Τα Τέμπη είναι εδώ. Και η πλήρης διερεύνησή τους είναι παραπάνω από επιτακτική. Το άπλετο φως που συνηθίζουμε να λέμε πως πρέπει να χυθεί σε δικαστικές υποθέσεις, εδώ δεν αποτελεί μεταφορά, ούτε λεκτικό ακροβατισμό. Η τραγωδία δεν μπορεί να μείνει εντός γκρίζων ζωνών και αναπάντητων ερωτημάτων. Δεν μπορεί να σέρνεται μέσα στην αμφιβολία.

Η τρέχουσα εξέλιξη με την παραπομπή της μήνυσης ενός γονέα θύματος στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου πυροδοτεί νέο κύκλο στη δικαστική διερεύνηση. Ηρθε μετά την απόφαση της εισαγγελέως Εφετών Λάρισας να κάνει δεκτή την προσφυγή του Παύλου Ασλανίδη – πατέρα θύματος – κατά της απορριπτικής απόφασης της εισαγγελέως Πρωτοδικών.

Η προσφυγή στη συνέχεια προφανώς θα πάει στη Βουλή, με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, και εδώ ο νέος κύκλος θα εξετάσει εκ νέου αν υπάρχει εμπλοκή πολιτικών προσώπων. Παράλληλα με αυτό, η εντολή που έδωσε η αντιεισαγγελέας Εφετών Λάρισας, για έρευνα πάνω στους λόγους που πιθανώς είχαμε απομάκρυνση των υλικών και χωμάτων από τον τόπο της σύγκρουσης των δύο τρένων τη μοιραία νύχτα στα Τέμπη, είναι μία ακόμη εξέλιξη.

Με στόχο προφανώς αυτό που προαναφέραμε. Τι έγινε στα Τέμπη και ποιος φέρει την πολιτική, επιχειρησιακή ευθύνη. Απλά και με σαφήνεια. Είναι χρέος στις οικογένειες των θυμάτων. Είναι όμως και υποχρέωση της Δικαιοσύνης απέναντι στους πολίτες που αναζητούν απαντήσεις για το δυστύχημα που μας σοκάρισε όλους.