Σε εξοπλιστικές παραγγελίες- μαμούθ, το ύψος των οποίων αναμένεται να ξεπεράσει τα 4 δισ. ευρώ, αποφάσισε να προχωρήσει η κυβέρνηση μέσα στο 2009, ενώ η οικονομία της χώρας διέρχεται οξεία κρίση και όλα δείχνουν ότι διανύουμε έτος διπλών εκλογών.

Η μερίδα του λέοντος από τις νέες προμήθειες κατευθύνεται στο Παρίσι, καθώς η στάση του Νικολά Σαρκοζί έναντι της Ελλάδας «εξαργυρώνεται» με απευθείας αναθέσεις – μέσω διακρατικών συμφωνιών- για την αγορά 6 φρεγατών τύπου Fremm και 15 (+2) ελικοπτέρων Έρευνας και Διάσωσης τύπου Super Ρuma. Για τα δύο αυτά προγράμματα, που όπως ανέφερε χθες ο υπουργός Άμυνας κ. Ε. Μεϊμαράκης το

ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ 2009

κι ενώ η οικονομία της χώρας διέρχεται οξεία κρίση η Ελλάδα θα παραγγείλει και πρόσθετο αριθμό μαχητικών αεροσκαφών

ΚΥΣΕΑ άναψε το «πράσινο φως» για έναρξη διαπραγματεύσεων στη συνεδρίαση της 12ης Ιανουαρίου, έχουν εγγραφεί στο τρέχον 5ετές εξοπλιστικό πρόγραμμα κονδύλια 2,2 δισ. ευρώ και 275 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Παράλληλα, ο υπουργός Άμυνας ανέφερε ότι εντός του 2009, και με δεδομένο ότι η Τουρκία υλοποιεί το εξοπλιστικό πρόγραμμα που έχει αναγγείλει, η Ελλάδα θα πρέπει να παραγγείλει πρόσθετο αριθμό μαχητικών αεροσκαφών, διότι αλλιώς, όπως είπε, περί τα τέλη του 2011- αρχές του 2012 θα ανατραπεί η ισορροπία δυνάμεων. Για την προμήθεια αυτή- που σύμφωνα με την Πολεμική Αεροπορία πρέπει να είναι 30 ή 40 αεροσκάφη- υποψήφια αεροσκάφη είναι το Γιουροφάιτερ (Γερμανία, Βρετανία, Ισπανία, Ιταλία), το βελτιωμένο F-16 Βlock 52Ρlus (ΗΠΑ), το Super Ηornet F-18 (ΗΠΑ) και το Gripen (Σουηδία). Θεωρητικά συμμετέχει και το γαλλικό Rafal, εάν γίνει- όπως ακούγεται- νέα προσφορά, αφού η προηγούμενη για αντικατάσταση των Μιράζ με Rafal απορρίφθηκε. Για τα 30 νέα μαχητικά έχουν προβλεφθεί 1,090 δισ. ευρώ.

Κατά τον κ. Ε. Μεϊμαράκη, ψηλά στις προτεραιότητες είναι το πρόγραμμα απόκτησης πέντε αεροσκαφών Ναυτικής Συνεργασίας για το Πολεμικό Ναυτικό. Για την αγορά τους θα γίνει διεθνής διαγωνισμός, ενώ το εγγεγραμμένο κονδύλι είναι 242 εκατ. ευρώ.

Για τον Στρατό

Παράλληλα εντός του 2009 θα «τρέξουν» και προμήθειες για τον Στρατό Ξηράς για πυρομαχικά των τανκς Leopard 2Ηell με διεθνή διαγωνισμό. Για το πρόγραμμα αυτό έχουν προβλεφθεί περίπου 400 εκατ. ευρώ. Για το άλλο μεγάλο πρόγραμμα του Στρατού, των 420 τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης (ΤΟΜΑ) με διακρατική συμφωνία από τη Ρωσία, ο υπουργός είπε ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις που άρχισαν πέρυσι. Το κόστος του προγράμματος έχει υπολογιστεί σε 1,2 δισ. ευρώ.

Εξελίξεις αναμένονται και ως προς το υποβρύχιο «Παπανικολής» που παρουσίαζε πρόβλημα ευστάθειας σε ορισμένες συνθήκες πλεύσης. Η διόρθωση του προβλήματος είχε ως αποτέλεσμα να χάσει μέρος του πλεονεκτήματος μικρού ίχνους που είχε πριν. Η Ελλάδα ζητά τώρα να μειωθεί εξ αυτού το κόστος, ειδάλλως, όπως ειπώθηκε, δεν θα την πείραζε να πωλήσουν οι Γερμανοί το σκάφος σε άλλη χώρα… Κριτική ΠΑΣΟΚ

Σχετικά με το τεράστιο κόστος της νέας «αγοράς του αιώνα» και τα εύλογα ερωτήματα για το πού θα βρεθούν τόσα χρήματα, πηγές του «Πενταγώνου» υποστήριζαν ότι οι πληρωμές θα γίνουν σε βάθος χρόνου και ότι θα εξαντληθούν διάφορα χρηματοδοτικά σχήματα.

Στην έλλειψη διαφάνειας επικέντρωσε την κριτική της η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Βάσω Παπανδρέου, η οποία ανήγγειλε ότι το ΠΑΣΟΚ θα επανεξετάσει ως κυβέρνηση την αναγκαιότητα των οπλικών συστημάτων σε συνδυασμό με την αλλαγή της δομής των Ενόπλων Δυνάμεων. «Αντί η κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις κραυγές αγωνίας των στρατιωτικών επιτελείων για την κάλυψη των άμεσων αναγκών σε πυρομαχικά και ανταλλακτικά, προχωρεί σε νέους εξοπλισμούς, και μάλιστα με πλήρη αδιαφάνεια με απευθείας αναθέσεις για να ενισχύσει τις οικονομίες άλλων χωρών και να εξυπηρετήσει διάφορους μεσάζοντες», τόνισε η κ. Παπανδρέου.

Φρεγάτες και ελικόπτερα από τη Γαλλία

ΑΙΤΙΟΛΟΓΩΝΤΑΣ το «πράσινο φως» που δόθηκε από το ΚΥΣΕΑ για αγορές από τη Γαλλία των φρεγατών και των ελικοπτέρων, ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι αυτό έγινε- δεδομένου ότι πληρούν τις επιχειρησιακές ανάγκεςλόγω της στάσης του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί στα εθνικά θέματα (Σκόπια). Στα υπέρ της επιλογής της γαλλικής φρεγάτας είναι ότι προσφέρεται στην Ελλάδα μαζί με το βλήμα κατά στόχων επιφανείας Νavale Scalp, το οποίο έχει βεληνεκές 1.000

χιλιόμετρα, καθιστώντας το στρατηγικό όπλο.

Επίσης, ο υπουργός Άμυνας άφησε να εννοηθεί ότι για τη δρομολόγηση των αγορών έπαιξε ρόλο και η πρόσφατη ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε ανοχύρωτη τη χώρα», είπε και πρόσθεσε ότι ανεξάρτητα από τα σκαμπανεβάσματα, «οι γείτονες πρέπει να νιώθουν την ανάσα μας». Για τις εξελίξεις είπε ότι δεν είναι αισιόδοξος και σημείωσε με νόημα ότι «το ταγκό χρειάζεται δύο».