑ, οι Έλληνες δεν είναι Έλληνες αλλά ένα μείγμα ΤουρκοΑλβανοΒούλγαρων που παραδόξως μιλάει Ελληνικά και το υποτιθέμενο έθνος μας ήταν απλά ένα καπρίτσιο της εποχής που ιδρύθηκε. Κι αυτές οι δηλώσεις (σίριαλ κ.λπ) έγιναν σε μια εποχή κρίσης που ο Έλληνας χρειαζόταν μια βοήθεια ψυχολογικής ανάτασης και συλλογικότητας κι όχι ακραίας ηττοπάθειας. Αυτό σχολίαζα γενικότερα.
Εκδημος
13/06/2011 09:47
Μίλησε και ο παπαδοπρυτανις..θεωρεί τη θρησκεία των αρχαίων Ελλήνων. .Ύβρι Αλλά πήρε την απάντηση στο www.efhmeris.blogspot.com. από τον δρα Κώστα Βιτκο
yellow-black
13/06/2011 09:26
Δεν καταλαβαίνω τι δουλειά έχουν οι Iron Maiden με την αλίωση της Ελληνικής γλώσσας. Είμαι φανατικός του συγκεκριμένου συγκροτήματος εδώ και πάνω από 20 χρόνια αλλά δεν γράφω ποτέ greeklish και στην καθομιλουμένη προσπάθώ να μη χρησιμοποιώ καμία ξένη λέξη, δεν λέω ούτε οκ, λέω εντάξει. Το πρόβλημα δεν είναι αν θα γράφονται ξένες λέξεις με ελληνικά γράμματα, το πρόβλημα είναι το αντίθετο, όταν γράφονται ελληνικές λέξεις με λατινικά αυτό καθιστά αλίωση της ελληνικής γλώσσας. Και βέβαια υπάρχει και η προφορική αλίωση αφού οι περισσότεροι θεωρούν μαγκιά να αντικαθιστούν ελληνικές λέξεις με ξένες. Έχουν την ιδέα ότι έτσι ανεβαίνουν επίπεδο και δεν καταλαβαίνουν το κακό που κάνουν.
Η γλώσσα είναι το μόνο στοιχείο που πιστοποιεί την ταυτότητά μας, δεν υπάρχει κάτι άλλο. Δεν αποδικνύεται ούτε από την ακρόπολη, ελληνικές αρχαιότητες υπάρχουν σε όλες τις χώρες της Μεσογείου. Αν δεν είχαμε καμία σχέση με τους αρχαίους έλληνες όπως λένε μερικοί δεν θα υπήρχε αυτή η γλώσσα σήμερα.
Μας αρέσει να κατηγορούμε τον εαυτό μας και θαυμάζουμε τους Δυτικοευρωπαίους και τους Αμερικάνους. Όμως αν αυτοί είχαν βρεθεί σε συνθήκες απόλυτης βαρβαρότητας επί 4 αιώνες όπως εμείς κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας όχι απλά θα είχαν μείνει πίσω, θα είχαν εξαφανιστεί από προσώπου γης. Με όλα τα λάθη που κάνουμε και τα ελλατώματά μας, πάλι καλά που είμαστε όπως είμαστε σήμερα αν σκεφτεί κανείς τι περιπέτειες έχει περάσει αυτός ο λαός.Δεν έχει σημασία αν αυτά συνέβησαν πριν από πολλά χρόνια,όλα είναι μια συνέχεια. Αυτή η συνέχεια υπάρχει κίνδυνος να μην υπάρξει στο μέλλον αν συνεχίσουμε να καταστρέφουμε τη γλώσσα μας, έχει πολύ δίκιο ο Μπαμπινιώτης αν και προσωπικά δεν τον συμπαθώ.

Ελπίζω αυτή τη φορά να δημοσιευτεί η άποψή μου γιατί συνήθως τσάμπα παιδεύομαι!
Δημήτρης Γκουζιώτης
13/06/2011 09:24
Φαντάσου τώρα ο πάσα ένας αγράμματος να έχει το θάρρος να κρίνει τον Μπαμπινιώτη επί γλωσσολογικών ζητημάτων....! Αντί να κοιτάξει να μιλάει και να γράφει πέντε κουβέντες της μητρικής του γλώσσας σωστά αλλά κι αυτό βαρύ του φαίνεται του νεοέλληνα, η ελάχιστη προσπάθεια του είναι βαρειά, μονάχα η κριτική τον μάρανε, σκέψη μηδέν. Για ανοίξτε κανένα βιβλίο συμπολίτες και κοιτάξτε να ξεστραβωθείτε λιγάκι μήπως και αρχίσετε αν βελτιώνετε το πνεύμα και τη σκέψησας ώστε να έχετε ελπίδα να βελτιώσετε και τη ζωή σας. Αυτό σας λέει περίπου ο Μπαμπινιώτης αλλά εσείς τον χαβά σας... Και γιατί παρακαλώ γράφετε ανώνυμα και με ψευδώνυμα; Τό πολύ εμπιστεύεστε τους εαυτούς σας; Καλά είναι να μάθαετε να χρησιμοποιείτε τα σωστά του διαδίκτυου και όχι την κάθε απρόσωπη χαζομάρα του.
Φεντουρης Σωστης
13/06/2011 08:08
Τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ η ομορφη γλωσσα που ειναι γραμμενος ο πολιτισμος που τα μαθαινουν στο ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ και ο ΕΛΛΗΝΑΣ προθυπουργος δεν τα τιμα .H διαδοση ειναι στα ΕΡΓΑ σου ΕΛΛΗΝΑ ΠιΘΗΚΑ .Ειναι υπεροχο να ξεχωριζης με τα ωραια ΕΛΛΗΝΙΚΑ σου.
Todo Palante
13/06/2011 04:40
@ροδανθος 13/6/2011 02:55........Το πιο βασικο πραγμα σε kαθε γλωσσα ειναι η ΕΝΝΟΙΑ που κρυβεται πισω απο το ιδεογραμμα που λεγεται λεξη. Οποιος ανακαλυπτει εννοιες που αποκρυπτογραφουν τη ζωη που μας περιβαλλει και απανταει σε φλεγοντα ερωτηματα γινεται και ο κυριαρχος του παιχνιδιου της γλωσσικης ηγεμονιας. Το αν το ροκ γραφεται Rock η ελληνοποιειται δεν εχει σημασια. Σημασια εχει η ποιοτητα της εννοιας που μεταδιδεται και επικοινωνειται. (BTW η ροκ μεταφερει το ιδιο ποσοστο σαβουρας οσο και τα επαναληπτικα καψουροκλαψομουρικα "λαικα". Η ποιοτητα ειναι το ιδιο σπανια και στις δυο περιπτωσεις. Τα παντα εχουν σχεση με το ποσο κοιμησμενος ειναι καποιος απο τα ΜΜΕ η τα social networks οπου εκτιθεται). Το ερωτημα λοιπον ειναι, αν η σε βαθος γνωση μιας γλωσσας ειναι απλα ενα εργαλειο η αν αποτελει γεννεσιουργο στοιχειο νεας γνωσης. Πριν απο δεκα χρονια θα λεγα οτι ειναι απλα εργαλειο. Τωρα μετα απο επτα γλωσσες που εμαθα, λεω λοιπον, ανεπιφυλακτα οτι η ελληνικη γλωσσα ειναι ενα θησαυροφυλακιο, ενα γενικο αντικλειδι που ανοιγει οριζοντες περα απο τα ορια της φαντασιας. Ειναι μια ζωσα ουσια, ενα συνεχες σημειο αναφορας, με πρωτοφανη δομικη οργανωση και τετοια δυναμικη ακομα και στο παρον, που κανει αυτον που αφηνεται στους Λαβυρινθους της να ανακαλυπτει νεες Εννοιες. Και αν αυτες οι εννοιες δεν δινουν παντα απαντησεις σε πανανθρωπινα ερωτηματα, τουλαχιστον καθιστουν το προσωπικο τριπακι του ταξιδιωτη που ψαχνει, επικουρειων διαστασεων. Ειτε Ελληνας ειναι αυτος ειτε οχι. ........ Οσο για τον Μπαμπινιωτη δεν ξερω τιποτα για τα κινητρα του.
ροδανθος
13/06/2011 02:55
Στ. Καλαϊτζόγλου, την ιδια εποχη στο πνευμα της κ. Κανελλη και του κ. Μπαμπινιωτη εβγαιναν δισκοι ξενης μουσικης και εγραφαν ΑΙΡΟΝ ΜΕΙΝΤΕΝ - Σεβενθ σαν οφ δε σεβενθ σαν. Να μην τα ξεχναμε αυτα. Την ειδαμε την κ. Κανελλη και τον ειδαμε τον κ. Μπαμπινιωτη. Δεν χρειαζεται κολαουζους η γλωσσα, ο κοσμος μιλα την γλωσσα που μαθαινει και οσο η Ελλαδα δεν παραγει γνωση, πολιτισμο, τεχνη και τεχνολογια οσους Μπαμπινιωτηδες και Κανεληδες - Σταλιν να βαλουμε να μας υποχρεωνουν να μιλαμε οπως θελουνε, εμεις τελικα θα μιλαμε οπως θελουμε. Ειπαμε η γλωσσα ειναι πρωτα εργαλειο απλο και μετα ολα τα αλλα. Οσο και να με τιμωρησει ο καθε Σταλιν και να με πιεσει να γραφω τους Iron Maiden, Αιρον Μειντεν δεν θα αλλαξει τιποτα. Το προβλημα ειναι οτι αυτοι που ανακαλυψαν αυτο το στυλ μουσικης για παραδειγμα ειναι αυτοι και οχι καποιος Ελληνας. Αυτοι το ανακαλυψαν, εσυ τους ακους, αυτοι σου περναν τις ιδεες τους καλες η κακες, εσενα σου αρεσουν, μαθαινεις πραγματα και αυτη η διεργασια δεν γινεται στα Ελληνικα - τελεια και παυλα. Σαν μουσικος μαθαινεις το soloing, αυτο γινεται σολαρω στα Ελληνικα και ετσι επικοινωνεις με τους αλλους μουσικους. Αυτο γινεται για δεκαετιες ολοκληρες και ξαφνικα σου ερχεται μια Κανελλη η ενας Μπαμπινιωτης και σου λεει, οχι δεν θα το λες σολαρω. Και πως να το λεω ρε Σταλιν της γλωσσας? Αρια (αλλη Ελληνικη λεξη)? Η αρια ειναι στην οπερα, στην ροκ λεγεται σολαρω. Και την ροκ πως να την λεω? Αφου αυτοι που την φτιαξαν αυτην την μουσικη ετσι την ειπαν. Πετρα να την λεω? Βλεπετε η ορολογια δινεται απο αυτους που ανακαλυπτουν κατι και ολοι πια χρησιμοποιουν αυτην την ορολογια πια. Αρα λοιπον η γλωσσα ειναι πρωτα εργαλειο και μετα πολιτισμος και ολα τα αλλα.
στεφανος
13/06/2011 02:51
Η γλωσσα εξαρταται απ την ακμη και την ισχυ μιας χωρας.Δειτε πως εχει επεκταθει η χρηση της Κινεζικης. Αλλα και η χρηση της Αγγλικης το ιδιο ακριβως δεν σημαινει;Της Γαλλικης,της Γερμανικης,της Ιταλικης,της Ρωσσικης.Αν δεν μιλας τουλαχιστον αγγλικα σημερα εχεις περιορισμενη προσβαση στην γνωση και μονο απο πλευρας βιβλιογραφιας.Αυτο σημαινει οτι ειναι προτιμοτερο να κατεχεις την Αγγλικη απ την Ελληνικη. Η Ελληνικη γλωσσα ειναι η μονη γλωσσα που ειναι δυσαναλογα διαδεδομενη σε σχεση με τη θεση της χωρας στον παγκοσμιο καταμερισμο δυναμης. Αυτο βεβαια οφειλεται στην αναγνωριση του Αρχαιου Ελληνικου πολιτισμου απο την Δυση η οποια αναγνωριση προυπηρξε της δημιουργιας του νεοελληνικου κρατιδιου και οπωσδηποτε αν υποθεσουμε οτι καποια στιγμη το κρατος αυτο θα σβησει απο προσωπου γης η ορολογια του Αρχαιου Ελληνικου πολιτισμου δεν προκειται να παθει απολυτως τιποτα. Δεν εχουμε καμμια σχεση με τους Αρχαιους!! Απλα μιλαμε την γλωσσα τους. Σακουλευτειτε τη!!!
ροδανθος
13/06/2011 02:33
Φώτη, αρες μαρες κουκουναρες. Και η Ολλανδια εχει επισημη γλωσσα την Αγγλικη (δηλαδη απλα το Ολλανδικο κρατος δεχεται εγγραφα στα Αγγλικα χωρις να απαιτειται μεταφραση- αυτο ειναι ολο) αλλα δεν εχασε την κουλτουρα της. Οσον αφορα την αλλη εξυπναδα, πιστευω να ξερεις οτι η γνωση και η χρηση μιας γλωσσας δεν εχει σχεση με την εθνικοτητα. Σιγουρα πολλοι Τουρκαλβανοι στην καταγωγη υπηρχαν στην Ελλαδα επι επαναστασης 1821 και αγαπησαν την Ελλαδα καποιοι απο αυτους μιλουσαν Ελληνικα και καποιοι οχι. Αλλο η γλωσσα, αλλο η εθνικοτητα και αλλο η υπηκοοτητα. Νομιζω οτι εχεις κανει ολα εναν αχταρμα και τα χτυπας ολα μαζι μπας και βγαλεις νοημα. Αλλα δυστυχως δεν ειναι ετσι τα πραγματα.
ροδανθος
13/06/2011 02:33
Φώτη, αρες μαρες κουκουναρες. Και η Ολλανδια εχει επισημη γλωσσα την Αγγλικη (δηλαδη απλα το Ολλανδικο κρατος δεχεται εγγραφα στα Αγγλικα χωρις να απαιτειται μεταφραση- αυτο ειναι ολο) αλλα δεν εχασε την κουλτουρα της. Οσον αφορα την αλλη εξυπναδα, πιστευω να ξερεις οτι η γνωση και η χρηση μιας γλωσσας δεν εχει σχεση με την εθνικοτητα. Σιγουρα πολλοι Τουρκαλβανοι στην καταγωγη υπηρχαν στην Ελλαδα επι επαναστασης 1821 και αγαπησαν την Ελλαδα καποιοι απο αυτους μιλουσαν Ελληνικα και καποιοι οχι. Αλλο η γλωσσα, αλλο η εθνικοτητα και αλλο η υπηκοοτητα. Νομιζω οτι εχεις κανει ολα εναν αχταρμα και τα χτυπας ολα μαζι μπας και βγαλεις νοημα. Αλλα δυστυχως δεν ειναι ετσι τα πραγματα.
σαντς
13/06/2011 02:14
Δεν είναι απλό εργαλείο η γλώσσα. Είναι ο πολιτισμός μας, είναι η ιστορία μας, είναι η σκέψη μας, είναι η νοοτροπία μας, είναι η ταυτότητά μας. Πάνω από όλα η γλώσσα είναι αξία λέει ο Μπαμπινιώτης. Έτσι ακριβώς! Η υιοθέτηση του όρου ''βούλγαροι'' από τόσους πολλούς χάρη στην τιτάνια προσπάθεια του μέγα αυτού γλωσσολόγου και παιδαγωγού του γένους Μπαμπινιώτη, λέει πολλά για το τον πολιτισμό, την ιστορία, την σκέψη, την νοοτροπία και την ταυτότητα μας. Ο λαμπρός αυτός επιστήμονας υπερασπίστηκε με πάθος και στόμφο την σπουδαία αυτή προσθήκη στην ελληνική γλώσσα για το καλό όλων μας, αλλά κυρίως των νέων. Και έτσι το λεξιλόγιο του έλληνα που σέβεται την ιστορία, τον πολιτισμό και κυριώς την επιστήμη έχει εμπλουτιστεί με έναν πολύτιμο όρο. Χάρη σε εσένα μεγάλε παιδαγωγέ, όταν ο νέος που τόσο νοιάζεσαι, θα βρεθεί στο γήπεδο για να υποστηρίξει ομάδες που διοικούνται από αξιόλογους παράγοντες που νοιάζονται για το καλό του αθλητισμού, της κοινωνίας και της χώρας γενικότερα θα μπορεί πλέον να χρησιμοποιεί όρους επιστημονικούς. Και καλό θα ήτανε να χρησιμοποιήται ο όρος από όλους-όχι μόνο από αυτούς που πάνε στα γήπεδα. Πως άλλωστε θα καταπολεμηθεί η προσπάθεια των λαικιστών και ημιμαθών να κρύψουν την επιστημονική και ιστορική αλήθεια? Ευχαριστούμε κ Μπαμπινιώτη
MANTZAS VASILIS
13/06/2011 01:30
ΣΤΓΧΥΣΗ ΔΙΑΚΑΤΕΧΕΙ ΕΣΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΒΡΩΜΕΡΟ ΛΕΞΙΚΟ ΣΟΥ , ΠΟΥ Η ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΑΒΟΥΛΩΝ ΤΟΥ ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟΥ-ΧΑΒΟΥΖΑ ΣΟΥ ΕΠΕΤΡΕΨΕ ΝΑ ΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕ ΑΠΟΚΑΛΕΙΣ ΕΠΙΣΗΜΑ(;;;) "ΒΟΥΛΓΑΡΟ", ΒΡΩΜΟΠΑΛΙΟΕΛΛΑΔΙΤΗ,ΑΠΟΓΟΝΕ ΤΟΥ ΓΚΟΥΡΑ ΚΙ ΑΛΛΩΝ ΠΛΙΑΤΣΚΟΦΑΓΩΝ
ανωνυμος
13/06/2011 00:25
οι Ιάπωνες που χρησιμοποίησαν την ίδια "γλώσσα" δεν έπαθαν τίποτα κ. καθηγητά. Όχι μόνο δεν έχασαν τίποτα από την ταυτότητα τους αλλά κατάκτησαν οικονομικά τον κόσμο. Το θέμα δεν είναι η γλώσσα μας αλλά το αν έχουμε κάτι να πούμε πλέον...
Στ. Καλαϊτζόγλου
12/06/2011 23:49
Πολλοί οι...αγανακτισμένοι πάνω σε μια απλή, αλλά ουσιαστική πρόταση του κ. Μπαμπινιώτη. Πρόταση λογική, επίκαιρη πάντα και ζωτικής σημασίας για το έθνος. Τα χάνουμε που τα χάνουμε όλα, μη χάσουμε και τη γλώσσα! Τόσο εύκολα λησμονήσαμε το Σολομικό: Μήγαρις έχω άλλο στο νου, πάρεξ Ελευθερία και Γλώσσα; Αυτό κάνει κι ο κ. καθηγητής. Κρούει τον κώδωνα, με τα greeklish που μόνο με την εληνική γλώσσα συμβαίνει. Επίσης, για όσους λησμονούν ηθελημένα, ο κ. Μπαμπινιώτης είχε πριν αρκετά χρόνια μια θαυμάσια εκπομπή σε κρατικό κανάλι-με την κα Κανέλλη-με τιτλο "Ομιλείτε Ελληνικά;". Στην οποία στηλιτευε από τότε κάθε προσπάθεια αμερικανοποίησης της ελληνικής γλώσσας: έδινε μαθήματα ορθής χρήσης των λέξεων και της σημασίας τους, όπως και τη σωστή μετάφραση στα ελληνικά ξενόφερτων λέξεων... Ναι, να πετροβολούμε τους πολιτικούς για τις "λαμογιές" τους, αλλά όχι και τους επιστήμονες για τις ορθές προτάσεις τους.
Μιχάλης Κόντης
12/06/2011 23:27
Χάνεται αυτό που ο ίδιος ο Μπαμπινιώτης ονομάζει ''οπτικό ίνδαλμα'' της λέξεως, επομένως καθίσταται δυσκολότερος ο εντοπισμός ετυμολογικής συνάφειας. Με δυό λόγια υποβιβάζεται η σκέψη ! Η γλώσσα είναι πρωτίστως όργανο της σκέψεως και κατόπιν της επικοινωνίας. Και κάτι άλλο : Όχι πια τόση χρησιμοθηρία στη ζωή μας, όχι άλλος ευτελισμός......
geo
12/06/2011 22:27
opos goustaro tha grafo, i genia toy Mpampinioti efere tin xora se aftin tin katantia, emas den maw emeine tipote allo na skatosoume giati ola ta alla ta skatose h genia tou
Παραδοσιακό Κελάρι
12/06/2011 22:23
Σαν να μη φτάναν όλα τ΄ άλλα τα Greeklish μας μάραναν. Ή αλλιώς ψωμί-τυρί δεν έχουμε, ραπανάκια για την όρεξη. Ας μπορούσατε πρώτα κ. Μπαμπινιώτη να κάνετε αυτοκριτική για την κατάντια των Ελληνικών πανεπιστημίων, γιατί το ψάρι ως γνωστόν βρωμάει απ΄ το κεφάλι. Εξ όσον γνωρίζω από το 2006 είστε πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού. Γιατί δεν βγήκατε εγκαίρως να κρούσετε τον κώδωνα του κινδύνου; Χάσαμε τη χώρα πατριώτη. Οι καρέκλες μόνο θα σας μείνουνε. Εμένα ξέρετε τι μ΄ενοχλεί πολύ κ. Μπαμπινιώτη, σφόδρα περισσότερο απ΄τα Greeklish; Μ΄ ενοχλεί που το ΥΠ.ΠΟ. εκτός των άλλων σύστησε και Μ.Κ.Ο. Ακούτε! Μ.Κ.Ο.! Το "Έργο Πολιτών"! Και το πληρώνουμε εμείς, οι πολίτες!!! Θεσμική εκτροπή και αλητεία!!! Τοποθετηθήκατε γι΄αυτό ποτέ; Αφήστε λοιπόν τη γλώσσα. Μόνη της θα βρεί το δρόμο της όπως έκανε αιώνες τώρα. Οι δουλειά σας, απ΄τα πόστα που τόσα χρόνια κατέχετε, είναι να προστατεύετε και να υπηρετείτε με δέος τους θεσμούς. Η πανθομολογούμενη όμως κατάντια άλλο μαρτυράει. Άλλη είναι η γλώσσα που φταίει. Η μακριά, αδηφάγα και ξεδιάντροπη.
Σακης
12/06/2011 22:12
Οσο μπορούμε οι νεοέλληνες σκοτώνουμε την πατρίδα μας. Φοροκλέβουμε, Λαδώνουμε, Λαδωνόμαστε, είμαστε βουτηγμένοι στη διαφθορά και στην αρπαχτή. Και σκοτώνουμε και τη γλώσσα μας, τον πολιτσμό που μας αφησαν ένδοξοι πρόγονοι με τα ..γκρικλις
Ιωάννης ο Ακτήμων
12/06/2011 21:43
Δεν υπάρχει καμμία τέτοια περίπτωση, και αν υπάρξει θα αφορά τις λαϊκές τάξεις της γενηάς του ουάου, οι οποίοι είναι χαμένοι έτσι κι αλλιώς και θα είναι σα να μην υπάρχουν. Άλλωστε ανάπτυξη δεν θέλουμε; Πως θα γίνει ανάπτυξη χωρίς τους ουάου; Οι Γερμανοί δεν είναι υπερήφανοι γιατί την παραγωγικότητά τους; Δεν είναι αυτή η παραγωγικότητα βασισμένη στο λούμπεν προλεταριάτο της που διατηρεί την εκτεταμένη ηλιθιότητά του χάρη στην φασιστοειδή εφημερίδα Bild Zeitung και το υποάκουο όργανό της γυναικούλα κόρη προτεστάντη παπά, Άνγκελα Μέρκελ; Τα greeklish είχαν κάποτε λόγο ύπαρξης μια και οι ελληνικές γραμματοσειρές δεν ήταν διαθέσιμες. Τώρα δεν έχουν λόγο ύπαρξης αλλά είναι υποφαινόμενο της γενεάς των ουάου, δημιούργημα της διεθνοποίησης των αμερικάνικης υποκουλτούρας. Με την οποία αηδιάζουν οι μορφωμένοι αμερικάνοι πιό πολύ από κάθε άλλον. Εσείς κύριε Μπαμπινιώτη με το μέρος ποιών αμερικανών είστε; Με το μέρος των rednecks του midwest, των γερακιών και των θρησκομανών φονταμενταλιστών προτεσταντών των tea parties ή με το μέρος της αμερικάνικης διανόησης, δεξιάς ή αριστεράς; Αν δεν είστε με το μέρος των πρώτων, τότε τι δουλειά έχετε να καταλαμβάνετε ηγετικές θέσεις στο ΕΛΙΑΜΕΠ, το αμερικάνικο ίδρυμα που μεταξύ των άλλων σκοπό έχει την "δημιουργία ηγετών" για την προώθηση των ευρωαντλαντικών σχέσεων με βάση την παιδική θεωρία περί "Νew American Century" μαζί με άλλους διανοούμενους σαν τον πεπαιδευμένο Γιώργο Παπανδρέου, την μεγάλο οικονομολόγο καινοτόμο Υπουργό Οικονομίας Παπακωνσταντίνου και τον πρώην πρωθυπουργό μεγαλοαστό Κώστα τον Οκνηρό άλλως Κώστα τον Χασαποταβέρνα;
gio gio
12/06/2011 21:21
Telika kai oi latinikoi charaktires ellinikoi den einai? kai se mia prwti fasi foinikikoi?
Φώτης
12/06/2011 20:51
Κατ’ αρχή θα συμφωνήσω απόλυτα με την άποψη του κ Μπαμπινιώτη. Έχω όμως μια απορία. Ο κ Μπαμπινιώτης, είναι μέλος του ΕΛΙΑΜΕΠ αν δεν κάνω λάθος, κι αν αυτή η Μη Κυβερνητική Οργάνωση πρεσβεύεται από τα λόγια του ιδρυτή και προέδρου της κ Βερέμη, τότε η Ελλάδα είναι το Μεξικό και η Τουρκία οι ΗΠΑ, οι Έλληνες δεν είναι Έλληνες αλλά ένα μείγμα ΤουρκοΑλβανοΒούλγαρων που παραδόξως μιλάει Ελληνικά και το υποτιθέμενο έθνος μας ήταν απλά ένα καπρίτσιο της εποχής που ιδρύθηκε. Τότε που κολλάει η προστασία της γλώσσας ενός πολιτισμού που δεν μας ανήκει και δεν του ανήκουμε. Εξάλλου και η συνεργάτης σας στο ΕΛΙΑΜΕΠ, υπουργός παιδείας κα Διαμαντοπούλου, πρότεινε να γίνουν τα Αγγλικά επίσημη γλώσσα στην Ελλάδα.
GT
12/06/2011 20:10
ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΑΥΤΟΣ Ο ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗΣ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΓΡΑΨΕΙ ΠΑΛΙΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΛΕΞΙΚΟ ΤΟΥ ΟΤΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΟΠΑΔΟΣ ΤΟΥ ΠΑΟΚ...??
ΓΚ
12/06/2011 19:47
Κινδυνολογίες και κολλημένες ιδεολογίες του παρελθόντος. Όπως όλες οι γλώσσες η ελληνική γλώσσα είναι ζωντανή και με το χρόνο προσαρμόζεται σε διάφορες επιρροές. Η ελληνική γλώσσα σήμερα δεν έχει σχέση με τα αρχαία ελληνικά και έχει περάσει διάφορες αλλαγές στην ιστορία της. Τα νέα ελληνικά δεν ειναι λοιπόν ελληνικά; Ας θυμίσω ότι λέξεις όπως, πόρτα, στυλό, νταμιτζάνα, κλπ που χρησιμοποιούνται για δεκαετίες δεν είναι ελληνικές
ΧΒασίλης
12/06/2011 19:19
Ο Καθηγητής έχει σίγουρα δίκιο. Και περισσότερο δίκιο θα είχε, αν εφιστούσε την προσοχή μας στο φαινόμενο να μην παράγουμε έννοιες. Όλες οι μοντέρνες Ελληνές λέξεις, εδώ και πάνω από 100 χρόνια είναι σημασιολογικά δάνεια. Κι ας είναι καλά μερικοί φιλέλληνες που όταν βρίσκουν κάποια καινούργια έννοια, διαλέγουν λέξεις των αρχαίων Ελλήνων για την εκφράσουν. Εμείς οι Έλληνες δεν παράγουμε τίποτε καινούργιο, ούτε καν το καινούργιο πανί που πάνω του γράφουμε τα συνθήματα της εκάστοτε απεργίες, διαδήλωσης και βάλε. Είμαστε κολοί, ναι, στο τίποτα. Νάστε καλά
periglwssio
12/06/2011 19:04
Μερικά από τα σχόλια δείχνουν φανατισμό και ημιμάθεια . Μια ολόκληρη γενιά "μορφώθηκε" με τα σκουπίδια των διαφόρων τηλεπλασιέ και τηλεγλωσσολόγων και έμαθε μεταξύ άλλων να θεωρεί εχθρό της πατρίδας τον Μπαμπινιώτη. Κάποιος γράφει λ.χ. απευθυνόμενος στον Μπαμπινιώτη: "Μη νομίζεις ότι θα σε σώσει η στερνή σου φτιαχτή κατάνυξη για την ελληνική γλώσσα, για την οποία κι εσύ ο ίδιος φρόντισες να διαλυθεί! Μη νομίζεις ότι ξεχάσαμε!" Τι θέλει να πει ο ποιητής; Τι σημαίνει διάλυση της γλώσσας και πώς ακριβώς ένας καθηγητής φρόντισε γι'' αυτό; Άλλοι αφήνουν άσχετα σχόλια που αναφέρονται στην υπόθεση του λεξικού Μπαμπινιώτη. Τι να εξηγήσεις σε αυτούς τους ημιμαθείς; Για να εκφέρεις σοβαρή γνώμη σχετικά με αυτό το θέμα, πρέπει να ξέρεις τι σημαίνει λήμμα σε θεωρητικό επίπεδο. Μέσω του λήμματος ο λεξικογράφος απλώς αποτυπώνει τη γλωσσική χρήση, περιγράφει τη γλωσσική πραγματικότητα. Αν χρησιμοποιεί και κατάλληλους υφολογικούς ή άλλους χαρακτηρισμούς, όπως "υβριστικό, ειρωνικό, χιουμοριστικό, καταχρηστικό" κτλ., τότε προειδοποιεί τον αναγνώστη και περιγράφει τη γλωσσική χρήση με μεγαλύτερη ακρίβεια. Τι δουλειά όμως έχει αυτό εδώ το άρθρο με την υπόθεση του 1998; Τότε πολύ σωστά το λεξικό Μπαμπινιώτη στο λήμμα "Βούλγαρος" κατέγραφε ως δεύτερη σημασία, με την ένδειξη του καταχρηστικού και υβριστικού το "ο οπαδός ή παίκτης ομάδας της Θεσσαλονίκης (κυρίως του ΠΑΟΚ)". Κακώς ο Μπαμπινιώτης απέσυρε τη σημασία αυτή στην επόμενη έκδοση του λεξικού, και μάλιστα ενώ στο μεταξύ είχε δικαιωθεί στο δικαστήριο. Δεν είναι δυνατόν ένας επιστήμονας να φοβάται αντιδράσεις από όπου και αν προέρχονται, πόσο μάλλον όταν υποδαυλίζονται από λαϊκιστές και δημαγωγούς. Άλλο όμως είναι το θέμα μας εδώ. Σε ένα άρθρο του Μπαμπινιώτη για τα greeklish διάφοροι φανατικοί και ημιμαθείς αφήνουν άσχετα σχόλια και έτσι αποκαλύπτουν τη σύγχυση που τους διακατέχει.
Ι. Μποφιλ
12/06/2011 18:55
Από ιστορικής, εθνικής, επιστημονικής και φιλοσοφικής άποψης έχει σίγουρα απόλυτα δίκηο. Και βέβαια οποτεδήποτε είναι δυνατό θα πρέπει να χρησιμοποιείται η ελληνική, η μητρική μας γλώσσα. Άλλωστε ο πλούτος της γλώσσης αυτής είναι απεριόριστος ανυπολόγιστος. Δεν πρέπει όμως να παραλείψουμε ο,τι σήμερα λόγω των ραγδαίων παγκοσμίων εξελίξεων η γνώση και άλλων ξένων γλωσσών είναι εξ΄ίσου απαραίτητη. Πρώτιστη προτεραιότητα απέκτησε η επακριβής συνεννόηση μεταξύ των λαών, ανεξάρτητα της γλώσσας. Το είδος της γλώσσας αποτελεί δευτερεύουσα σημασία. Εδώ θα πρέπει να παρατηρήσει κανείς ό,τι μια αποκλειστική προσαρμογή στην ελληνική γλώσσα -κλασσική μόρφωση- δεν πρέπει να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ακριβή γνώση μιας άλλης. Μειωνέκτημα αποτελεί στην ηλεκτρονική επιστήμη. Παρουσιάζει σημαντική δυσκολία στην ταχύτητα κωδικοποίησής της. Έχει αποδειχθεί, ότι η αγγλική γλώσσα μπορεί να εκφράσει το ίδιο μήνυμα με λιγότερα κωδικά σύμβολα στην ΙΤ τεχνολογία. Το πλεονέκτημα της αγγλικής γλώσσας εκμεταλεύτηκαν πολλοί ερευνητές και μάλιστα στην νεανική τους ηλικία. Θαυμάσια παραδείγματα αποτελούν τα ονόματα του Μπιλ Γκέϊτς της Microsoft, του Ζούκερμπερκ ( Phase book ), του Στήβενς Αpple, κα. Όχι μόνο θησαύρισαν, αλλά προσέφεραν στην πατρίδα τους ακαταμέτρητα φορολογηκά έσοδα. Εδώ θα έπρεπε να αναπτυχθεί ένα νεανικό Πανεπιστήμιο για εκείνα τα μοναδικά νεανικά ταλέντα με ταχεία αντίληψη σε ξένες γλώσσες συμπεριλαμβανομένες και αυτές του Ιντερνετ. Το δυναμικό που ανοίγεται κατά της ανεργίας των νέων είναι ανεκτίμητο. Τέτοια ταλέντα χάνονται στην μετριότητα μιας κλασσικής μόρφωσης. Υπολογίζεται ότι η όλο και αυξανόμενη παγκοσμιοποίηση των αγορών θα διαδραματισθεί σε αυτές τις γλώσσες. Τελείως διαφορετικά είναι τα πράγματα στο χώρο της ιατρικής. Περισσότερο από 50% της ιατρικής ορολογίας έχει τις ρίζες της στην ελληνική γλώσσα. Πολλές φορές λατινικοποιημένη-στραπατσαρισμένη. Σεβασμό στο αξιοθαύμαστο και μεγαλείο της γλώσας αυτής. Πολλοί χρησιμοποιούν ιατρική ορολογία χωρίς να γνωρίζουν την πραγματική ετυμολογία των λέξεων που χρησιμοποιούν. Εδώ ο κ. Μπαμπινιώτης ξέρει τι λέει.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ
12/06/2011 18:47
Καταλαβαίνω τον "κώδωνα κινδύνου" του Κ. Μπαμπινιώτη. Δυστυχώς για να καταλάβει κανένας το μεγαλείο (καθόλου ευφημισμός) της ελληνικής γλώσσας πρέπει να ζήσει στο εξωτερικό. Τότε μόνο θα μπορέσει να καταλάβει αυτό το άρθρο. Και δεν μιλάμε για τις αττάκες του "Γάμου αλα ελληνικά". Αλλά όπως συνήθως "κανένας προφήτης στον τόπο του". Μιλάμε για κίνδυνο εξαφάνισης μιας από τις λίγες γλώσσες με ιστορική συνέχεια και οι πιο πολλοί "κολλάνε" στο ότι ο κ. Μπαμπινιώτης έγραψε κάποτε ότι τα στίφη των ανεγκέφαλων που συχνάζουν στα πέταλα, αποκαλούν τους "εχθρούς" τους (!) με διάφορες διόλου κολακευτικές ονομασίες, όπως "βούλγαροι, χανουμάκια, βαζέλες, γαύροι" για να μην πάμε πιο κάτω. Αλλά τι να κάνουμε; "Όταν ένα δάχτυλο δείχνει το φεγγάρι, ο ανόητος κοιτάζει το δάχτυλο".
Παύλος Λ
12/06/2011 18:40
Πολύ αργά γιά δάκρυα κύριε Μπαμπινιώτη. Αντί να πάτε σε Ωτορινολαριγγολόγο για τα αυτιά σας, καταργήσατε τόνους , πνεύματα, διφθόγγους, διπλά γραμματα που εσεις δεν ακούτε και αποσυνδέσατε την ελληνική γλώσσα απο τον ήχο, την εικόνα και την ιστορία της, για να γίνετε και εσείς αλλος ένας γλωσσικός μεταρυθμιστής. Ο Κύριος Ράλλης τουλάχιστον παραδέχθηκε το λάθος του αργότερα. Απο την στιγμή πάντως που όλοι οι φίλαθλοι αποκαλούν τους Παοκτσήδες Βούλγαρους ορθά το ανέφερε στο λεξικό του. Το λεξικό καταγράφει την πραγματικότητα
huplen
12/06/2011 18:27
Εγώ λέω να κάνει έρευνα τα Νέα με αυτά τα gallop που έχει στο πλάι, και έτσι να μάθουν οι ειδικοί τις αιτίες πριν κατηγορίσουν τους νέους. Gallop: Γιατί γράφετε με greeklish? α) Επειδή μένω στο εξωτερικό και ο υπολογιστής μου δεν έχει ελλ.γραμματοσειρές. β)Επειδή δεν έχω ελλ. γραμματοσειρές και δε ξέρω πως να τις κατεβάσω ή πως να τις εγκαταστήσω. γ) Επειδή έιναι πιο γρήγορο να γράφω με greeklish. δ) Επειδή η ελληνική γλώσσα έχει πολύ δύσκολη ορθογραφία και εινάι καιρός να απλοποιηθεί. ε) Όλα τα παραπάνω. ζ) Επειδή τα greeklish είναι κούλ στ) Η γλώσσα δεν είναι κάτι που πρέπει να μας απασχολέι τόσο. Ο κόσμος μπορεί να προσαρμόζεται.
ροδανθος
12/06/2011 18:25
Ο Μπαμπινιωτης λεει καποια σωστα πραγματα αλλα αγνοει και καποια αλλα πολυ σημαντικα. Σιγουρα πρεπει να προσεξουμε τα Greenglish μιας και η χρηση τους μπορει να δημιουργησει προβληματα. Ομως κανει ενα πολυ σοβαρο λαθος. Λεει "Δεν είναι απλό εργαλείο η γλώσσα." Εδω ειναι το λαθος. Η γλωσσα πρωτα ειναι ενα απλο εργαλειο επικοινωνιας και ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΝΤΩΣ ειναι ο πολιτισμός μας, η παράδοση μας και ολα τα αλλα. Ετσι ο κ. Μπαμπινιωτης πρεπει να καταλαβει οτι η γλωσσα αλλαζει και επειδη η αναγκη επικοινωνιας με τον υπολοιπο κοσμο ειναι μεγαλυτερη Αγγλικες λεξεις μπαινουν καθε μερα στο λεξιλογιο μας. Ετσι γινεται και με ολες τις γλωσσες του κοσμου, και να πουμε και την αληθεια που αναιρει ολη αυτην την καταστροφολογια του κ. Μπαμπινιωτη, οι χωρες που μιλουν τις γλωσσες που εισαγουν περισσοτερες Αγγλικες λεξεις δεν ειναι αυτες που καταστρεφονται, αυτες που οι λαοι τους ειναι οι πιο αμορφωτοι και αυτοι που εχουν χασει τον πολιτισμο τους. Αυτο αλλωστε αποδεικνυει τα λεγομενα μου. Ετσι λοιπον ας καλμαρουμε λιγο τα πραγματα. Σιγουρα η χρηση Greenglish ειναι κατακριτεα και μη αποδεκτη. Ομως οπως και να το κανουμε πρεπει να αποδεχτουμε ως Ελληνικες, λεξεις οπως το βιντεο, η τροικα (που ολοι οι ξιπασμενοι εθνικοφρονες δημοσιογραφοι ουτε που καταδεχονται να την κλεινουν σαν Ελληνικη λεξη παρολο που την χρησιμοποιουμε για εναν αιωνα). Αυτες οι λεξεις κ. Μπαμπινιωτη ειναι οπως το καλοριφερ και το ασανσερ που εγιναν Ελληνικες μεσα λιγες δεκαετιες. Πολυ σωστα λοιπον καποια απο αυτα που λετε, ομως στην τελικη η Ελληνικη γλωσσα ειναι αυτη που χρησιμοποιουν οι Ελληνες και οχι αυτη που θελετε να χρησιμοποιουν οι Ελληνες και η γλωσσα που χρησιμοποιουν επηρρεαζεται απο διεθνεις τεχνολογικες και πολιτικες εξελιξεις. Οι εξελιξεις αυτες ειναι τοσο γρηγορες και σημαντικες, και σε συνδυασμο με το γεγονος οτι πολλες φορες οι Ελληνες ειναι απωντες απο αυτες αναγκαζονται να υιοθετουν λεξεις και ιδεες απο το εξωτερικο. Αυτο μαλιστα γινεται πολλες φορες πολλα χρονια αργοτερα απο την γεννηση της ιδεας. Ετσι πολλες φορες η υιοθετηση των πρωτων ορων στην Ελληνικη γινεται ενω ο τομεας αυτος αποτελει πλεον μια ολοκληρη επιστημη και ηδη οι λιγοι Ελληνες ηδη χρησιμοποιουν την Αγγλικη (συνηθως) ορολογια του τομεα αυτου. Αρα λοιπον ο κ. Μπαμπινιωτης πρεπει να αποδεχτει την χρηση ξενων λεξεων στην γλωσσα μας και οχι μονο αυτο αλλα να υποστιριξει την αμεση ενσωματωση τους στην γλωσσα μας γιατι σε λιγο θα καταληξουμε να εχουμε μια γλωσσα για τον κ. Μπαμπινιωτη και μια αλλη γλωσσα για τον λαο.
Tossiro Mifune
12/06/2011 18:16
To palio tha pethanei sthn wra tou, prwta htan h katharevousa, meta ta deltia politikwn fronimatwn, h ellhnoxristianikh ypokoultoura, h grafomhxanh kai alla polla. Merikoi oute katalavan ti egine oute mporoun na katalavoun.
Ένας αναγνώστης
12/06/2011 18:02
Οι πρεσβύτεροι όμως θα πληρώσουν ακόμη πιο ακριβά τις αιτίες της κατάντιας μας, τις οποίες οι ίδιοι δημιούργησαν. Ήδη είμαστε πανω απο ενα εκατομύριο, αγαπητέ μου Μπαμπινιώτη! Μη νομίζεις ότι θα σε σώσει η στερνή σου φτιαχτή κατάνυξη για την ελληνική γλώσσα, για την οποία κι εσύ ο ίδιος φρόντισες να διαλυθεί! Μη νομίζεις ότι ξεχάσαμε!
s a
12/06/2011 17:32
Συμφωνώ , εν μέρει , υπενθυμίζω ότι πολιτικοί της χώρας αυτής θέλησε να αφαιρέσει την ιστορία και γενικά την ελληνική και αρχαία γλώσσα και φιλοσοφία από τα σχολεία και φαντάζομαι δεν θα ήταν η αρχή. Τότε δεν είχε ημερίδες να εκφράσουν τις ανησυχίες τους; Οι νέοι σήμερα πληρώνουν το τίμημα της προηγούμενης γενιάς που το μόνο που ζητούσαν ήταν η βόλεψη. Αυτά τα γεγονότα δεν είναι προκαλούν ανησυχία; οι νέοι για να μην πληρώνουν φόρους και ταμεία θα αναγκαστούν να μιλάνε άλλη γλώσσα (σε άλλη χώρα)
AAA
12/06/2011 17:12
Ειπαμε ο Εληνας ειναι πιθηκος. Καμμια πρωτοπορια, μονο μιμηση. Το παιζουμε "aγανακτισμενοι" για εκδηλωσεις, αλλα οχι για σκληρη δουλεια, ξιπαζομαστε να το παιζoυμε ταχα μου συγχρονοι και ροκαδες, ενω ειμαστε τυρια, η φιλοδοξια της Ελληνικης νεολαιας ειναι να γινουντε "μοντελα" και να κανουνε ξερετε τι...Ειναι αρκετα χρονια τωρα που μας τρεχουνε τα σαλια να χρησιμοποιουμε αγγλικες εκφρασεις στο παμπλουτο Ελληνικο λεξιλογιο μας, και να εκδηλωνομαστε με αγγλικο γκραφιτι(βλεπετε τα Ελληνικα δεν μπορουνε να τα διαβασουμε). Μιλαμε δηλαδη για ενα λαο αποπροσανατολισμενο, χωρις εθνικη συνειδηση. Κατα τα αλλα ειμαστε αγανακτισμενοι μπας και μας παρουνε την λουφα. Απορουμε γιατι ειμαστε οικονομικα χρεωκοπημενοι; Αφου ηθικα ειμαστε χρεωκοπημενοι για δεκαετιες, τι περιμεναμε; Τωρα οπως παμε θα μας φανε και την εθνικη κυριαρχια. Καθυστερημενοι!
nikos
12/06/2011 16:50
the illegal immigrants are the greatest threat.
ένας απο τους άλλους
12/06/2011 16:41
Ναι, ναι, αλλά υπάρχουν και Έλληνες του εξωτερικού που δεν έχουν την δυνατόττηα να γράψουν στα ελληνικά απο τον υπολογιστή της εργασίας τους. Αυτοί να μην γράφουν ποτέ λοιπόν ή να περιμένουν να πάνε στις 9 το βράδυ σπίτι για να εκφραστούν. Επίσης πολλά forum κτλ εμφανίζουν την έλληνική γλώσσα με χαρακτήρες ότι να''ναι , οπότε μερικοί γράφουν greeklish για να γίνουν κατανοητοί και να περάσουν το μηνυμα που θέλουν γρήγορα. Καλά τα λέει τώρα ο Μπαμπινιώτης, αλλά κάποτε μας περιέγραφε τους οπαδούς του ΠΑΟΚ ως Βούλγαρους... Αφού έγινε ήδη ντόρος γύρω απο το greekglish μέσω του ΡΑΔΙΟ ΑΡΒΥΛΑ βγήκε και αυτός να κάνει το κομμάτι του. Που ήταν πριν? Που ήταν όλοι οι "ΣΟΦΟΙ" μας πέρσι και πρόπερσι? Γιατί κανείς δεν μίλαγε? Μήπως ήταν όλοι μπουκωμένοι και τώρα που βλέπουν οτι δεν πάει άλλο βγαίνουν να μιλήσουν?
tsaki tsan
12/06/2011 16:26
ki egw sumfwnw, einai polu epikunduna ta greeklish
Δημήτρης Α.
12/06/2011 16:21
Προς Κίσκουρο...
Το γεγονός οτι περιγράφει ως επιστήμονας γλωσσολόγος σε ένα πλήρες λεξικό της ελληνικής γλώσσας και τη συγκεκριμένη χρήση μιας λέξης που δυστυχώς χρησιμοποιείται απο ορισμένους ως βρισιά δε σημαίνει ούτε απαραίτητα ότι το ασπάζεται ούτε οτι είναι εθνικά προδότης...αρκετά πια με ένα λαϊκισμό που κατατρώει τους πάντες και τα πάντα...
KL
12/06/2011 15:45
Από το να βλέπω να γράφουν χωρίς τόνους και με ορθογραφικά λάθη, καλύτερα να βλέπω greeklish. Όσο τα ελληνικά διδάσκονται δε χάνονται. Διάσημη πολιτικός ήθελε να εξαφανίσει τα ελληνικά από την Ελλάδα και συνεχίζει την πολιτική σας θητεία. Τα greeklish τους μάραναν! Όλα τα προηγούμενα σχόλια έχουν λάθη ή ελλείψεις και κατά τα άλλα τους νοιάζει η χρήση των ελληνικών χαρακτήρων. Ας μάθουμε να μιλάμε και να γράφουμε πρώτα.
kou la
12/06/2011 15:22
tetia pou ine i elada ke i elines, kalitera na hathi
Nikos D.
12/06/2011 14:35
Έχει απόλυτο δίκαιο!
Σταμάτης.
12/06/2011 14:26
Πρέπει τα σάιτς να δέχονται μόνο οσους γράφουν Ελληνικά τους άλλους να τους απορρίπτουν ,διότι όπως πάμε σε λίγο θα πάψουμε να ξέρουμε να γράφουμε.Καλύτερα να έχουν ορθωγραφικά λάθη παρά αυτό που γίνεται τώρα.
ΚΙΣΚΟΥΡΟΣ
12/06/2011 14:09
Το να ονομαζει βουλγαρους ενα τμημα βορειοελλαδιτων στο λεξικο του, ομως ειναι ενταξει. Κατα τα λοιπα "η γλωσσα ειναι η νοοτροπια μας, η ιστορια μας, ο πολιτισμος μας, η ταυτοτητα μας!" Μας δουλευει ?
KG
12/06/2011 13:39
Agapite Ke Babinioti: an kataferete na diabasete afta pou grafo tha xerete oti kanete lathos. Ta greekenglish apoteloyn exelixi tis glosas. Allios tha milagame akoma Omirika.. filika KG
ks
12/06/2011 13:32
Φοβερος οπως παντα..............
mpokolhs
12/06/2011 12:53
de mas xezeis re ntalara?