To κόλπο είναι παλιό, γνωστό, σε περιόδους πόλωσης όμως γίνεται εξόχως επικίνδυνο: ένα κόμμα ή ένας πολιτικός που πρωτοεμφανίζεται στην πολιτική ζωή, ή προσπαθεί για διάφορους λόγους να προβληθεί, αρχίζει να επιδίδεται σε κάθε λογής προκλήσεις, όπως είναι η παραβίαση των κανόνων του Κοινοβουλίου ή, ακόμη χειρότερα, η χρήση τοξικού λόγου. Το αμέσως επόμενο βήμα μιας τέτοιας συμπεριφοράς είναι η βιαιοπραγία, που ως τώρα περιοριζόταν στους δρόμους και κορυφώθηκε την περίοδο των «Αγανακτισμένων». Αυτή την εβδομάδα, όμως, είδαμε ένα τέτοιο αποτρόπαιο περιστατικό και στο περιστύλιο της Βουλής, με δύο βουλευτές πρώτα να ανταλλάσσουν ύβρεις και στη συνέχεια τον έναν να γρονθοκοπεί τον άλλον.

Τέτοια φαινόμενα είναι απολύτως απαράδεκτα και καταδικαστέα. Κι εκείνος που το γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλον είναι ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, που αποφάσισε να πάρει την κατάσταση δυναμικά στα χέρια του. Οπως λέει στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», «η πολιτεία έχει και τη θέληση και το θεσμικό οπλοστάσιο να θέσει τέρμα στον τραμπουκισμό και την παλαβομάρα οποιουδήποτε θέλει να στραφεί εναντίον κοινοβουλευτικού προσώπου» για οποιονδήποτε λόγο.

Με δεδομένο ότι οι βουλευτές προστατεύονται με ασυλία για τα πλημμελήματα που διαπράττουν, και ότι ο κανονισμός της Βουλής δεν προβλέπει παρά ολιγοήμερη αποβολή για κάποιον που τραμπουκίζει, ο Τασούλας κατέφυγε σε ένα άρθρο του Ποινικού Κώδικα που αφορά την προστασία των πολιτειακών θεσμών και των λειτουργιών τους και, κατά συνέπεια, προβλέπει κυρώσεις όχι μόνο για πράξεις βίας εντός του Κοινοβουλίου, αλλά και για επιθέσεις εναντίον βουλευτών κατά την εν γένει άσκηση των καθηκόντων τους. «Ως εδώ με τις αγανακτισμένες και βίαιες εκφράσεις αντίθεσης!», τονίζει. «Στη δημοκρατία δεν υπάρχει βίαιη αντίθεση».

H Ελλάδα έχει αφήσει οριστικά πίσω της τις περιόδους της ανωμαλίας, της βίας και των κάθε λογής αντιθεσμικών προκλήσεων. Το μόνο όπλο του κάθε βουλευτή, όπως και του κάθε πολίτη, είναι η γνώμη του και η ψήφος του. Ο Πρόεδρος της Βουλής έδειξε με την παρέμβασή του πως, στο εξής, όποιος δεν καταλαβαίνει αυτά τα στοιχειώδη πράγματα θα υφίσταται βαρύτατες συνέπειες.