Το επιχείρημα της κυβέρνησης, που διατυπωνόταν για μήνες είτε ρητά είτε άρρητα, ήταν περίπου το εξής: είμαστε το πιο ισχυρό κεντροδεξιό κόμμα της Ευρώπης, ο ελληνικός λαός ανανέωσε πρόσφατα την εμπιστοσύνη του σ’ εμάς με ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό, η διαφορά μας από τα επόμενα κόμματα είναι δυσθεώρητη, δεν δεχόμαστε λοιπόν να μας δίνουν μαθήματα ή να μας κουνούν το δάκτυλο ούτε Ελληνες ούτε, πολύ περισσότερο, ξένοι. Ασφαλώς κάνουμε λάθη, αλλά τα διορθώνουμε. Κι αν συμβαίνει πού και πού κανένα σκάνδαλο, ή καμιά τραγωδία, αρμόδια να αποδώσει ευθύνες είναι η Δικαιοσύνη.

Μέχρις ενός σημείου, αυτό το αφήγημα έστεκε. Αλλά κάποια στιγμή η κυβέρνηση φάνηκε να χάνει το μέτρο. Δεκαεννιά μήνες μετά τη δέσμευση του Πρωθυπουργού ότι θα λάμψει η αλήθεια για τις υποκλοπές, οι έρευνες καλύπτονται από βαθύ σκοτάδι. Δώδεκα μήνες μετά το τρομακτικό δυστύχημα στα Τέμπη, εννιά στους δέκα πολίτες πιστεύουν ότι γίνεται προσπάθεια συγκάλυψης, ενώ πάνω από 1,3 εκατομμύριο άνθρωποι ζητούν την ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Εναν μήνα μετά την αποκάλυψη ότι ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα χρησιμοποιήθηκαν παρανόμως από ευρωβουλευτή, η κυβέρνηση δεν έχει πείσει ότι επέβαλε κυρώσεις προς πάσα κατεύθυνση.

Η τελευταία δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega δείχνει ότι η συμπεριφορά αυτή αρχίζει να ενοχλεί την κοινή γνώμη. Στην εκτίμηση ψήφου, η ΝΔ χάνει 5,1%. Δύο στους τρεις πολίτες πιστεύουν ότι η χώρα βαδίζει σε λάθος κατεύθυνση. Για πρώτη φορά, καταλληλότερος για πρωθυπουργός δεν είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά ο «Κανένας». Ακόμη και στο ζήτημα της ίδρυσης παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων, η κοινή γνώμη έχει μεταστραφεί. Οσο για τα ατομικά δικαιώματα, η αξιολόγηση του κυβερνητικού έργου σημειώνει μεγάλη πτώση.

Μπροστά σε αυτά τα ευρήματα, που θα αποτυπωθούν ασφαλώς και στις ευρωκάλπες, η κυβέρνηση δεν μπορεί να σφυρίζει αδιάφορα. Ούτε να επαναπαύεται στην αδυναμία ή την ανικανότητα της αντιπολίτευσης να την απειλήσει. Στους πολίτες λογοδοτεί, όχι στα άλλα κόμματα. Σε αυτούς χρωστάει απαντήσεις για όσα τους ανησυχούν, τους φοβίζουν ή τους εξοργίζουν. Κι αν επιμείνει στην αλαζονεία, εκείνοι θα την τιμωρήσουν.