Αλλαγές στο καθεστώς της ετήσιας άδειας των εργαζομένων φέρνει το υπό κατάθεση εργασιακό νομοσχέδιο, παράλληλα με μεγαλύτερη ευελιξία στη διευθέτηση του ωραρίου εργασίας. Το νομοσχέδιο σχεδιάζεται να παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο στις 30 Ιουνίου και, μεταξύ άλλων, θα προβλέπει τα εξής:
1. ΑΔΕΙΕΣ. Θα παρέχεται πλέον η δυνατότητα στον εργαζόμενο να κατανείμει την ετήσια άδεια αναψυχής του όπως ο ίδιος επιθυμεί, ύστερα από συνεννόηση με τον εργοδότη, ενισχύοντας την αυτοδιάθεσή του στον χρόνο ανάπαυσης.
Σήμερα, η κατάτμηση του χρόνου άδειας (σπαστή άδεια) επιτρέπεται μόνο κατ’ εξαίρεση σε δύο περιόδους, από τις οποίες η μία πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον 12 εργάσιμες ημέρες επί εξαημέρου εβδομαδιαίας εργασίας και 10 εργάσιμες ημέρες επί πενθημέρου, κατόπιν έγγραφης αίτησης του εργαζομένου προς τον εργοδότη.
Πρακτικά, στις περισσότερες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα η άδεια δίνεται για τρεις εβδομάδες τον Αύγουστο, όταν οι επιχειρήσεις κλείνουν ή υπολειτουργούν. Αντίθετα, ορισμένοι κλάδοι (π.χ. εμφιαλωμένα νερά, αναψυκτικά) προτιμούν να δίνουν τη μεγάλη άδεια στους εργαζομένους τον χειμώνα, εκτός περιόδου αιχμής.
Με τη νέα διάταξη, ο εργαζόμενος θα μπορεί να «σπάει» την άδειά του όπως τον εξυπηρετεί, σε συνεννόηση όμως με τον εργοδότη. Αυτό σημαίνει ότι η σχετική ευελιξία μπορεί και πάλι να περιοριστεί, αν ο εργοδότης επικαλεστεί αυξημένο φόρτο εργασίας.
2. ΧΡΟΝΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. Εισάγεται νέο σύστημα αυξομείωσης του χρόνου εργασίας σε εβδομαδιαία βάση και σε έναν εργοδότη. Η εργασία έως και 13 ώρες ημερησίως, που σήμερα επιτρέπεται μόνο με δύο εργοδότες, θα μπορεί πλέον να εφαρμόζεται και με έναν εργοδότη, υπό την προϋπόθεση ότι τηρείται το 11ωρο της ημερήσιας ανάπαυσης και το 40ωρο του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας, με έως 8 ώρες από υπερεργασία και υπερωρίες.
Για να μην παραβιαστεί το όριο των 48 ωρών εβδομαδιαίας απασχόλησης, ένας εργαζόμενος θα μπορεί να εργάζεται δύο 13ωρα (26 ώρες) και τρία 7ωρα (21 ώρες), με τις ίδιες αποδοχές.
3. ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ. Η αναγγελία πρόσληψης εργαζομένων θα γίνεται πλέον με ένα μόνο έγγραφο αντί για τέσσερα, ενώ εισάγεται και η ταχεία πρόσληψη (fast track) μέσω κινητού τηλεφώνου, για κάλυψη έκτακτων αναγκών διάρκειας έως δύο ημερών.
Οι προσλήψεις fast track θα μπορούν να γίνονται σε συμβάσεις κατά παραγγελία, για εργασία τα Σαββατοκύριακα στην εστίαση, στον τουρισμό και σε άλλους κλάδους έντασης εργασίας. Για την αναγγελία λύσης σύμβασης δεν θα απαιτείται πλέον υπογραφή του εργοδότη, ενώ ο εργαζόμενος θα μπορεί να την αποδέχεται ψηφιακά μέσω της εφαρμογής myErgani από το κινητό του τηλέφωνο. Καταργούνται έντυπα όπως το βιβλίο αδειών, ο Ετήσιος Πίνακας Αδειών (Ε11) και ο Ετήσιος Πίνακας Προσωπικού (Ε4), καθώς και η υποχρέωση έντυπης τήρησης εγγράφων που διατηρούνται ηλεκτρονικά.
Εισφορά Αλληλεγγύης
Οπως έγραψαν «ΤΑ ΝΕΑ», στο ίδιο νομοσχέδιο θα ενσωματωθεί ασφαλιστική διάταξη, σύμφωνα με την οποία θα απαλλάσσονται από την επιπλέον Εισφορά Αλληλεγγύης (ΕΑΣ) οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι, όταν η προσαύξηση που δικαιούνται στη σύνταξή τους από τα ένσημα της εργασίας τους τούς οδηγεί σε υψηλότερη κλίμακα κρατήσεων.
Η τελική διάταξη προβλέπει:
α) Πλήρη και μόνιμη απαλλαγή από την ΕΑΣ για τους εργαζόμενους συνταξιούχους που θα υπαχθούν στην πρώτη κλίμακα, λόγω της προσαύξησης που θα λάβουν.
β) Πάγωμα της ΕΑΣ για όσους ήδη υπόκεινται σε εισφορά αλλά ενδέχεται να μεταφερθούν σε υψηλότερη κλίμακα. Στην πράξη, οι συνταξιούχοι που με την προσαύξηση της σύνταξής τους λόγω απασχόλησης θα υπερβούν τα 1.434 ευρώ (όριο για την επιβολή της ΕΑΣ), θα απαλλάσσονται. Οσοι μετακινούνται σε υψηλότερη κλίμακα (π.χ. από το 3% στο 6%) θα παραμένουν στην αρχική, χωρίς επιπλέον επιβάρυνση.