Είναι γνωστό ότι τα άτομα που εργάζονται σε νυχτερινές βάρδιες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο, αρρυθμίες και εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι περισσότεροι άνθρωποι ακολουθούν τον τυπικό συγχρονισμένο κύκλο ύπνου και αφύπνισης, δραστηριότητας και ξεκούρασης, καθώς και φαγητού και νηστείας, όλα εναρμονισμένα με την ανατολή και τη δύση του ήλιου. Αν η λήψη της τροφής γίνεται όταν το κιρκαδικό σύστημα του οργανισμού είναι ρυθμισμένο να υποστηρίζει τον ύπνο, την ανάπαυση και τη νηστεία, τότε τα όργανα του σώματος δεν είναι αρκούντως εξοπλισμένα να διαχειριστούν το έργο της πέψης και της απορρόφησης της τροφής. Αυτό είναι πιο εμφανές όχι μόνο σε σημαντικές μεταβολικές διεργασίες, όπως η ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, αλλά ισχύει και για την καρδιαγγειακή λειτουργία. Μια νέα επιστημονική μελέτη από το νοσοκομείο Brigham and Women’s στη Βοστώνη ρίχνει φως στο συγκεκριμένο πεδίο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το να τρώμε κατά τη διάρκεια της ημέρας και όχι τη νύχτα, ακόμη και αν εργαζόμαστε σε βάρδιες, μπορεί να μειώσει σημαντικά τους κινδύνους για την καρδιαγγειακή υγεία.


Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Είστε συνδρομητής; Συνδεθείτε
Ή εγγραφείτε
Αν θέλετε να δείτε την πλήρη έκδοση θα πρέπει να είστε συνδρομητής. Αποκτήστε σήμερα μία συνδρομή κάνοντας κλικ εδώ